fallback

Преглед на печата за 13 септември

08:02 | 13.09.16 г.

Малко са сигурните кандидати за летище София в. Капитал Daily

Само двама са сигурните кандидати за концесията на летище София според трима независими източника на "Капитал", близки до процедурата. Това са турската TAV и германската Fraport, която от години оперира летищата във Варна и Бургас. Двете компании са активно проучващите държавното дружество в т.нар. дигитална информационна стая (online data room), където на кандидатите се предоставят нужните разяснения и финансови данни. На кантар е решението за участие на обединение между турската Limak и руската ВТБ, а с много малък шанс да се включат са испански, ирландски и швейцарски оператори. Така към най-големия държавен актив в транспорта интересът изглежда слаб.

Кабинетът е готов да прати още армия по границата в. Сега

Очакваният засилен имигрантски поток през границата с Турция, затварянето на браздата от Сърбия, както и недовършената ограда, която позволява свободен достъп, може да доведат до изпращане на още армия, която да помага на граничните полицаи. Това научи "Сега" от свои източници в МВР. Мярката е част от план, който би трябвало да се изпълнява от вчера по заповед на вътрешния министър Румяна Бъчварова. От Министерството на отбраната заявиха, че имат готовност да пратят подкрепление, но официално това още не е поискано.

Българската кандидатура за ООН скара Москва и Берлин в. Сега

Евентуалната подмяна на кандидата ни за генерален секретар на ООН Ирина Бокова с еврокомисаря Кристалина Георгиева предизвика дипломатически скандал между Берлин и Москва. Онзи ден говорителят на руското МВнР Мария Захарова обяви, че по време на срещата на Г-20 в Китай германският канцлер Ангела Меркел се е опитала да убеди руските лидери да подкрепят "друг кандидат на България, а не издигнатия официално". Вчера руският външен министър Сергей Лавров е извикал посланика ни Бойко Коцев, съобщи руското МВнР. От лаконичния текст на съобщението се разбира, че са "обсъдени отделни аспекти от работата на ООН". Малко преди това Берлин обвини Москва, че твърдението как Меркел се опитала да окаже натиск не отговаря на истината. Говорителят на немското външно министерство Мартин Шефер заяви, че "официално лице" от руска страна е "разпространило информация, която обективно не е вярна", и нарече това "неприятелски" жест.

Във всеки по-голям град ще има велоалеи в. Сега

По-големите градове с над 30 000 жители задължително ще трябва да предвидят велоалеи. Това става ясно от промените в наредбата на регионалното министерство за проектиране на комуникационно-транспортните системи на градските територии, публикувани в "Държавен вестник" в края на миналата седмица.

Тези градове трябва да приемат планове за велотранспорта с решение на общинския съвет. Според указанията на експертите велосипедните маршрути ще се определят като два вида - ежедневни и за отдих и развлечение. Отделно ще се категоризират като транзитни и довеждащи. Разликата между двете категории е в скоростта на движение - съответно 30 км/ч и 20 км/ч, става ясно от промените. Този план трябва да е част от общия устройствен план, подробните устройствени и транспортните планове.

48% от разходите на общините са заплати в. Стандарт

За плащане на заплати и осигуровки отиват 48,3% от разходите на общините, се посочва в анализ на Министерството на финансите с данни за второто тримесечие на годината. Като в 205 от общините делът на разходите за заплати е по-висок от средния за страната. На един общински служител се падат средно по 282 души население. В същото време само 10,43% от разходите на общините са за инвестиции. Като в края на юни в 183 общини (69% от общия им брой), делът на капиталовите разходи е по-нисък от средния за страната.

Трети сме в Европа по производство на малини в. Стандарт

България вече се утвърди като един от най-големите производители на малини в Европа. Страната ни е трета на Стария континент в отглеждането на малини след Сърбия и Полша. Това съобщи шефът на Българската асоциация на малинопроизводителите Божидар Петков по време фестивала на малината,'който се проведе миналата седмица в Лозница.

Само за последната година масивите с малини у нас са се увеличили с 5 хил. дка. Това е 25% ръст на площите, засадени с тази култура, отчитат браншовиците. Бумът в отглеждането на вкусните плодове се дължи и добрите икономически предпоставки, договорени с Брюксел от правителството за новия програмен период.

Директни полети между София и Ню Йорк от догодина в. Монитор

От следващата година може да има директни полети между София и Ню Йорк. Това съобщи Янко Иванов, изпълнителен директор на компанията, която ще извършва превозите. Той обясни, че авиокомпания вече е получила разрешение от американското правителство. Плановете са да бъдат извършвани както редовни полети с честота 2-3 пъти седмично, така и чартърна линия.

До този момент са подадени всички документи до американската страна, има назначения, подписано е включително от администрация на президента на САЩ, стана ясно още от думите на Иванов. И обясни, че са извършени и тестови полети до САЩ. Той посочи още, че са направени и постъпки за получаване на слотове към летище "Кенеди".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
fallback