fallback

Преглед на печата за 2 ноември

07:52 | 02.11.16 г.

Богомил Манчев излезе от "Риск инженеринг"

В. Сapital daily

Богомил Манчев вече не е собственик и мениджър на компанията си "Риск инженеринг". Частното дружество от години печели поръчки в ядрената енергетика, като оборотите варират през годините между 30 и 120 млн. лв. В края на октомври е имало общо събрание, на което Манчев е освободен от ръководството, а от приложените документи се вижда и че неговият пакет от 85% вече е с нов собственик. Това е досегашният изпълнителен директор Нели Беширова, която според медийни публикации от години съжителства с Манчев. Самото прехвърляне е било факт през август, става ясно от други документи в регистъра.

Неофициалните обяснения за промяната варират от свиване на бизнеса, страх от нова прокурорска атака до здравословен проблем.

Павлова обеща нов пътен възел при Симитли да отпуши "Струма"

В. Сега

При Симитли ще бъде изграден нов пътен възел, който ще изведе тежкия трафик и ще улесни направлението към Банско, Гоце Делев и Разлог. Това обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова вчера в Благоевград на форума "Региони в растеж".

Павлова обясни, че при изграждането на автомагистрала "Струма" през Кресненското дефиле в края на Симитли ще бъде построен тунел, от който трафикът ще поема на изток и така ще има два скоростни пътя в една посока с проектна скорост от минимум 90 км/ч. Строителството на т.нар. източен обход през Стара Кресна ще е трудно заради релефа и големите наклони. Затова ще се наложи да се направят най-малко 7 виадукта и няколко тунела. Министърът за пореден път предупреди, че ако строителството не започне скоро, страната ни ще загуби цялото досегашно европейско финансиране за "Струма".

Никой не иска да пише стратегията за европейското председателство

В. Сега

Институциите, участващи в подготовката на европейското председателство от началото на 2018 г., са отказали да поемат отговорност в изработването на комуникационната стратегия за него. Това научи "Сега" от източници от правителството. Стратегията е нужна, за да се реши как ще се популяризира председателството и къде ще се публикуват рекламни материали. Държавата ще вложи в нея няколко милиона лева. Заради това се очаква върху авторите да бъде оказан сериозен натиск за "правилно" разпределяне на поръчките. Това е и причината всяка институция да бяга от отговорност въпреки натрупаното вече закъснение. Стратегията трябваше да е готова преди края на годината, за да се организират конкурсите и от началото на 2017-а да започне медийната кампания. Европредседателството трябваше да започне от юли 2018 г., но след решението на Великобритания да излезе от ЕС бе изтеглено с 6 месеца. 

Течове по тръбите бъркат в джоба ни с 200 млн. лв.

В. Монитор

Течове по водопроводите бъркат в джоба ни всяка година с по 150 - 200 млн. лв. Това съобщи днес д-р инж. Атанас Паскалев от Българска асоциация по водите (БАВ), по време на национална конференция, посведена на намаляване загубите.

Според него ежегодно у нас по пътя от водоема до клиентите изчезват около половин милиард кубика питейна вода. Количеството е достатъчно да се напълни най-голямото наше водохранилище яз. „Искър”. „През 2008 г. загубите бяха 60%, две години по-късно статистиката отчита ръст до 61,5%, а според плановете през 2014 г. те трябваше да паднат до една трета”, каза експертът. Той обаче припомни, че за въпросната година има доста противоречиви данни за течовете.

Може да загубим европарите за аутобана през Кресненското дефиле

В. Труд

Ако не започнем строителството на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле най-късно през 2018 г. рискуваме да загубим цялото безвъзмездно европейско финансиране за проекта. За това алармира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в Благоевград. Тя обясни, че в момента се работи по 4 варианта на проект за преминаване на аутобана в дефилето, като част от стандартната процедура по изготвяне на необходимите екологични оценки, финансови и технически анализи.

Немски хотели търсят 30 нашенци за работа

В. Стандарт

Известни хотелски вериги и ресторанти в Германия са обявили 30 работни места за българи. Със съдействието на Агенцията по заетостта и германската Федерална агенция по труда до края на 2016 г. ще бъдат подбрани кандидатите и те ще започнат работа веднага след това. Предлагат се работни места във верига хотели „Мarriott", както и в ресторантите „McDonald's" във Франкфурт и региона.

Заплащането в хотелите „Мarriott" е от 2054 EUR до 2206 EUR, според професионалната квалификацията и опита. В „McDonald's" надницата е 8,60 евро на час, като работните места са в кухня, на каса, в склад и почистване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 08.09.22 г.
fallback