fallback

Преглед на печата за 10 август

08:02 | 10.08.16 г.

Депутати искат Конституционният съд да отмени рестрикциите за "селските" ВЕИ

В. Сapital daily

От около година в парламента се правят опити за сериозен натиск от група представители на така наречените селски фотоволтаици - малките соларни инсталации, построени със субсидии от Държавен фонд "Земеделие", с желанието доскорошните им преференции да бъдат върнати. Те бяха отменени с промяна в Закона за енергията от възобновяеми енергийни източници (ЗЕВИ) през миналата година. След няколко неуспешни опита за законодателни промени в тази насока 49 депутати от "БСП лява България", Български демократичен център – Народен съюз, Реформаторския блок и също Кирил Цочев от АБВ и независимият депутат Венцислав Каймаканов (доскоро от ДПС) са внесли в Конституционния съд искане за обявяване на текстове в закона за противоконституционни. Ако искането им обаче успее и високите цени за енергия от тези централи бъдат върнати, на данъкоплатците в България може да се наложи да платят глоба от 28 млн. евро на ЕК.

Бъдещите студенти плащат здравни вноски от джоба си

В. Сега

Младежите, завършили средно образование тази година, трябва да се самоосигуряват за здраве през месеците до започване на работа или следване във висше училище, напомнят регионалните поделения на НАП. Липсата на здравни осигуровки за месеците между училището и университета е една от най-честите причини за прекъсване на здравноосигурителни права, тъй като задължението е слабо известно. 3 месеца са достатъчни за лишаване от права.

Дължимата осигуровка е в размер на 16.80 лв. месечно. С нея се подава и декларация образец 7. От началото на академичната година вноските на студентите се поемат от държавата до навършване на 26 г.

Брюксел няма за забрани домата „Биволско сърце"

В. Стандарт

Няма Регламент на Европейската комисия, който да забранява производството и продажбата на български зеленчуци, в това число и на розовия домат „Биволско сърце". Няма и проект на Регламент, който да забранява това, заявиха от Министерство на земеделието.

През май 2013 г. ЕК предлага за обсъждане проект на Регламент на Европейския парламент и на Съвета относно производството и предлагането на пазара на растителен репродуктивен материал. Същият е отхвърлен с огромно мнозинство от ЕП на 11 март 2014 г. (650 гласа „против" и 15 „за").

Прокуратурата възложи извършване на допълнителна проверка по случая с постъпилите жалби на вложители на КСК „Дупнишка популярна каса“

В. Труд

В периода от 11.04.2016 г. до настоящия момент в Районна прокуратура – Дупница са постъпили 121 жалби от вложители в Кредитно-спестовна кооперация „Дупнишка популярна каса“. В тях се излага оплакване, свързано с изтичане на договорите им за срочна вноска в КСК и искането за връщане на внесените суми. Въпреки, че срокът за изпълнение на искането е приключил, те не получили сумите, които внесли. Жалбоподателите посочват, че офисът на Кредитно-спестовната кооперация в гр. Дупница е затворен, а телефонът за контакт е изключен, съобщиха от прокуратурата.

Във връзка с депозираните жалби с постановление на прокурор от Районна прокуратура – Дупница от 13.04.2016 г. на Началника на РУ на МВР – гр. Дупница е възложено извършването на предварителна проверка. Държавното обвинение е дало указания, касаещи изясняване на обстоятелствата, с оглед събиране на достатъчно данни за извършено престъпление.

12% повече печелят горски стопанства от онлайн търгове за дървесина

В. Монитор

Средно между 10 и 12 % по-висока цена постигат държавните горски стопанства от продажба на дървесина чрез системата за електронни търгове. Това заяви зам.-министърът на транспорта Валери Борисов, който провери как работи системата за онлайн търговете на дървесина. Тя е разработена от „Информационно обслужване“ и на този етап се ползва само от Югозападното държавно предприятие към Министерството на земеделието и храните.

По думите на Борисов преди въвеждането на електронни наддавания е имало случаи, в които дървесината се е продавала на началната цена, без конкурентни предложения, като това е пораждало съмнения за нагласени споразумения между участниците.

“Покемон” вдигна 3 пъти продажбите на външни батерии В. 24 часа

2-3 пъти са скочили продажбите на външни батерии за мобилни телефони след появата на “Покемон гоу”, съобщиха от големите вериги за техника у нас. Заради манията по играта се появява нов сегмент на пазара. Бумът в продажбите на външни батерии е през последните 2-3 седмици. Търсят се всякакви устройства, но най-вече с капацитет между 5 и 10 хил. милиамперчаса, каза Иван Тобов от магазини “Зора”. Стандартната батерия на GSM е 2000 mAh. С допълнителната от 10 хил. например се увеличава 5 пъти времето, в което телефонът може да издържи в режим на включена камера, екран, GPS, интернет, които харчат много ток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:46 | 07.09.22 г.
fallback