fallback

Преглед на печата за 2 февруари

07:38 | 02.02.17 г.

Съдът не разбира как НОИ смята пенсиите В. Сега

Решенията, с които Националният осигурителен институт определя размера на пенсиите, са неясни дори и за съда. Заради това две инстанции са отказали да се произнесат по жалба на пенсионерка дали НОИ й е изчислил правилно пенсията. Съдът на практика разпорежда на осигурителната институция да направи нови, по-ясни сметки. Това става ясно от две решения на административния съд във Варна и на Върховния административен съд, с които "Сега" разполага. "Действително механизмът на изчисление е сложен, но от цитираните показатели и цифри не става ясно по категоричен и ясен начин на лицата, които искат да се запознаят с документа, как реално са направени самите изчисления, какви показатели са взети, кои периоди на осигуряване, липсват данни за начина, по който е извършено изчисляването", пише в решението на съда във Варна.

Българските ученици са "отличници" по секс, цигари и алкохол В. Сега

Българските тийнейджъри изпъкват сред връстниците си по света с предни позиции в редица вредни навици. Заемаме водещо място по употреба на алкохол и цигари, отличници сме и по консумация на сладки храни и безалкохолни напитки, а специално 15-годишните ни момчета са номер 1 за първи сексуален контакт на тази възраст. Тревожните данни са от международно изследване от 2013/14 г. на здравето и здравното поведение на юношите сред 43 държави от Европа, Канада и САЩ.

София е произвела близо 40% от БВП през 2015 г. В. Капитал Daily

Югозападният регион е произвел близо половината от стоките и услугите в страната през 2015 г. (47.9%), а за това е отговорна главно столицата, която е с дял 39.4% от БВП. Това показват последните данни на Националния статистически институт за БВП (пазарни цени) по региони. Най-големият ръст на годишна база е в Южен централен регион – 10.4%. Тук основна роля има област Пловдив. Данните показват и че страната продължава да се развива на две скорости - докато в Южна България темповете на растеж се ускоряват на годишна база, в Северна се забавят.

Всички партии се ОРБАНизират В. Стандарт

Има няколко промени в политиката в последните дни, които трябва да отчетем. Първо, дълго време живеехме с усещането за еднополюсен модел, в който всичко се върти около ГЕРБ. Сега отново се връщат двата полюса в лицето на партията на Бойко Борисов и БСП. В чисто психологически план има усещане за сходство, да не кажа изравняване на потециалите на двете партии.

Платихме 14,4 млн. лв за SMS паркиране В. Монитор

14,4 млн. лв. сме платили за SMS паркиране през миналата година в София, Пловдив и Бургас, където има системи за таксуване през телефона. Най-много са броили жителите на столицата - над 12,1 млн. лв. за есемеси, сочи справка на Центъра за градска мобилност изготвена за вестник „Монитор” от началото на 2016 г. до края на септември. Втори в класацията е морският град, където сумата за паркиране със съобщения е 1,6 млн. лв. В Пловдив пък са изпратени есемеси за над 700 хиляди лева.

Радев за жертвите на комунизма: Поклон пред паметта им В. Труд

В нашата история отворените рани и незатворените страници все още са много. Това заявява президентът Румен Радев по повод Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим – 1 февруари. Радев отправи кратко послание във Фейсбук. „Като държавен глава споделям убедеността, че единствено заедно, казвайки цялата истина и без да търгуваме с миналото, можем да преодолеем болезнените разделения в обществото ни. Всяка невинна жертва заслужава нашата почит. Поклон пред паметта на жертвите!“, написа още президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:57 | 12.09.22 г.
fallback