fallback

Преглед на печата за 6 февруари

08:05 | 06.02.17 г.

100 медиатори убедили 2600 неактивни младежи да търсят работа

В. Сега

Спорна остава ефективността на назначените от социалното министерство младежки медиатори, които трябва да издирват и да убеждават свои връстници, които не учат и не работят, да започнат да си търсят работа, или да се върнат в училище. Това е нова програма, която през 2016 г. действа за първи път през цялата година. По нея са работили 97 младежки медиатори в цялата страна, които имат за задача да издирват безработните си и неактивни връстници. Според данните на социалното министерство те са успели да убедят едва под 2600 млади българи да се запишат в бюрата по труда. Не е ясно колко са се върнали в училище или са си намерили работа сами. Според различни оценки у нас има около 250 хиляди нищонеправещи млади хора.

Общини са поръчали "безплатно" саниране още преди да тръгне вторият милиард

В. Сега

Нетърпеливи общини са обявили обществени поръчки за "безплатно" саниране още преди да е сигурен вторият милиард за него. Това показа проверка на в. "Сега" в регистъра на обществените поръчки и търговете по програмата за енергийна ефективност на ГЕРБ. На 21 ноември м.г. вече бившият регионален министър Лиляна Павлова спря програмата заради изчерпване на осигурения с държавен заем 1 млрд. лева. Общините получиха специални писмени указания след 22 ноември временно да преустановят подписването на нови договори с външни изпълнители по програмата и най-вече обявяването на нови обществени поръчки. "Препоръката" от страна на Павлова беше кметовете да се въздържат от нови търгове "до осигуряването на допълнителен финансов ресурс" по програмата. Основната причина беше, че е достигнат "разполагаемият към момента финансов ресурс от 1 млрд. лв.".

МО създава звено за борба с кибератаки

В. Сега

Министерството на отбраната създава център за борба с кибератаките. Изграждането му ще стане с помощта на САЩ. Това е било договорено на последното заседание на създадените между САЩ и България работни групи. Те бяха сформирани още през 2015 г. при посещението на бившия държавен секретар Джон Кери у нас.

Според постигнатите договорености европейското командване на САЩ вече води разговори с Министерство на отбраната за изграждане и развитие на център за гледане в киберпространството в случай на военни инциденти.

Данъчните погват гръцки фирми, назначили работниците си в България

В. 24 часа

Нова мода за укриване на данъци и експлоатиране на работници набира скорост в Гърция. Изобретателните работодатели са открили нови начини, като назначаване на работещи в България, които на практика упражняват дейност в Гърция, както и за изплащане на част от заплатите с купони и карти. През последните два месеца набира скорост и назначаването на работници в България, но за работа в Гърция. Новата мода е свързана основно с фирми за транспорт, интернет услуги и въобще с дейности, които изискват работа извън офиса. Работодателите на практика учредяват дружества в България и назначават гръцките работници, като им откриват и банкови сметки, чрез които получават заплатите си чрез дебитни карти. Така са ощетявани осигурителните каси в Гърция.

40% ръст при ранните резервации за летния сезон

В. Труд

По предварителни данни при основните туроператори ръстът на резервациите за предстоящото лято е около от 40%. Според Варненската туристическа камара, тази положителна тенденция продължава от миналото лято и се дължи основно на това, че страната ни е сигурна дестинация.

Въпреки че до началото на сезона остават още три месеца, в един от големите хотелски комплекси по Южното Черноморие тече трескава подготовка, информира БНТ. Вече са направени и първите записвания за лято 2017. Хотелиерите очакват първите си гости в началото на май.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:36 | 04.09.22 г.
fallback