fallback

Преглед на печата за 20 декември

07:56 | 20.12.16 г.

Ковачки може да загуби голям дял от "Топлофикация Русе"

В. Сapital daily

Бившият собственик на "Топлофикация Русе" - руската "Мечел интернешънъл холдингс", е обявила за продажба 49% от акциите на компанията. Причината за странната оферта е, че руската група не е получила пълната сума при сделката, с която преди четири години прехвърли централата на свързаната с енергийния бизнесмен Христо Ковачки "Топлофикация Плевен". "Мечел" има залог върху въпросните акции и сега пристъпва към осребряването им.

Освен това не са платени и стари доставки на въглища към "Мечел", заради което вече са предприети действия за получаване на сумите от плащанията на НЕК към русенската централа и ТЕЦ "Бобов дол".

Бизнесът и КНСБ са срещу промените в почивните дни

В. Сега

Четири работодателски организации и КНСБ призовават депутатите да не приемат днес промените в Кодекса на труда за почивните дни. Измененията трябва да бъдат гласувани окончателно на второ четене в пленарната зала. Ако те минат, 2 януари ще бъде почивен ден. Социалните партньори обаче твърдят, че вместо да облекчи фирмите, новият ред ще доведе до още по-големи загуби.

Бизнесът е против въвеждането на допълнителни дни за компенсация на официалните празници, ако те се падат в събота или неделя. Според четири работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТПП, както и според КНСБ, този нов ред ще доведе до по-големи загуби за тях и за икономиката, отколкото сегашния.

Киберножът и ново лечение на хепатит водят до дефицит в НЗОК

В. Сега

Две са рисковите пера, които може да доведат до дефицит на здравната каса, каза здравният министър в оставка Петър Москов пред БНР. "Едното е свързано с това, че касата тази година започва да заплаща и нещо, което до този момент хората плащат от джоба си - лъчелечение и радиохирургия на болни с тумор. Второто е свързано с 20 вида нови терапии, включително изключително скъпата терапия за хепатит. От тези две пера евентуален дефицит може да дойде и трябва да бъде компенсиран с парите за следващата година. Това са пари, които са реално и ефективно изразходвани за лечението на пациентите", обясни той.

14 958 празни места в университетите

В. Монитор

14 958 места са останали незаети в държавните и частните университетите през настоящата учебна година. Това показва справка на Министерството на образованието и науката, изготвена за „Монитор“. С решение на правителството през април стана ясно, че ще се субсидират 49 596 студенти от държавата през тази учебна година, а отделно още 16 373 бяха одобрените бройки в частните университетите. Така от общо 65 969 места 14 958 са останали празни. В сметката не влизат само отпуснатите бройки за платено обучение в държавните вузове. По-голямата част от незаетите места е в частните вузове - 8802, а останалите 6156 в държавните.

100 лева ни струва коледната трапеза

В. Труд

Малко под 100 лева ще ни излезе коледната трапеза тази година, показват данните на Системата за агропазарна информация. Експертите са изчислили колко ще ни струва празничната кошница, в която влизат два килограма свинско и 1,4 кг. пилешко месо, ориз, картофи, кисело зеле, килограм домати, краставици, мандарини, банани и ябълки. Включени са и нужните продукти за баница и питка, както и ядки, бутилка българска ракия и вино, както и бутилка шампанско и безалкохолно. Най-скъпо коледната трапеза ще струва на софиянци – 99,15 лв., и русенци – 97,49 лв. а най-малко ще платят жителите на Монтана – 86,68 лв. и Хасково – 88,36 лв.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 21.08.22 г.
fallback