fallback

Преглед на печата за 15 март

07:56 | 15.03.17 г. 1

Три фирми са взели най-много пари от "безплатното" саниране в. Сега

Три фирми водят класацията по спечелени пари от програмата за "безплатно" саниране на ГЕРБ. Това сочат данни на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за извършените и платени досега дейности. Санирани са общо около 300 блока от одобрените 2022 сгради, а три фирми са получили 17 млн. лв. от общо платените 282 млн. лв., съобщи Mедиапул.

Лидер по получени средства - над 6.3 млн. лева, е неизвестното дружество "Строителство и саниране Инженеринг Консулт" ЕООД с над 6.3 млн. лв. То е собственост на 25-годишната Елизабет Мариус Урумова, която работи в съдружие с компания, свързвана с ДПС. Следващата фирма в топ 3 е "ПСГ" АД, свързвана с бизнесмена политик Делян Пеевски, а на трета позиция е хасковската "Еко Традекс Груп".

Земеделският министър даде на прокурор поръчки за 1 млн. лв. в. Сега

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по времето на правителството на Бойко Борисов е сключило договори на стойност 1 млн. лв. за външни юридически услуги, които е имало възможност да се изпълнят от собствените му експерти, без да се плаща тази цена. Това съобщи служебният министър Христо Бозуков, който е сезирал прокуратурата за двете поръчки, възложени на адвокатското дружество "Георгиев, Тодоров и ко".

Единият договор е за анализ на земеползването в момента, а другият - да се напише проект на земеделски кодекс. И двете поръчки са на стойност 385 000 лв. без ДДС. От тях са платени изцяло първият договор плюс 20% от втория, или общо 462 хил. лв., казаха от министерството.

Малки издателства обвиниха големите, че купуват учители в. Сега

Представители на големи издателства обикалят училищата, но не за да се срещат с учителите и да разясняват предимствата на своите учебници, а на практика да си купуват избора им - чрез лаптопи и други бонуси. Това алармират 6 издателства в писмо до МОН. То е подписано от "Архимед", "Бит и техника", "Даниела Убенова", "Изкуства", "Питагор" и "Скорпио". В момента учителите избират по кои учебници да преподават в първи и в пети клас, отделно е започнала процедура и по подготовка на нови книги за втори, шести и осми клас.

След проверка на Министър Алексиев, ускоряват ремонтите на влаковете в. Стандарт

Министърът на транспорта Христо Алексиев посети Локомотивно депо София. По време на инспекцията в базата за ремонт на локомотиви и мотрисни влакове към БДЖ-Пътнически превози, министър Алексиев се запозна с условията на труд и работния процес. Той разговаря със служителите в депото и се запозна с тяхното мнение за организацията на работата.

Дългите срокове за доставка на резервни части за ремонт на тяговия подвижен състав е един от основните проблеми, с който се сблъскват служителите. Влияние върху това оказва и забавянето на обществена поръчка за доставка на резервни части на годишна база.

Бизнесът изпитва остър глад на кадри в. Стандарт

Министърът на икономиката Теодор Седларски и част от неговия екип посетиха в края на изминалата седмица няколко от най-големите индустриални предприятия в Североизточна България: „Солвей Соди" АД, „Девня цимент" АД, „Агрополихим" АД, „Алкомет"АД и „Амилум България" ЕАД. По време на срещите си министърът се запозна със сегашното им състояние и планове за развитие, както и с проблемите, чието решаване би ги направило още по-конкурентоспособни. Най-големият сред тях се оказа проблемът с намирането на необходимите за развитието им кадри. Въпреки че всяко от дружествата търси свои начини за решаването му, всички участници в срещите изразиха тревогата си, че ако въпросът с кадрите не бъде решен, това ще създаде сериозни, дори непреодолими проблеми пред реализацията на бъдещите им планове.

Дрипшоповете въртят оборот за 100 млн. лв. годишно в. Монитор

Оборотът на магазините за дрехи втора употреба в България е поне 100 млн. лв. Това съобщи за „Монитор” Севдалин Спасов, председател на националния съюз на търговците от този бранш. „Пазарът е силно конкурентен, защото сме в ЕС и всеки може да внася и да продава”, обясни браншовикът. „Основните доставки са от Европа - Германия, скандинавските страни, Италия. Има и внос от САЩ и Канада, но делът им е около десетина процента. Много се разрасна и онлайн търговията, която зае дял от над една пета. Темповете на развитие на тези сайтове са високи и те вече са сериозни конкуренти на класическите магазини. Динамиката в бранша е голяма. Откриването на магазин излиза към 10 000 лв., които лесно се прежалват. 20-30% от магазините затварят до шестия месец”, допълни Спасов. Според него пазарът ни обаче е стабилен и продължава да расте.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:44 | 28.08.22 г.
fallback