fallback

Преглед на печата за 10 април

07:59 | 10.04.17 г.

Кампанията за директни субсидии за фермерите е блокирана в. Капитал Daily

Повече от месец след старта на кампанията по кандидатстване за директни субсидии от фермерите, чийто годишен бюджет надхвърля 1.2 млрд. лв., подаването на документи на практика е блокирано. Причината е сериозен пропуск на земеделското министерство, което все още не е актуализирало изцяло данните в електронната система, чрез която се извършва кандидатстването. И макар вече да има избрана фирма, която да извърши тази дейност, и предстои да се сключи договор, изоставането е сериозно. А скъсяването на кампанията, която приключва на 15 май, вероятно ще доведе до напрежение и струпване на хора в общинските земеделски служби предвид огромния брой фермери, които кандидатстват - през миналата година те са били общо над 115 хил., преобладаващата част от които стопанисват обработваеми площи.

"Нова броудкастинг груп" е близо до продажба в. Капитал Daily

Девет години след придобиването на "Нова броудкастинг груп" от шведската Modern Times Group (MTG) за колосалната за българския медиен пазар сума от 620 млн. евро. компанията отново е в процес на продажба, която може да приключи доста скоро. Информацията беше съобщена от MergerMarket, като "Капитал" също я потвърди и през свой източник. От PR отдела на групата отговориха на изпратените по мейл въпроси на 7 април, че "MTG никога не коментират слухове или спекулации".

Според шведското бизнес издание "Дагенс индустри" обаче сега цената ще е много различна - около 1 млрд. крони, или близо 100 млн. евро. Другият лидер на медийния пазар в България и основен конкурент на "Нова" - "БТВ медиа груп", със собственик американската компания Central European Media Enterprises (CME), вероятно също ще смени собственика си. Процедурата там обаче е в доста по-начална фаза и очакванията са сделката да се осъществи, когато завърши процесът по сливане на главния акционер в нея Time Warner с АТ&Т.

Университетите масово вдигат студентските такси в. Сега

Конкуренцията между университетите, която тази година ще се засили заради 8-процентното орязване на държавния прием, се оказва недостатъчен стимул за задържане на таксите. 2/3 от българските висши училища планират да увеличат таксите си за обучение вероятно като компенсация за намалените бройки, като особено "активни" в това отношение са някои от многопрофилните университети. Вузовете, които смятат да привлекат младежи с по-ниски такси, пък се броят на пръсти. Това показва предложеният от МОН проект на решение на МС за утвърждаване на таксите за кандидатстване и за обучение в държавните висши училища за 2017/18 г.

Всяка четвърта община е с под 6000 души население в. Сега

Много български общини изобщо не би трябвало да съществуват, защото не отговарят на критериите в Закона за административно-териториалното устройство. Едно от изискванията в закона е населението да е над 6000 души. Оказва се обаче, че 69 от 265 общини в България не покриват тази норма. Броят им се е удвоил спрямо 2000 г., когато "джуджетата" на административната карта са били само 32, става ясно от анализ на Института за пазарна икономика.

КЗП ще пита фирмите наясно ли са с правата на потребителите в. Сега

Срещу 68 000 лв. без ДДС Комисията за защита на потребителите (КЗП) ще направи допитване сред фирмите дали и доколко са запознати с правата на гражданите. Социологическото проучване ще бъде финансирано от програма "Иновации и конкурентоспособност" и за четири месеца ще "обиколи" бизнеса в шест града на страната - София, Монтана, Русе, Варна, Бургас и Пловдив. Това показва справка на в. "Сега" в регистъра на обществените поръчки.

Харчим 1,2 млрд. лв. годишно за пътувания в. Стандарт

Българите дават все повече пари за пътувания в чужбина. А родните хотели печелят повече от посещенията на чужденци, отколкото от нощувки на българи. През 2016 г. за пътувания в страната и чужбина българите са похарчили общо 1,279 млрд. лв., сочат данните на НСИ. От тях само 100 млн. лв. са бил за професионални пътувания. А останалите 1,17 млрд. лв. са били разходи за лични екскурзии, почивки, гостуване на роднини, посещение на спортни и музикални мероприятия и т.н. За лични пътувания в страната сме похарчили 751,9 млн. лв., а 418,8 млн. лв. са разходите за пътувания зад граница.

Проверяват имуществото на джигити със скъпи коли в. Монитор

Шофьори, които засичат на пътя, слизат да се бият и създават опасност за движението със скъпите си коли, ще бъдат проверявани за произхода на парите си. Това обяви пред „Монитор“ старши комисар Младен Маринов, шеф на столичната полиция. Крутите мерки са, за да се ограничи агресията на пътя.

„Когато получим сигнал за такъв човек, ние образуваме веднага досъдебно производство и започваме да го проверяваме за всичко. Има ли неплатени актове, от къде са му парите за скъпата кола, жилището и т.н. Ще бъдем безкомпромисни към такива хора“, каза Маринов. От НАП обясниха, че също ще се включват в ревизиите. Когато към тях е подаден сигнал от полицията или прокуратурата, а не от частно лице, проверките са много по-мащабни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 05.09.22 г.
fallback