fallback

Преглед на печата за 8 април

08:20 | 08.04.17 г.

"Пикадили" умря В. Капитал

"Пикадили" окончателно изчезна. След 20 години, български, сръбски, белгийски и пак български собственик и обороти от около 200 млн. лв. веригата вече няма нито един обект. Дружеството "Пикадили" ЕАД е в несъстоятелност, а наследникът му "Селект трейд" бе поет от банката си кредитор. Падението започна при последния стопанин, а причината накратко е, че без оборотни средства търговия не се развива.

МВР иска още 25 млн. лв. за европейското председателство В. Сега

Вътрешното министерство е поискало допълнително 25 млн. лв. към бюджета си за 2017 г., за да осигури сигурността на българското председателство на ЕС, става ясно от стенограмата на последното правителствено заседание. На него беше приета план-сметката за тази и за следващата година, когато ще се проведе форумът. Служебният кабинет обаче му е отпуснал само 8 млн. лв. С тях ще се купува специално оборудване и специализирани коли, ще се изгражда команден ситуационен център на СДВР.

Община Пловдив следизборно пожела 20% от Международния панаир В. Сега

Община Пловдив изненадващо поиска да вземе 20% от акциите на Международен панаир - Пловдив. Зам.-кметът Розалин Петков е внесъл в общинския съвет проект за такова решение. Това е неочакван обрат, тъй като миналата година местният парламент се обиди на идеята на кабинета "Борисов" 29% от държавните акции в панаирното дружество да бъдат прехвърлени безвъзмездно на община Варна, а само 20% да бъдат дадени на Пловдив. Варна веднага прие подаръка, а градът под тепетата се обяви против и поиска целия пакет от 49%. Другите 51% от Международния панаир са под контрола на известния бизнесмен и активист на БСП Георги Гергов. Междувременно стана ясно, че панаирното дружество е взело голям кредит от Българската банка за развитие и че активите му са заложени като обезпечение по заема от ББР.

Канят родни компании да подготвят ЕКСПО в Дубай В. Стандарт

Ще изпратим технически екип, за да се запознае с възможностите български компании да се включат в подготовката на световното икономическо изложение в Дубай през 2020 г. Това каза министърът на държавната администрация в арабската държава Н.Пр. Рийм ал Хашими по време на разговора си със Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции.

София е най-гъстонаселена у нас В. Труд

Столицата София е най-гъстонаселеният град в България, а Видин – най-слабо населеният, сочат данни от анализ на Евростат за популацията и гъстотата на населението в Европейския съюз през 2015 г. По данни на европейската статистика София е наброявала към края на тази година около 1,2 млн. души, а гъстотата на населението е била 1030 души на квадратен километър. 95% от населението на столицата е живяло в нейната градска част, а 5 на сто – в крайградски населени места.

Пещери гълтат над 840 000 лв. от туристи В. Монитор

843 500 лв. са спечелили 9-те най-популярни пещери у нас от входни такси през миналата година. Около 221 000 души са разгледали галериите на подземните природни забележителности, като влизането в тях струва между 3 и 7 лева за възрастни, а за ученици и пенсионери билетът е двойно по-евтин. Най-доходоносна е Ягодинска пещера, която за година е привлякла около 35 000 туристи, донесли й приходи от около 192 500 лв. Входът в подземната забележителност край родопското село Ягода е най-скъп – 7 лв. за възрастни и 4 лв. за деца и пенсионери.

Дават 2,3 млн. лева за мебелите „реплика“ за БГ председателството В. Монитор

2,3 млн. лева ще излязат мебелите, нужни за БГ председателството на ЕС през 2018 година. Това става ясно от публикуваното постановление на МС, с което се дава детайлно разпределение на разходите. В сряда след заседанието на кабинета вицепрмиерът Деница Златева обясни, че за Националният център за подготовка на председателството през тази година са заделени малко над 6,3 млн. лева. Само ден по-късно пък стана ясно, че въпросният център има намерение да поръча за НДК, където ще се провеждат част от събитията, мебели, „реплики“ на дизайнерски марки. През декември месец е сключен договор с неизвестна архитектурна фирма, която е изработила техническото задание за доставка на офис оборудването, нужно за председателството. Обществената поръчка обаче тепърва ще се се обявява, а все още не е ясно дали мебелите ще бъдат произведени у нас или закупени от чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:44 | 05.09.22 г.
fallback