fallback

Преглед на печата за 15 юли

07:44 | 15.07.16 г.

Банките разпределят повече дивиденти за 2015 г. В. Капитал Daily

Въпреки мантрата, че заради проверките и стрес тестовете на БНБ банките трябва да съхраняват колкото могат повече капитал, част от играчите на пазара демонстрират увереност в резултатите, като разпределят по-големи дивиденти за 2015 г. спрямо предходната. Решенията на общите събрания, публикувани досега в Търговския регистър, показват, че собствениците на пет банки (при шест година по-рано), са гласували общо 566 млн. лв. дивиденти. Това е близо ⅔ от отчетената печалба на целия сектор за миналата година, а сумата нараства с 18% спрямо решенията за 2014 г.

Реформаторите предлагат по-ниска наказателна лихва за просрочени сметки В. Сега

Намаляване на лихвите за просрочени задължения искат депутати от Реформаторския блок (РБ). Вчера те внесоха в парламента промени в Закона за задълженията и договорите. Само в България се иска прекомерно висока лихва при просрочие, установили народните представители. Според Вили Лилков от над 20 г. у нас, когато едно плащане е закъсняло, се налага лихва в размер на основния лихвен процент (ОЛП) на БНБ плюс 10 пункта. В цяла Европа обаче се спазва директива, според която се налагат 8 пункта над ОЛП за фирмите, а за гражданите - от 4,5 до 6 пункта.

Правосъдният министър съвсем се отчая за съдебната реформа В. Сега

Депутатите от правната комисия напълно отчаяха правосъдния министър Екатерина Захариева в опита й да прокара идеите си за съдебна реформа. Заложеното от МП разширяване на правомощията на общите събрания на съдиите значително се стопи при разглеждането на поправките в Закона за съдебната власт на второ четене от комисията вчера.

И с 0 точки ще се влиза в гимназия В. Стандарт

Учениците ще влизат в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас дори с 0 точки от тестовете. Това обяви зам.-министърът на образованието Диян Стаматов. Той обясни, че по този начин базата за продължаване на образованието на ученика ще бъде от оценките от удостоверението за завършен седми клас. "Това означава, че неговият резултат ще бъде далеч по-нисък от тези ученици, които имат 100 точки", уточни Стаматов.

Доклад на ДАНС: Чужди служби ползват хора от НПО-та В. Труд

Чужди спецслужби използват хора от български неправителствени организации за влияние и въздействие у нас. Това става ясно от годишния доклад на Държавна агенция “Национална сигурност” за работата й през 2015 г. Според агентите имало и отделни случаи на опити за реализация на чужди държавни доктрини, които увреждат националните ни интереси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 08.09.22 г.
fallback