fallback

Преглед на печата за 19 септември

08:04 | 19.09.16 г.

Сицилия все пак праща боклук към България в. Сега

България остава едно от решенията на кризата с боклука в големите италиански градове. Тонове боклук от Сицилия ще се изгарят в България, за да се разтоварят преливащите италиански депа, съобщи "Ла Стампа". Според изданието товарният кораб Blue Star I, който плава под панамски флаг, натоварен с 5 тона смет, вече е преминал праз Босфора и пътува към пристанище "Варна".

Сицилия има проблем с обработката и количествата отпадъци и управата на острова се ориентирала към варианта да бъдат изнесени в чужбина. Освен България, другите възможни дестинации на италианския боклук са Румъния и Португалия, отбелязва "Ла Стампа". Изданието обаче погрешно съобщава, че боклукът ще се изгаря в циментов завод в Пловдив, какъвто няма.

Регистърът на асансьорите се оказа за "вътрешно ползване" в. Сега

Публичният регистър на асансьорите, който често пъти е рекламиран от зам. -министъра на икономиката Даниела Везиева, се оказа единствено за вътрешно ползване. Той работи и в момента, но достъпът до него е ограничен, въпреки че идеята бе всеки - домоуправител, касиер или друг, да може да проверява кога за последно е идвал техник. Това става ясно от отговор на Министерството на икономиката за в. "Сега".

Забогатяхме с 60% за 11 г. в. Стандарт

Българите са забогатели с 60% за 11 години, ако измерим парите си с възможността да купуваме дамски обувки. От НСИ отчитат не само повишаването на доходите и цените на стоките, но и покупателната способност. Това е количеството от определен вид стока, което човек може да купи с годишния си доход. За периода 2005-2015 г. при нехранителните стоки най-голямо е повишението на средните цени на телевизорите - със 132%, дървата и въглищата - близо 2 пъти, дамските костюми - със 76%, детските обувки - с 55%, и тока - с 50%. Доходите ни обаче се увеличават по-бързо от повишаването на цените. В резултат покупателната способност на населението за периода 2005-2015 г. расте при почти всички стоки.

Всеки пети се оплаква от лошо качество на тока в. Монитор

Близо 20 на сто от жалбите, които клиентите на енергодружествата подават в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), са за лошо качество на тока. Почти всеки трети пък се оплаква от това, че според него енергото му е начислило в сметката повече киловатчаса, отколкото реално е изразходил. Доста сериозен е броят и на тези, които са свързани с това, че ЕРП-то не е изкупило трафопост или друго енергийно съоръжение, изградено от клиента. Те са около 17 на сто от всички оплаквания. Всеки десети клиент на енергодружествата през миналата е предявил съмнения пред КЕВР, че електромерът му не отчита правилно. Това показват данните от годишния доклад на КЕВР до Европейската комисия. За миналата година в регулатора са подадени общо 1297 броя жалби.

Обсъждат регламент за ол инклузива в. Монитор

Започва дебат за регламентиране и регулиране на ол инклузива у нас. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред Дарик. Тя обясни, че голяма част от оплакванията на туристите са свързани с именно с него. Министърът уточни, че основно с това са свързани и жалбите, които са подали туристите както към ведомството, така и към Комисията за защита на потребителите (КЗП). Навсякъде, където сме правили проверки с Агенцията за безопасност на храните, обаче е установено, че има необходимите сертификати и това, което се предлага, отговаря на всички изисквания и стандарти, както за качество, така и на изискванията от закона, обясни Ангелкова. И допълни, че е много важен този дебат, който ние ще стартираме по отношение на това как да регламентираме и регулираме ол инклузива у нас.

По-евтини почивки по нашето Черноморие през октомври в. 24 часа

Летният сезон у нас ще продължи до края на октомври. А вече есенните месеци предлагат интересни оферти, по-ниски цени и спокойствие, невъзможно през пиковите летни седмици по българското Черноморие. В по-малките курорти на юг туристи почти няма. Не така обаче е в „Слънчев бряг”, където гости ще има поне до 15 октомври. За да привлекат гости, хотелиерите свалят драстично цените за предстоящите четири почивни дни след 22 септември. Много по-евтино излиза закупуването на пакет през сайтовете за колективно пазаруване. Цените падат рязко и при офертите за нощувка без изхранване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:49 | 13.09.22 г.
fallback