fallback

Преглед на печата за 31 октомври

07:49 | 31.10.16 г.

"Булгаргаз": Газът може да поскъпне от януари заради петрола в. Капитал Daily

От началoто на следващата година "Булгаргаз" може да поиска поскъпване на природния газ, но то няма да е значително и няма да се отрази на цените на парното и топлата вода. Това заяви изпълнителният директор на газовата компания Николай Павлов пред БНР. Причината - поскъпването на петрола. Изчислението на цената на природния газ, който "Булгаргаз" купува от руската "Газпром", става на три месеца чрез формула, която е част от договора за доставка между двете държавни компании. В нея е заложено, че върху цената влияят осреднените стойности на петрола за девет месеца назад. От значение също така е и курсът на долара, който е валутата, в която сделките се осъществяват. Последното решение колко ще струва газът е на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), тъй като към момента "Булгаргаз" има монополно положение в доставките на газ за българския пазар.

"Пикадили" си отива от мол "Сердика", идва Billa в. Капитал Daily

Разместването на търговските вериги продължава. След изчезването на Carrefour сега "Пикадили" се свива с още един обект - този в столичния мол "Сердика център". Освободената площ ще бъде временно затворена за ремонт, а през пролетта на следващата година там ще бъде открит магазин от веригата Billa, съобщи за "Капитал" Димитър Кехайов, управител на мола.

Въпреки стимулите студентите в търсени от бизнеса специалности намаляват в. Сега

Приемът на студенти във важни за българската икономика специалности като математика, физически и химически науки, животновъдство и др. се срива в сравнение с миналата година, въпреки че повечето от тях бяха обявени за приоритетни. Стимулиращите мерки на кабинета за определени професионални направления като математиката пък откровено се провалят. Това показват данните за реалното изпълнение на одобрения от правителството план-прием в държавните висши училища у нас за академичната 2016/2017 г., предоставени от просветното министерство на "Сега".

Бежанският лагер в Бояново ще е с фургони за 300 души в. Сега

Управляващите няма да отстъпят на протестиращите от елховското с. Бояново и ще изградят лагер от затворен тип в бившето зенитно поделение там. В неделя жителите на няколко населени места протестираха срещу плана да се направи затворен бежански център с фургони. Местните хора са 600-700 души според справочни сайтове и се страхуват за сигурността си.

Депутатите узаконяват по-високата глоба за пътник без билет в София в. Сега

Общините вече ще имат законно право да определят сами глобите за нередовни пътници в градския транспорт. Това беше гласувано в края на миналата седмица с промените на Закона за автомобилните превози (ЗАП), приети на първо четене в парламента.

В сега действащия текст на закона е записано, че пътник, който пътува без билет или друг документ, се наказва с глоба от 10 лв. в населените места. В Столичната община обаче от 1 юни с увеличението на билета от 1 на 1.60 лева глобата също беше вдигната - от 10 на 40 лева. Според юристи това таксуване на нередовен пътник е абсолютно извън рамките на закона.

Плъзнаха фалшиви ламаринени еднолевки в. Монитор

Фалшиви монети от по 1 лев плъзнаха из търговската мрежа на Добрич, научи „Монитор”. Имитацията е перфектна, тъй като дори търговците не могат да познаят ментето. Монетата е от бяла ламарина. Св. Иван Рилски е изписан с по-големи букви от оригинала.

Превозвачи изкарват тирове на протест в. Труд

Български превозвачи излизат на протест утре. Тирове ще бъдат струпани на шест контролно-пропускателни пункта – ГКПП Капитан Андреево – Капъкуле, Лесово – Хамзабейли, Кулата – Промахон, Дунав мост – Русе, Дунав мост – Видин и Калотина, където има традиционно и най-голямо струпване на камиони. Протестът ще започне в 10 часа и ще продължи два часа, предупредиха организаторите в декларация. Тя е подписана от Съюза на международните превозвачи, Националното сдружения на българските превозвачи, транспортните компании, членове на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Съюза на транспортните работници и Асоциацията на българските износители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:39 | 06.09.22 г.
fallback