fallback

Преглед на печата за 12 август

07:55 | 12.08.16 г.

Ново германско предприятие за 20 млн. лв. до Пловдив в. Капитал Daily

Германската компания Intrama разширява производството си в България. Компанията, която изработва и търгува с пакетиращи машини и консумативи за хранително-вкусовата промишленост, ще отвори нова производствена база към действащата си в Пловдив. Фирмата има и още едно предприятие в село Герман край София. Инвестицията в новата фабрика ще е 20 млн. лв., като строителството трябва да е приключило до края на годината. Това е поредното предприятие, което избира региона на Пловдив за новото си производство.

МВР погази закон и морал, за да даде на Турция враг на Ердоган в. Сега

В разрез с Европейската конвенция по правата на човека, потъпквайки българската конституция и Закона за чужденците, както и две задължителни съдебни решения и предизвиквайки международен скандал, МВР предаде на Турция преследвания от режима на Ердоган Абдуллах Бююк в сряда следобед. Това не е единичен случай - общо 31 турски граждани са били изгонени от страната по същия начин от началото на годината, а други 35 се издирват, призна зам. главният секретар на МВР Георги Арабаджиев. Предаванията са ставали без на тях да присъстват представители на омбудсмана или правозащитници, както е предвидено в закона. На експулсираните не им е дадено право и да обжалват заповедите пред съда.

Нито една държава досега не си е позволила да даде в ръцете на Ердоган негов политически враг. Затова и турският президент специално благодари на българските власти и ги даде за пример на всички, най-вече на САЩ, които отказват да му предадат живеещия там Фетуллах Гюлен.

Бизнесът си спестил 120 млн. лв. от намаляване на административната тежест в. Новинар

Близо 120 милиона лева е спестил бизнесът от намаляване на административната тежест. Това са изчислили от Министерството на икономиката. На 25 май миналата година правителството прие Трети план за намаляване на административната тежест на бизнеса до 2017 г.

В плана са включени 130 мерки, като потенциалът за намаляване на административната тежест е 144,5 милиона лева годишно. “До момента са изпълнени 38 мерки. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла със 120 милиона лева годишно или с 22 процента от планираното намаление с 30 процента”.

Получили сме €2,3 млрд. от Брюксел в. Труд

България е сред най-облагодeтелстваните във финансово отношение страни от членството си в ЕС и е на първо място по получени европейски пари като процент от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщиха „Франкфуртер алгемайне цайтунг“ и „Нойе Цюрхер Цайтунг“, цитирани от „Дойче веле“.

През миналата година София е получила чисти 2,3 млрд. евро, което е 5,33% от БВП на страната. В абсолютни стойности най-много „чисти“ пари от Брюксел през 2015 г. е получила Полша – 9,4 млрд. евро, следвана от Чехия с 5,7 млрд. евро и Румъния с 5,2 млрд.

Таксито с детска седалка - само със заявка от предния ден в. Монитор

Родителите, желаещи да возят хлапето си в такси на детско столче, какъвто е законовият регламент, трябва да направят заявката за това ден преди самото пътуване. Абсурдът се дължи на факта, че под 1% от жълтите коли изпълняват разпорежданията в нормативната уредба на страната и съответно разполагат с този необходим за превоза на всяко дете под 1,50 м. аксесоар. В същото време законът е категоричен, че всяка лека кола – в това число и такситата, трябва да има детско столче при наличие на малко хлапе в нея. В противен случай шофьорът трябва да бъде глобен. По данни на самите таксиметрови компании обаче такава санкция не е била наложена на нито един от автомобилите им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:39 | 04.09.22 г.
fallback