fallback

Преглед на печата за 29 ноември

08:38 | 29.11.16 г.

Спорна поръчка за над 4 млн. лв. за лавките в затворите в. Капитал Daily

Поръчките за доставка на храна в местата за лишаване от свобода, подобно на самите затворници, носят усещане за нещо незаконно. Преди година и половина Министерството на правосъдието смени ръководството на двете институции, които отговарят за доставките - държавното предприятие "Фонд затворно дело" (за магазините и лавките в затворите) и Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (за сготвената храна, която се дава на затворниците сутрин, обед и вечер). Идеята беше да бъде разбит порочният модел, при който неизвестни фирми пощенски кутии симулират състезание, като в крайна сметка печели тази, която предлага най-висока цена и най-некачествен продукт.

Икономическите мигранти ще бъдат изолирани в затвори в. Сега

Гражданите на Афганистан, Ирак и Пакистан, на които им е отказан бежански статут, ще бъдат настанявани в лагери от затворен тип. С тази мярка МВР и Държавната агенция за бежанците (ДАБ) възнамеряват да предотвратят бъдещи безредици. Новината дойде от работно съвещание при премиера Бойко Борисов, на което беше обсъдено изпълнението на плана за действие при възникване на извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границите на България с Турция.

Започнаха поредните рокади в ръководствата на държавните фирми в. Сега

В последните дни на управлението си министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски започна финални размествания в бордовете на част от държавните фирми, които са под негова опека. Наред с бивши депутати, в тях влязоха и негови съветници.

Един от тях е бившият кадър на НДСВ, икономистът Владимир Каролев, който вече е в Съвета на директорите на "Национална компания Индустриални зони". Той е бил назначен буквално преди дни, а мандатът му изтича в края на 2017 г., показва справка във фирмените регистри. Каролев влиза на мястото на Николай Ценков. Любопитно е, че тази година в управата на компанията е влязъл и бившият депутат от ДСБ и зам.-министър на екологията Нено Димов.

Субсидии докарали свръхпроизводство на тикви в. Сега

210 пъти за една година е нараснало производството на тикви в страната ни, съобщи вчера министърът на земеделието в оставка Десислава Танева, която представи програма за улеснен достъп на българските фермери до търговската мрежа.

Причината за това е не огромно търсене или кулинарната страст, а подпомагането на производителите с държавни пари. "От 690 декара с насаждения преди 4 години сега имаме 117 000 дка", поясни Танева и добави: "Свръхпроизводството на тикви обаче ще бъде овладяно, като се спре финансовата подкрепа за тях".

Министерство на отбраната продава 11 дка имот в "Младост" за 790 хил. лв. в. 24 часа

Министерство на отбраната продава имот от 11 декара в столичния квартал "Младост" на търг с начална цена 791 490 лв. Това съобщи независимият депутат Георги Кадиев пред Нова телевизия. Той определи търга и ниската му цената като скандални и обяви, че е отправил въпрос до премиера Бойко Борисов. Обявата за имота била качена на сайта с файл "обява тайно продажба" на 21 ноември - след оставката на кабинета, а самият търг ще се проведе на 29 декември. Кадиев настоява той да бъде спрян и теренът да бъде даден на Столична община - или за строеж на общински сгради, или за обезвъзмездяване на собственици на имоти в зелени площи на квартала, където има протести.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:14 | 05.09.22 г.
fallback