fallback

Преглед на печата за 7 ноември

07:42 | 07.11.16 г.

Ще падне ли правителството? В. Капитал Daily

Последните прогнозни резултати от първия тур на президентските избори поднесоха много по-голяма интрига от това кой ще е следващият държавен глава. Основният въпрос сега е дали второто правителство на Бойко Борисов ще остане на власт. Категоричната закана на премиера непосредствено след лансирането на кандидатурата на Цецка Цачева на 2 октомври, че ще подаде оставката на правителството, ако тя не се класира първа на първия тур, тогава изглеждаше нереална, но към края на изборния ден в неделя се превръща в напълно актуална.

В училищата ще се учи в една смяна от 2020 г. В. Сега

Така желаният от родители и ученици край на двусменното обучение у нас ще настъпи чак след 4 г. До началото на учебната 2020/21 г. двете смени на обучение трябва да бъдат премахнати и учениците да учат само в една смяна - до обед. Уроците ще започват не по-рано от 8 часа. Това предвижда новата наредба за организацията на дейностите в училищното образование. Според наредбата в срок до началото на учебната 2020/21 г. директорите на училищата в сътрудничество с общините трябва да създадат необходимите условия полудневната организация на учебния ден да се осъществява преди обед.

Университетите вече няма да дотират слабите си специалности В. Сега

Кабинетът предприема поредна стъпка към оптимизиране на системата на висшето образование. След като въведе нов начин на финансиране на университетите и на определяне на приема им според качеството на предлаганото обучение, просветното министерство се кани да забрани на вузовете да разпределят еднолично държавната субсидия по факултети. Занапред поне 75% от приходите от такси за обучение и от субсидията за издръжка на обучението по дадено професионално направление трябва да се използват за финансиране на разходи за същото професионално направление. Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на бюджета за 2017 г., които водят и до промени в закона за висшето образование.

Чакат инвестиции от 50 млн. евро  в Пловдив

В. Стандарт

Минимум 50 млн. евро ще са инвестициите в първата свободна търговска зона в рамките на инициативата 16+1. Тя ще бъде изградена в България, в "Тракия Икономическа зона", Пловдив. Това стана ясно по време на агро-бизнес форум, открит от заместник-министъра на земеделието и храните Васил Грудев в рамките на 14-то Международно изложение за търговия със земеделски продукти в Кунмин, Китай.

Михаил Константинов: Мажоритарният вот ще бъде катастрофа за демокрацията В. Труд

Ако 3,5 милиона избиратели отговорят с „Да“ на въпроса „Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?“ ще се снабдим със система за мажоритарен избор, която не съществува никъде по света. Защото съчетанието „абсолютно мнозинство“ не е ясно какво означава. Мажоритарна система за избор на депутата от 28 страни в ЕС има само във Франция. Там обаче на балотаж не отиват само първите двама, а всички, които са взели 12,5%. Теоретично това означава, че до втори тур могат да стигнат 8 души, нещо, което не се е случвало. Мажоритарна система за България ще бъде доста тежка катастрофа за демокрацията, защото ще останат три партии в парламента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 08.09.22 г.
fallback