fallback

Преглед на печата за 25 януари

08:17 | 25.01.17 г.

Държавата окончателно става собственик на "Авионамс"

в. Капитал Daily

Девет години след приватизацията пловдивският завод за ремонт на авиационна техника "Авионамс" отново ще бъде държавен. Срещу 28.9 млн. лв. "Държавната консолидационна компания" (ДКК) ще придобие акциите до петък, след като съдебният спор за продажбата приключи окончателно. Така военноремонтният завод излиза окончателно от орбитата на Цветан Василев. Във фалиралата КТБ ще влязат почти 29 млн. лв., а завръщането на държавата се финансира от държавната ББР.

Колите със свалени табели ще се регистрират наново

в. Сега

Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда. Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи. Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път. Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) новата санкция за спиране от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв. Автомобилът може да остане без регистрация, ако водачът е шофирал с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ако е карал след употреба на наркотици или не притежава шофьорска книжка. Новото наказание за нарушителите действа от събота и вече десетки коли са със свалени номера. МВР отказва да каже какъв е броят им в цялата страна.

Лиляна Павлова яростно брани раздутите сметки за саниране

в. Сега

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова се опита да защити раздутите сметки за саниране по "безплатната" програма на правителството на ГЕРБ. "Това не е обикновено саниране, а цялостен ремонт на стари панелни сгради с по 10 входа и 10-15 етажа", каза тя вчера пред Нова тв. Коментарът й бе по повод на вчерашната информация на в. "Сега", че обновяването на всеки един апартамент (от общо малко над 12 000, ремонтирани досега) е струвало на българските данъкоплатци средно над 17 хил. лева. Данните за цената са от публичен доклад на самото регионално министерство, разпространен за обществено обсъждане. Тези стойности надхвърлят близо два пъти предишни програми за саниране, изпълнявани с европейски пари и под външен контрол.

Всяка четвърта бензиностанция продава лош дизел

в. Сега

Продажба на некачествено гориво и укриване на обороти остават двете най-чести нарушения на бензиностанциите, разкри нова спецакция, проведена под ръководството на звеното за борба с контрабандата и данъчните измами.

За два дни екипи на Икономическата полиция, НАП, ГДБОП и инспектори по метрологичен надзор са проверили 21 търговски обекта на различни вериги в областите Пловдив, Кърджали, Хасково, Сливен, Стара Загора и Велико Търново. Пет от бензиностанциите са зареждали лошокачествен дизел. Наложена е забрана за продажба на около 26 000 литра гориво, които ще бъдат изтеглени от мрежата.

„Топлофикация- София” чака загуби от 35 млн. лева

в. Монитор

„Топлофикация- София” и през тази година ще излезе на червено, като от дружеството очакват загуби в размер на над 35 млн. лева. Отрицателния финансов резултат се дължи на ред причини, които не зависели от дружеството, пише в бизнес плана за 2017г., който трябва да бъде гласуван от Столичния общински съвет.

Двойно повече излезли в пенсия от силовите ведомства през 2016 г.

в. Труд

107 078 българи са се пенсионирали през 2016 г., с 585 (0,5%) по-малко спрямо 2015 г., показват данни на НОИ.

От документа, публикуван на сайта на ведомството, става ясно, че през миналата година са се пенсионирали два пъти повече служители от силовите ведомства – полицаи, пожарникари, надзиратели и т.н., отколкото през предходната 2015-та година. Пенсиите, отпуснати при условията на чл. 69 от КСО, са 6 693 срещу 3312 година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:24 | 28.08.22 г.
fallback