fallback

Преглед на печата за 15 февруари

07:39 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Столична община купува 13 нови трамвая за 61 млн. лв. В. Капитал Daily

София ще купи 13 нови трамвая в следващите две години, като финансирането ще бъде осигурено по проект "Интегриран столичен градски транспорт - фаза II" по оперативна програма "Региони в растеж". Именно развитието на трамвайния транспорт беше сред зададените приоритети на Столичната община по оперативната програма отпреди година. Възложител на поръчката за доставка е общинското дружество "Столичен електротранспорт". От дружеството поясниха пред "Капитал", че най-вероятно новите мотриси ще са предназначени за движение по линия номер 5 - от кв. "Княжево" до Съдебната палата.

Средната заплата надхвърли 1000 лв. В. Сега

През декември средната заплата в страната за пръв път надхвърля 1000 лв., показват данни на националната статистика за възнагражденията през последното тримесечие. Размерът й през последния месец на годината, когато традиционно се плащат бонуси, е бил 1012 лв. За последното тримесечие средното възнаграждение все още е под психологическата граница от 1000 лв. - 990 лв. Увеличението спрямо третото тримесечие е 5.2%. Добрата новина е, че образованието е секторът, постигнал най-сериозен ръст на доходите спрямо есента - 12.6%. Там вече получават средно 980 лв. Другият сектор с чувствително увеличение е пазарът на недвижими имоти - там заплатите са се повишили със 7.3% и вече са 937 лв.

18 кандидати атакуват парламента като независими В. Сега

Осемнадесет кандидат-депутати от цялата страна ще се опитат да влязат в 44-тото Народно събрание като независими. Само в София те са девет, останалите са пръснати по други градове на България. Сред деветте независими от столицата са народните представители от 43-тия парламент Георги Кадиев и Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт. Това се разбира от регистрацията на инициативни комитети в подкрепа на участници без партии, срокът за които изтече онзи ден.

"Топлофикация - София" може да бъде глобена заради аварията В. Стандарт

"Топлофикация - София" може и да бъде глобена заради аварията, оставила на студено хиляди столичани в началото на февруари. Точният размер на финансовата санкция обаче тепърва ще се уточнява. Това съобщи Евгения Харитонова от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) пред БНР. Тя бе категорична, че до отнемане на лиценз няма да стигне. "Първо, искам да ви кажа, че едно отнемане на лиценз предполага една дълга процедура, след това назначаване на особен управител, което не знам точно как ще стане. Тази процедура трябваше да бъде разписана в Закона за енергетиката, но не е разписана", заяви Харитонова.

1,5 млн. ще струва въвеждането на електронно гласуване В. 24 часа

1,5 млн. лева ше струва въвеждането на система за електронно дистанционно гласуване, т.нар. гласуване по интернет. Това е предварителната стойност на проекта,съобщена от Държавната агенция за електронно управление (ДАЕУ). Системата за електронно гласуване трябва да се използва още на изборите за евродепутати през 2019 г. според Изборния кодекс, напомниха от агенцията. 

3000 без висше учат децата ни В. Монитор

Около 3000 са учителите, които преподават в клас, без да имат диплома за педагози. Това съобщи за „Монитор“ председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева. По думите й това са кадри със средно образование, които попълват дупките основно в по-малките населени места, където има остър глад за педагози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:23 | 14.09.22 г.
fallback