fallback

Преглед на печата за 27 декември

08:07 | 27.12.16 г.

НАП даде на прокурор 1355 души за укрити 126 млн. лв.

В. Сега

Данъчни са хванали 1355 българи с укрити данъци и неплатени осигуровки в размер на 126 млн. лв. през тази година, отчете вчера НАП. След проверките длъжниците вече са дадени на прокурор и срещу тях се водят досъдебни производства за търсене на наказателна отговорност. В същото време агенцията се похвали с по-висока събираемост - с 1.9 млрд. лв. повече от миналата година. По предварителни данни до края на 2016 г. НАП ще събере общо 17.6 млрд. лв. приходи от данъци и осигурителни вноски. Това е исторически висок резултат, твърдят данъчните.

МО и МВР харчат като за последно

В. Сега

Силовите министерства са лидери в харченето на пари в последния месец от годината и след оставката на правителството. На първо място е Министерството на отбраната, следвано от Министерството на вътрешните работи. Трето е Министерството на финансите. Това показват справка в Агенцията за обществените поръчки, както и отговори на различни министерства на питания на депутата Петър Славов за поръчките в месеца след оставката на правителството - от 15 ноември до средата на декември. Казусът с конкурсите в "12 без 5" стана особено интересен, след като премиерът Бойко Борисов нареди преди дни да се избягва обявяване на обществени поръчки. 

За последния месец - от средата на ноември до средата на декември - МО е възложило 26 обществени поръчки, като общата стойност на сключените договори е 115.8 млн. лв. За същия период на миналата година обществените поръчки с възложител МО са 38 за 50.6 млн. лв., за строителство и строителни услуги са девет за 2.6 млн. лв., а на търговските дружества - три за 39 хил. лв.

Цацаров отказа да оспори президентските избори

В. Сега

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли искането на Коалиция "Обединени патриоти - НФСБ, "Атака", ВМРО" да сезира Конституционния съд (КС) за законността на президентските избори, проведени на 6 и 13 ноември. Повод за жалбата на националистите стана гласуването в Турция. Според тях изборният процес в южната ни съседка е бил опорочен от многобройни нарушения и трябва да бъде отменен. Шефът на държавното обвинение обаче смята, че описаните нарушения нямат "мащаб и характер", който да изисква намесата на КС.

С 8% повече ток сме ползвали на Коледа

В. Труд

На празничния 25 декември сме изхарчили с 8% повече ток, сочат оперативните данни на Електро-енергийния системен оператор. Ръстът в потреблението се дължи най-вече на по-студеното време. Тази година сме посрещнали Рождество Христово при температура по-ниска със 7-8 градуса спрямо 2015 г. Пикът на потреблението на електроенергия е бил в 18:00 ч., а консумацията е достигнала близо 113 хил. мегават часа.

Над 24 000 стоки менте задържаха от началото на годината

В. 24 часа

Над 24 000 са задържани стоки менте от началото на годината, показват данните на патентното ведомство. Наложените глоби на търговци, които разпространяват фалшивите стоки са за над 96 хиляди лева, съобщи bTV. Експертите отчитат, че на фалшификати най-често можем да се натъкнем по пазарите и сергиите, но не е изключено да попаднем на тях и по-скъпите търговски улици. Те предупреждават, че напоследък търговците вече не слагат ниска цена на стоките менте, дори напротив. А когато и изработката е добра, става още по-трудно един продукт да бъде разпознат. Освен по специфични за него характеристики – например пришит вътрешен етикет, на който има уникален артикулен номер.

Плащаме данъци до 28 декември

В. Стандарт

Данъци може да се плащат до 28 декември. През последните два работни дни на годината - 29 и 30 декември, банките няма да приемат за обработка бюджетни платежни нареждания. Това се посочва в указание на Министерството на финансите за годишното приключване на банковите сметки на бюджетните организации за 2016 г. Общините, както и всички бюджетни организации, също ще може да плащат данъци най-късно до 28 декември.

В последния работен ден за 2016 г. – 30 декември, бюджетните организации не могат да извършват плащания от левовите бюджетни сметки и левовите сметки за средства от Европейския съюз, гласят още указанията на МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 09.09.22 г.
fallback