fallback

Преглед на печата за 12 декември

08:01 | 12.12.16 г.

Държавата ще покрива още един вид ваксини

В. Сapital daily

Втора препоръчителна ваксина влиза в календара за следващата година и родителите ще могат да се възползват по желание от нея. Става въпрос за ваксината срещу ротавирусни инфекции при най-малките бебета и деца. Досега продуктът се купуваше от родителите по желание. Имунизациите не са задължителни, но от следващата година държавата осигурява средства, с които родителите могат да ваксинират децата си по желание. Това съобщи подуправителят на здравната каса Иванка Кръстева по време на 10-ата среща на здравните медиатори.

Това ще е втората препоръчителна ваксина, след тази срещу рак на маточната шийка. За двете препоръчителни имунизации здравната каса ще получи трансфер от здравното министерство в размер на 2.1 млн. лв. До момента всички желаещи купуваха ваксината срещу ротавирус сами, което им струваше около 400 лв. Здравната каса предприема стъпката, защото всяка година плаща между 10 и 12 млн. лв. за лечение на деца от 0 до пет години с ротавирусни гастроентерити. 

"Мусала софт" купи русенски разработчик на софтуер

В. Сapital daily

Един от най-големите софтуерни разработчици в България - "Мусала софт", окрупни екипа си в Русе, като придоби малката местна компания "Върбанов софт" от основателя й Свилен Върбанов. Сделката е сключена в началото на декември, като цената не се съобщава. Освен високоспециализираните кадри, които ще се влеят в "Мусала софт", ценен е и договорът за изработка на софтуерни продукти с американската компания Perkin Elmer, която развива дейност в областта на биотехнологиите.

Пловдив търси 5000 работници от западнали райони

В. Сега

Работодатели от "Тракия икономическа зона" (ТИЗ) - един от най-мащабните икономически проекти у нас, подеха информационна кампания за набиране на работна ръка от районите с най-висока безработица в страната. ТИЗ разполага с шест индустриални, логистични и търговски зони, разположени върху обща площ от 10 700 000 кв. м. Пет от индустриалните компании в зоната обявиха над 5 хил. свободни работни места за своите производства. Те ще набират нужната им работна ръка от областите Монтана, Ловеч и Сливен, от Бяла Слатина и Стамболийски. Инициативата по привличане на кадри ще обхване още 15 други градове с лоши икономически показатели. 

Предприятията, сред които са едни от най-големите инвеститори в града под тепетата, имат свободни позиции за около 1000 инженерни кадри, около 2000 специалисти със средно образование и 2000 нискоквалифицирани работници.

Нови правила за данък "уикенд"

В. Стандарт

Нови правила за данък "уикенд" влизат в сила от 1 януари 2017 г., след като последните промени в Закона за ДДС бяха обнародвани преди дни в "Държавен вестник". Както и досега за служебните коли и имоти фирмите ще трябва да отчитат до каква степен се използват за лични и служебни цели. И ако например половината от времето един служебен автомобил се използва за лични нужди от собственика, шефовете или служителите, фирмата ще трябва да плаща ДДС върху 50% от стойността на автомобила и всички разходи за експлоатацията му.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 04.09.22 г.
fallback