fallback

Преглед на печата за 21 ноември

08:02 | 21.11.16 г.

Всички данъчни дела са блокирани в. Капитал Daily

Стотици дела, с които се оспорват издадени от данъчните ревизионни актове, са временно спрени от съда. Причината е, че в момента се чака тълкувателно решение на Върховния административен съд (ВАС). Искането е изпратено на 2 ноември от главния прокурор Сотир Цацаров, а въпросът е дали е нищожен ревизионен акт, ако е издаден не точно от служителя в НАП, посочен в закона.

Бедни общини пак спонсорират МВР в. Сега

Бедни общини от най-закъсалите райони в страната продължават да правят редовни дарения на МВР за най-елементарни консумативи като горива, смазочни материали и компютри. Малките кметства плащат ремонтите на полицейските коли и дори им купуват гуми и акумулатори, когато се налага. Това показва отчетът за даренията от 1 януари до 30 септември, публикуван на страницата на МВР. Общата им стойност е близо 1.8 млн. лв.

Голяма част от общините се управляват от кметове на ГЕРБ. Именно в първия мандат на партията на Бойко Борисов след разследване на "Сега" избухна големият скандал с даренията на МВР. Тогава се разбра, че дори разследвани от МВР хора редовно са правили подаръци на полицията. След това бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев изцяло забрани даренията, но наследничката му Румяна Бъчварова отново даде право на ведомството да ги получава, ако идват от общини или държавни фирми.

Почти никой не мести втората си пенсия в НОИ в. Сега

Идеята на финансовия министър Владислав Горанов осигурените да могат да правят вноска за втора пенсия в частен фонд или в Националния осигурителен институт не се радва на особена популярност. Под 6500 души са се възползвали от възможността да прехвърлят пълната си пенсионна вноска в НОИ. Това са предимно военни и полицаи, на които предстои пенсиониране, коментират от осигурителната институция. Работещите тежък труд (от първа и втора категория) пък, които също имат тази възможност от януари тази година, са всичко на всичко 103-ма души. Данните са от отговор на финансовия министър на депутатски въпроси и са актуални към края на септември. Възможността на работещите да се прехвърлят от универсален фонд в НОИ реално действа от август 2015 г.

До 100% ще стига корекцията при нарушения в европроекти в. Сега

Грешките и нарушенията при усвояването на парите по европроекти най-накрая ще се наказват по ясно определена скала. Т.нар. корекции или парите, които ще трябва да връщат нарушителите, ще варират в определени проценти в зависимост от тежестта на нарушението. Ще бъдат определени минимални и максимални прагове за парите, които ще връщат министерства, агенции, общини и др., които са погазили Закона за обществените поръчки, вършат измами или са опитали да "наместят" своя фирма за победител.

Така например за проекти от ЕС, изпълнявани в конфликт на интереси, корекцията ще бъде 100%. Това означава, че кандидатът, който е спечелил и изпълнява поръчката, ще трябва да върне цялата сума по проекта. Със същата корекция ще бъдат наказвани и одобрените кандидати, които са пропуснали да публикуват обявление за процедура по обществена поръчка, тъй като това е задължително.

Конфискуват колите на BG джигити, карали в ЕС в. Монитор

Колите, както и недвижимото имущество на български шофьори, които са нарушавали правилата за движение по пътищата в страни от Европейския съюз, ще бъдат конфискувани. Това е заложено в Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Той се прилага у нас, а член 3 от него гласи, че всяка глоба или всякакъв вид парична санкция, наложена с акт, ще се събира от НАП в съответната държава. За да се стигне до конфискация на каквото и да е имущество, страната, в която е извършено нарушението, трябва да изпрати акта на български език до съответния Окръжен съд по местоживеене на шофьора. След това документите се придвижват до НАП и КАТ за установяване на самоличността на шофьора и той подлежи на най-тежката санкция – конфискация, ако не заплати глобата си. Вече има няколко подобни случая в страната, съобщиха от „Пътна полиция“, след като в законовия срок не са успели да си приберат глобите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 03.09.22 г.
fallback