fallback

Преглед на печата за 28 декември

08:19 | 28.12.16 г.

Фалират магазини в. Стандарт

Много магазини в страната фалират. В края на 2015 г. търговските обекти за продажба на дребно са били 115 936 броя, сочат данните на НСИ. Като за година броят им намалява с 3770. Това не е драстичен спад - броят на магазините пада само с 3,15% за година.

Но фалиращите магазини реално са много повече. Просто на мястото на затворения магазин често се отваря нов в опита на хората да стартират свой бизнес. Но тъй като общият брой на обектите за търговия намалява, явно фалиращите магазини са повече от отваряните.

Намалява броят на магазините от почти всички сфери на икономиката. Например общият брой на магазините за храни, напитки и тютюневи изделия е паднал от 44 806 през 2014 г. до 43 166 в края на 2015 г. Като намалява броят както на неспециализираните магазини, в които се продават разнообразни храни, така и тези в които има например само плодове и зеленчуци, хляб, риба или алкохол.

Всяко десето свлачище от човешка глупост в. Монитор

Всяко десето регистрирано свлачище у нас е породено от човешка глупост, сочат данни на експерти. Проф. Николай Добрев, зам.-директор на Геологическия институт при БАН, смята, че в 10-15% от случаите за провокиране на свлачищата немалка роля има дейността на хората. Подобен е случаят с Оряхово, където от недобре изолиран язовир водата прониква в почвата и провокира движението на земните маси.

Според проф. Маргарита Хамова от Висшето строително училище „Л. Каравелов” най-опасни са именно свлачищата, предизвикани от хората. За пример тя посочи множеството населени места в страната, където има водопровод, но няма канализация и почти винаги отпадните води се изливат направо в земята, което води до преовлажняване на почвите и оттам до предизвикване на свлачище.

650 000 души потънаха в празниците в. Монитор

Над 650 хил. души потънаха в празниците. Това показва справка, предоставена на „Монитор“ от МВР. Според цифрите на 24 декември страната са напуснали малко над 744 хил. човека. Те са излезли през граници, различни от тази с Румъния и Гърция, където няма пропускателен режим, тъй като са страни от Европейския съюз и не се води строг отчет на преминалите.

Два дни по-късно в България са се върнали едва 90 526 човека, които са били регистрирани от граничните власти. Проста сметка показва, че над 650 хил. души буквално са потънали в празничните дни като са си слели почивките. Цифрата не е абсолютно точна, тъй като в данните влизат и тираджии, минали през страната ни транзитно, както и експерти, които се очаква да се завърнат в страната след празниците. Колите, които са влезли и излезли от страната ни за дните около Рождество обаче са сравнително равностойни. От „Гранична полиция“ са отбелязали, че близо 40 хил. превозни средства са минали на изход, а два дни по-късно са се върнали близо 35 хил.

70% от пазара на лекарства държат веригите в. 24 часа

Осем аптеки на разстояние от 5 до 350 м - така изглежда една от най-оживените централни търговски улици в столицата - “Граф Н. Игнатиев”, чиято обща дължина е 1,5 км. Пет са част от вериги аптеки, а другите три са единични. От това печели пациентът - конкуренцията предлага голям избор на лекарства и други продукти, както и избор на цени, на които да купува. Средният нетен марж на една аптека за месец е 10-15 хил. лв. След изплащането на заплати, наеми и осигуровки чистата печалба за собствениците възлиза на 2-3 хил. лв. Колкото повече аптеки притежават, толкова по-големи ще са и приходите. По данни на пазарния анализатор IMS Health около 70% от фармацевтичния пазар се правят от вериги аптеки. 4201 са регистрираните аптеки у нас по данни на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), но реално работещи са около 3600.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:34 | 14.09.22 г.
fallback