fallback

Преглед на печата за 21 декември

08:01 | 21.12.16 г.

Решение на ВАС спаси стотици милиони на държавата в. Капитал Daily

Ревизионен акт, издаден от служител в НАП, който не е изрично посочен в закона, не е нищожен. Това гласи дълго чаканото тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС), публикувано на 13 декември. То идва, след като временно бяха блокирани стотици данъчни дела, тъй като имаше опасност всеки ревизионен акт, издаден след 2013 г., да бъде обявен за нищожен от съда.

Опасен казус

Казусът възникна през октомври, когато стана ясно, че над 25 от обжалваните ревизионни актове, разглеждани от Първо отделение на съда, са обявени за нищожни. Спорът е по процесуални нарушения, свързани с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) от 2013 г., а не по съществото на присъдените данъчни задължения на фирмите. Практиката на съда обаче поставяше под въпрос всички ревизии, извършени от НАП от 2013 г. насам, защото те могат да бъдат отменени със същите аргументи. Така държавата можеше да се окаже длъжник за стотици милиони.

По 300 кандидат-бежанци изчезват от лагерите в България седмично в. Сега

Близо 600 души са избягали от лагерите за бежанци в страната от 1 до 15 декември и полицията не знае къде са. През ноември самоволно напусналите са 1647 души, тоест за месец и половина се губят следите на 2247 души. Изчезналите са хора, които са кандидатствали за хуманитарен или бежански статут.

Това стана ясно ден след като в Берлин беше извършена терористична атака на многолюден коледен базар. Атентаторът се вряза със 7-тонен камион сред разхождащите се хора, уби 12 и рани 48. Първоначално беше заподозрян кандидат-бежанец от Пакистан, дошъл в Германия по т. нар. Балкански път, но след това берлинската полиция съобщи, че авторът на престъплението може да е друг. Вътрешният министър Румяна Бъчварова обяви, че през последните седмици в Националния контратерористичен център е постъпвала информация за евентуално преминаване на членове на терористични организации, опитващи се да достигнат до страни от Западна Европа, включително и през България. Най-лесният начин за това е да се представят за бежанци.

Увеличението на пенсиите провалило преговорите за правителство в. Сега

Интригата дали ще има правителство в рамките на този парламент се разплете вчера с признанието на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, че не е възможно да се намерят допирни точки между трите участници в преговорите. Като причини бяха посочени "принципни различия по секторни политики", но без уточнението за какво става въпрос. "Сега" научи от няколко източника, че истинската причина е била неотстъпчивостта на ГЕРБ за увеличение на пенсиите, предложено от патриотите. От ПФ се отказаха от минимална пенсия от 300 лв. и са били склонни на 200 лв. Освен това отстъпили увеличението да се случи от 1 януари 2018 г., въпреки че според източниците ни е било постижимо отделянето на 220 млн. за това. От фронта са предложили парите да дойдат от мерките срещу контрабандата с горива, преразглеждане на инвалидните пенсии, санирането и пр. Идеята е била след подписване на коалиционно споразумение да се пристъпи и към индексиране на всички пенсии. Онзи ден обаче ГЕРБ настоял за 180 лв. минимална пенсия и никаква индексация. В крайна сметка надделели "ястребите" от ГЕРБ, които още от началото бяха срещу нов кабинет в този мандат. Те втвърдили тона веднага след като се разбра, че правителство е на път да се състави, и намерили благовиден предлог в пенсиите, за да провалят преговорите.

Бутат опасните сгради в София в. Труд

В бюджета на столицата за 2017 г. са предвидени 700 000 лв. за поетапно премахване на стотици рушащи се или незаконни сгради, съобщи главният архитект на София Здравко Здравков в Правец. Ще се бутат гаражи, къщи и блокове, а сумата за това е недостатъчна, заяви той.

По думите му общината ще въведе ред относно градините и външните остъкления, навеси и дървени покриви на заведенията. Чрез промяна в Наредбата за преместваемите съоръжения и рекламата ще се указва допустимото градско обзавеждане. Тя ще бъде внесена в общинския съвет в началото на 2017 г. и в нея се предвиждат наказания за нарушителите.

Банско, Шумен, Велинград, Русе и Варна с награди за туризъм в. 24 часа

Първи годишни награди в туризма връчи министерството на официална церемония в понеделник в годината, в която бяха постигнати рекордни резултати в туризма. 7,5 млн. са чуждестранните туристи за 2016 г., очаква се за цялата година да са над 8 млн. , каза министър Николина Ангелкова. Приходите в туризма са 6,3 млрд. лв., или ръст над 13% спрямо 2015 г. Сред 16-те категории имаше специална награда “Избор на публиката”, която спечели античен град “Кабиле”, отличила се сред над 200 туристически обекта. Награда за туристическа дестинация получиха “Корените на България” - общините Шумен, Каспичан и Велики Преслав. Община Велинград грабна приз за балнео- и спа туризъм, за туристическо събитие бе отличен Фестивалът на розата в Казанлък. В категорията “Специализиран туризъм” наградиха резерват “Старият Пловдив”, а община на годината за планински туризъм стана Банско. В категория “Туристическа атракция” победител е крепостта Туида, Сливен. Русе пък спечели признание за община на 2016 г. за културно-исторически туризъм, а за морски - Варна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
fallback