fallback

Преглед на печата за 5 януари

07:53 | 05.01.17 г.

Над 80% от българите не виждат подобрение в икономическата и политическата среда

В. Сapital daily

Политическата и икономическата среда в страната през последните години не само че не се е подобрила, но се е и влошила. Това смятат 85% от българите, показва проучване на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), което сравнява настроенията от края на 2015 и началото на 2016 г. спрямо края на 2010 и 2011 г. Въпреки това малко повече българи са се почувствали удовлетворени от живота си. Като цяло данните са в нормите за Югоизточна Европа, но са под средните стойности за други европейски страни в преход. Това е третият доклад от 2006 насам на ЕБВР за страните в преход. Обяснение за негативните настроения може да се намери в ниския процент доволни от финансовото си състояние (24%), силно усещане за наличие и постоянство на корупцията (едва 9% считат, че намалява) и силен песимизъм относно наличието на основни демократични ценности.

Участниците в президентския вот изхарчиха 5.5 млн. лв.

В. Сега

Участниците в президентските избори, проведени през ноември 2016 г., са похарчили 5 486 371 лв. Това показват сметки на "Сега" въз основа на отчетите на 21 претенденти за "Дондуков" 2, които Сметната палата публикува вчера. Малко над 1 млн. лв. от изразходваните пари са дошли от дарения, от които лъвският пай - 723 172 лв., се пада на новоизбрания държавен глава Румен Радев, подкрепен от БСП. ГЕРБ, която остана втора, е вложила най-много в предизборната кампания на кандидата си Цецка Цачева - 1 714 786 лв. Парите са изцяло от държавната субсидия на партията. Това е основният финансов източник и на останалите парламентарни политически сили, участвали в надпреварата.

И в Софийския университет ще се влиза вече с тест по литература и история

В. Сега

Традиционните изпити за кандидат-студенти окончателно остават в историята, след като и най-старият университет у нас - Софийският, реши да модернизира формата им. Тази година висшето училище, което бе сред малкото останали верни на традициите, ще замени досегашните теми по български език и литература и по история на България с тест и кратко есе по подобие на американската система. Това става ясно от документите за кандидатстудентската кампания през 2017/18 г., приети от университета в края на м.г. Мотивите за революционната промяна не бяха обявени. Миналата година обаче СУ не успя да запълни дори местата за една от най-престижните си специалности - правото.

2500 не могат да се пенсионират заради скока на възрастта

В. 24 часа

С 2486 са намалели новите пенсионери през миналата година, показват данни на Националния осигурителен институт, съобщава в. "Монитор". Основната причина за по-малкия брой новоотпуснати пенсии е ръстът на изискуемата възраст и осигурителен стаж с по 2 месеца в началото на 2016 г. През миналата година в заслужена почивка са излезли 60 005 души, достигнали нужната възраст и стаж за пенсия, което е с 4% по-малко спрямо 2015 г. Спад има и на броя новоотпуснати инвалидни пенсии. През миналата година 26 322 българи са прекъснали работа заради болежки, което е с близо 2800 по-малко в сравнение с 2015 г. Въпреки това всяка трета новоотпусната сума за старини е била за инвалидност.

Над 300 нелоялни практики забранила КЗП

В. Монитор

Над 300 нелоялни търговски практики в различни сфери е забранила Комисията за защита на потребителите (КЗП) през миналата 2016 г., съобщи председателят на комисията Димитър Маргаритов пред БНР.

Той посочи, че значителна част от забранените нелоялни практики са във връзка с предоставяне на телекомуникационни услуги. Същевременно това е секторът, в който са и едни от най-съществените пробиви на комисията в последните периоди. След като 2 от мобилните оператори се съгласиха на по-малки неустойки при предсрочно прекратяване на срочните договори, скоро се очаква това да направи и третият.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:44 | 20.08.22 г.
fallback