fallback

Преглед на печата за 21 юли

08:00 | 21.07.16 г.

Спирките в София тръгват към частни концесионери

В. Сapital daily

До седмица Столична община вероятно ще задвижи отдаването на всички спирки на градския транспорт на концесия, стана ясно след като в сряда транспортната комисия в общината одобри условията на процедурата. Документът трябва да бъде гласуван на следващата сесия на общинския съвет. Предвид подкрепата на ГЕРБ и останалите партии с изключение на БСП и коалиция "Сердика" в комисията, решението едва ли ще страда от липса на подкрепа сред общинските съветници.

Условията предвиждат всички 2604 спирки на градския транспорт в София бъдат разпределени в четири зони и след това отдадени на частни фирми, които да ги управляват за 15 или 20 години.

Карина Караиванова е единственият кандидат за КФН

В. Сapital daily

Заместник-министърът на финансите Карина Караиванова е единствената кандидатура за председател на Комисията за финансов надзор (КФН). Тя беше номинирана от ГЕРБ в сряда, когато изтече крайният срок за подаване на документи в деловодството на парламента. Най-вероятно изслушването й ще е другата седмица, тогава се очаква да е и гласуването в зала. При успех КФН ще има нов председател. От него се очаква да осигури качествени проверки на пенсионните и застрахователни компании и да проведе стрес тестовете след това.

Министерствата ще докладват на НАП всеки превод по договори над 30 000 лева

В. Сега

Правителството ще затегне допълнително контрола върху бюджетните разходи. Министерства, агенции, комисии, общини, областни управи, училища и останалите получатели на средства от хазната ще трябва да докладват в НАП и митниците за всяко плащане по договори на стойност над 30 000 лева, предвижда решение на кабинета, гласувано вчера. Съответно двете приходни агенции ще засичат данните и ще правят прихващания, ако се окаже, че фирмата, която чака пари от ползвател на бюджетни средства, е същевременно длъжник на хазната. Логиката на прихващането е, че не може фирмата хем да дължи на държавата данъци, акцизи, мита или такси, хем да иска да получи пари от нея. 

Този механизъм за "нулиране" на вземания на бюджета и вземания на бизнеса бе въведен още в края на 2014 г., но тогава летвата бе по-висока - 100 000 лева, а сега на прицел ще бъдат и по-дребните обществени поръчки и договори на бюджетните организации - които надхвърлят 30 000 лева.

Сигналите за корумпирани магистрати трябва да съдържат ЕГН на подателя

В. Сега

Сигналите за корупция и конфликт на интереси срещу магистрати ще трябва да съдържат не само трите имена, но и ЕГН-то на подателя им. Авторите на сигналите до съдебния инспекторат ще носят наказателна отговорност, ако си позволят неверни данни. Тези промени в Закона за съдебната власт гласуваха на второ четене депутатите от правната комисия. Изискването за ЕГН е по предложение на Патриотичния фронт и бе подкрепено от БСП, ДПС и БДЦ, а ГЕРБ и РБ гласуваха "въздържал се". Промяната бе подкрепена и от шефа на инспектората Теодора Точкова, но срещна съпротивата на правосъдния министър Екатерина Захариева. Според нея така се създава опасен прецедент, защото подобно условие липсва в други закони. 

Спират от движение стотици хиляди лизингови автомобили

В. Труд

Стотици хиляди лизингови автомобили не могат да преминат годишен технически преглед и остават на трупчета заради нова наредба на Министерството на транспорта.

Законът задължава пунктовете за технически прегледи (ГТП) да въвеждат идентификационен номер и да сканират бланка с холограмен стикер за платен пътен данък към общината. Този документ получава всеки данъкоплатец, платил по старомодния начин, нареден на опашка, пред касите, в общината. Лизинговите къщи обаче плащат по банков път данъка на автомобилите, съобщи БГНЕС. Досега за преглед на автомобил се изискваше само заверено копие на платежното, но от петък са въведени новите методи за проверка на платен данък. Към наредбата се споменава, че ако някой шофира без технически преглед, автоматично застраховката на колата му остава невалидна. За липса на преминат ГТП автомобилът се спира от движение и се издава акт от 50 лв. на шофьора на превозното средство.

Туроператорите ни губят до 100 млн. евро заради Турция

В. Труд

Оператори вече предлагат алтернативни дестинации на Турция, обяви Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Между 80 и 100 млн. евро ще загубят българските туроператори заради отлива на родни туристи след размириците в Турция. Всички оператори от бранша са преустановили пакетните програми към южната ни съседка в краткосрочен план, обяви пред “Труд” Байко Байков, председател на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) По думите му, след като компаниите са анулирали групови екскурзии, те ще трябва да възстановят немалко пари на стотици българи. Не така стоят нещата обаче с индивидуалните почивки, които са с друг статус.

Боклукът на Неапол и Палермо тръгва за България

В. 24 часа

Купищата боклуци из улиците на Неапол и Палермо, които се виждат из всички колоритни репортажи за тези градове в чуждите медии, са на път да станат само спомен. Столиците на Кампания и на Сицилия намериха разрешение на своите проблеми с отпадъците и то се нарича България. Италианските общини олекват с милиони евро в бюджетите си, но и с хиляди тонове боклук в сметищата си за сметка на две български сметища – във Варна и в Полски извор, до Камено, област Бургас.

Първата пратка от 7200 тона отпадъци тръгва за България от Джулиано, провинция Авелино до Неапол. Според в. “Кориере дел медзоджорно” с третирането на боклука, с превръщането му в екобали и изпращането му към пристанището в Бургас е била натоварена асоциацията от фирми Defiam Ecobuilding. Тя е спечелила търг за 14 млн. евро на област Кампания и след получаването на разрешение от българските власти ги изпраща. Това е първото разрешение за износ на боклуци отвъд италианските граници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:43 | 04.09.22 г.
fallback