fallback

Преглед на печата за 17 август

07:56 | 17.08.16 г.

Съдебен изпълнител продава имота и сградите на печатницата на Пеевски в. Капитал Daily

Имотът и сградите, в които се намира новата печатницата на Делян Пеевски, са обявени за продажба от частен съдебен изпълнител в понеделник. Началната цена е 2.314 млн. лв., което е близо 15 пъти по-малко от сумата, за която сградите и имотите са били ипотекирани в КТБ.

Обект на публичната продан са само теренът от четири имота с обща площ 55 дка в близост до летището и постройките с 11 хил. кв.м разгъната застроен площ, но не и закупеното модерното печатно оборудване. Пред "Капитал Daily" частният съдебен изпълнител Стоян Якимов заяви, че оценката е правена от вещо лице и че сградата е практически неизползваема за други цели. Той каза още, че от синдиците на банката е постъпила молба за продажба на имота и сградите и той няма информация за печатните машини.

Без разходите за АЕЦ "Белене" НЕК започва да свива пасивите си в. Капитал Daily

Едва ли в България има дружество, което да се мери със задълженията на Националната електрическа компания (НЕК), чиито пасиви към средата на 2016 г. достигат 4.470 млрд. лв. Освен че сумата е астрономическа, тя е нараснала с 844 млн. лв. само за 6 месеца, показва финансовият отчет на държавната компания, който беше публикуван в понеделник на сайта на Министерството на финансите. Това не е неочаквано, като се има предвид, че през април към сметката на дружеството в графа текущи пасиви се добавиха още 1.082 млрд. лв., за които НЕК беше осъдена от руската "Атомстройекспорт" да плати заради спирането на проекта "Белене".

На практика, ако се изключи ефектът "Белене", ситуацията в НЕК леко се подобрява, като общо пасивите на компанията падат с малко над 200 млн. лв., което показва, че компанията излиза от дълговата спирала.

ЕК още не е одобрила нашия данък "уикенд" в. Сега

България още не е получила зелена светлина от Европейската комисия за новите правила за възстановяване на ДДС за фирмени джипове със смесена употреба. Страната ни поиска да се отклони от общото законодателство и да възстановява само 50% от ДДС, когато колата се ползва и по работа, и за лични нужди, и за това е необходимо одобрението на Брюксел. Масова практика е през регистрирани по ДДС фирми да се купуват луксозни автомобили уж за бизнеса, а всъщност те се ползват от шефовете като лични.

Вузовете масово са със свободни места и след трето класиране в. Сега

Въпреки намаления прием висшите училища у нас масово са с незапълнени бройки и след третото класиране. Поради това в момента текат кампании по допълнителен прием на студенти, които разчитат главно на младежите, които ще се явят на поправителните матури. Това показва проверка на "Сега" сред висшите училища.

В Шуменския университет например свободните места след 3-то класиране са около 30% (при одобрен план-прием за бакалаври около 1200 бройки). Празни места там има в близо 40 специалности за редовна форма на обучение. Затова висшето училище вече обяви допълнителен прием, като на кандидатите ще се признават резултатите от изпити, проведени във всички университети в страната или оценките от положените матури. В края на миналата седмица имаше възможност и за явяване на приемен изпит.

Морето през септември по-евтино от Гърция в. Стандарт

Българското море през септември ще бъде по-евтино от гръцкото. Това вече пресмятат хотелиери, които подготвят специални оферти за серията от по 4 почивни дни, които предстоят за 6 и 22 септември.

"Цените ще бъдат наполовина на гръцките, правим оферти за 60 лева ол инклузив на ден", обясни хотелиер от Приморско. Пакетите в Слънчев бряг и Несебър няма да бъдат по-високи. А офертите за Гърция през септември само за нощувка започват от 30 евро.

Цените от първи септември по родното Черноморие започват от 14.50 лв. човек/ден в 3-звездни хотели в Равда например и стигат до 22 лева за нощувка на Златни пясъци. В повечето цени е включена и закуска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
fallback