fallback

Преглед на печата за 4 април

08:15 | 04.04.17 г.

Компаниите най-накрая имат яснота за осигуровките по данък "уикенд" в. Капитал Daily

След повече от година чакане бизнесът най-накрая може да прилага по-лесния и изгоден режим за осигуровките покрай данък "уикенд". Ако компанията е избрала да плаща 10% данък върху разходите за ползването на фирмен телефон или автомобил (т.е. вече се е лишила от част от ДДС кредита), служителите няма да дължат нищо. Това предвиждат приетите от правителството промени в Наредбата за елементите на възнаграждението и за доходите, върху които се дължат осигурителни вноски. Документът беше публикуван на сайта на правителствената информационна система в петък.

АЕЦ "Козлодуй" ще плати близо 50 млн. лв. на МВР за охрана в. Капитал Daily

Държавната АЕЦ "Козлодуй" ще плати близо 50 млн. лв. на областната дирекция на МВР във Враца за охрана на централата през следващите 5 години. Това става ясно от съобщение за откриване на търгова процедура чрез договаряне без публикуване на обявление.

Изпълнителят е предварително известен, тъй като договорът засяга стратегически важен обект от значение за националната сигурност. Проблемът обаче е, че като такива са определени и други обекти, които не заплащат за охрана – например АЕЦ "Белене". Някои пък като ТЕЦ "Марица-изток 2" възлагат охраната си на частни компании. Не е ясно и защо МВР трябва да получава допълнителни средства за услугата, при положение че се издържа от данъците, които фирмите и гражданите плащат, а бюджетът и за тази година надхвърля милиард лева.

Против волята си министрите отмениха наредбата за бежанците в. Сега

Стенограмата от извънредното петъчно заседание на служебния кабинет, на което беше отменена наредбата за интеграция на бежанците, показа скандалния факт как министрите отменят нормативни актове въпреки волята си.

"Желанието на президента на републиката е това да бъде направено по този начин, по който аз докладвам", казва премиерът Огнян Герджиков на колегите си, които почти до един не са съгласни с предлаганите решения, нито с извънредността на ситуацията.

Центърът на София ще се обновява с над 50 млн. лв. в. Сега

Две дългоочаквани обществени поръчки обяви Столичната община преди дни. Цялостният ремонт на ул. "Граф Игнатиев" и прилежащите й улици ще струва 26.3 млн. лв. с ДДС. Други 24 млн. лв. пък ще отидат за обновяване на зоната около парламента и храм-паметника "Ал. Невски". От сроковете обаче е видно, че работата може и да не приключи до старта на европейското председателство.

Ремонтът на първата зона включва изграждане, възстановяване и подновяване на подземната и наземната инфраструктура на "Граф Игнатиев" от ул. "Алабин" до бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", в това число пл. "Джузепе Гарибалди", пл. "Славейков" и градината при църквата "Св. Седмочисленици". С чисто нов облик ще се сдобият още отсечката на ул. "Цар Шишман" между ул. "Граф Игнатиев" и пл. "Народно събрание", ул. "6 септември" между ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Аксаков", ул. "Солунска" между бул. "Витоша" и ул. "Граф Игнатиев". Както "Сега" писа, с изцяло нов облик и режим на работа ще бъдат пл. "Славейков" и зеленчуковият пазар при "Седмочисленици". Сегашните пазари ще съществуват само в определени дни, а в останалото време пространството ще се използва от кафенета.

15 лв. по-скъп душ за софиянци през лятото в. Монитор

С 10-15 лв. ще скочат летните сметки за топла вода на столичните абонати на софийското парно, научи „Монитор”. През миналата година в месеците без парно средно те са плащали 40-50 лв. Сега с шоковото поскъпване с почти 30 на сто на природния газ, който внасяме от Русия, те ще достигнат 50-60 лв. Към тях можем да добавим и поне няколко лева за сметките за изхарчените кубици студена вода, която също поскъпна в София с 18% от 1 април, защото въпросните цени на топлофикацията касаят само подгряването й.

„Мото-Пфое” инвестира 20 млн. лв. в два нови шоурума в. Монитор

Изграждането на 2 нови и модерни търговско-сервизни комплекса в София започна „Мото-Пфое” - официален вносител на марките Ford, Volvo, Jaguar и Land Rover у нас. Инвестицията е 20 млн. лв. Първата копка направиха лично собственикът на компанията - Филип Пфое, управителите Атанас Фурнаджиев и Димо Николов и кметът на столичния район „Кремиковци“ - Ивайло Панев. Новите сгради, където ще са дилърите на Volvo и Jaguar и Land Rover, ще се намират на много ключов транспортен възел, в непосредствена близост до детелината на „Ботевградско шосе“, където Северната скоростна тангента се влива в околовръстния път в посока Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:35 | 10.09.22 г.
fallback