fallback

Преглед на печата за 11 юли

07:34 | 11.07.16 г.

ГЕРБ все пак реши да смени Мавродиев бързо в. Капитал Daily

Процедурата за избор на председател на Комисията за финансов надзор (КФН) започва и целта е да завърши до края на месеца, съобщиха за "Капитал" финансовият министър Владислав Горанов и председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова. Правилата ще бъдат обсъдени в бюджетната комисия най-вероятно в сряда и веднага след това ще бъдат гледани и в зала. Вече има събрано мнозинство и затова е много вероятно регулаторът да има нов председател до края на месеца.

Българинът Анжело Москов вече контролира Petroceltic в. Капитал Daily

Регистрираната на Каймановите острови Worldview на българина Анжело Москов вече контролира концесионера на находище Галата в Черно море. Това стана, след като Върховният съд на Ирландия окончателно одобри спасителния план на Petroceltic, която добива природен газ край Варна чрез дъщерното си "Петрокелтик България". От две години ирландската компания се движи на ръба на фалита, а опитите на ръководството да намери купувач се оказаха неуспешни. Така се стигна до поглъщането й от най-големия й акционер и кредитор Worldview. С прехвърлянето на контрола върху офшорната фирма е сменено и цялото ръководство на ирландското дружество, като Москов става изпълнителен директор. Българската дъщерна компания също има нови управители.

Водата може да поскъпне до 50% в. Сега

Цената на водата в различните градове може да се увеличи с между 30 и 50%. За такова драстично увеличение настояват ВиК операторите с внесените си в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) петгодишни бизнес планове. От догодина трябва да започне и подготвяната отдавна реформа във водния сектор. Нужните за нея инвестиции, както и подобряването на качеството на водата са основните аргументи за исканото шоково вдигане на цените.

За София планираното увеличение от догодина е с 0.19 лв. за кубик с ДДС, което означава, че цената може да достигне 2.01 лв. при 1.82 лв. в момента. Поскъпване за София е предвидено и за всяка от следващите години - до 2021 г., когато потребителите ще плащат кубик вода по 2.63 лв. с ДДС. Френската "Веолия", която държи концесията в София, от 1 май увеличи цените с 3.4%, или с 0.06 лв. за кубик с ДДС. Наскоро от дружеството се похвалиха, че за пет години са намалили загубите на вода от 60% до 48. Това означава, че почти всеки втори кубик изтича, а загубите се калкулират в крайната цена.

До 400 български войници ще подсилят НАТО в Румъния в. Сега

До 400 български войници ще участват в многонационална бригада в Румъния, съобщи военният министър Николай Ненчев след края на срещата на върха на НАТО в Полша в събота. На нея беше взето решение за затягане на югоизточния фланг на алианса. "Ще участваме в различни обучения и тренировки съвместно с румънски и други колеги с до 400 души, което може да означава, че 20 ще отидат, ще престоят известно време и после ще се върнат", обясни министърът.

Главният архитект на София ускорява търговете в. Труд

Главният архитект Здравко Здравков ще внесе предложение за създаване на нов отдел в направление „Архитектура и градоустройство“ (НАГ), с който ще се забърза провеждането на градоустройствените конкурси, научи „Труд“. Това ще стане на последната сесия на Столичния общински съвет преди лятната ваканция.

Новото звено ще се занимава с координацията при целия процес на градоустройствено планиране - от постъпването на конкретна идея за проект през организацията на обществените обсъждания и провеждане на търговете.

Софиянци дишат по-чист въздух заради метрото в. Труд

Благодарение на метрото вредните емисии в София са намалели с 80 000 т годишно, похвали се столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на седмата Европейска среща на градовете и регионите в Братислава в събота. След като третият лъч на подземната железница стане готов, вредните емисии ще намалеят със 110 000 т годишно, а делът на метрото ще достигне почти 50% от пътуванията в градския транспорт.

България олекна с 48 400 души за 1 г., ЕС е с 2 млн. повече заради бежанците в. 24 часа

Населението на България е намаляло с 48 400 души за година, а това на Евросъюза като цяло се е увеличило с около 2 млн. души за същия период заради бежанската вълна. Това показват данни на “Евростат” към 1 януари 2016 г., публикувани по повод Световния ден на населението 11 юли. Към 1 януари 2016 г. у нас са били регистрирани 7 153 800 души, а година по-рано - през 2015 г. - 7 202 200 души. Страната ни от години е сред тези с най-бързо намаляващо население. Според “Евростат” българското население представлява 1,5% от това на страните в ЕС.

Сметките на бизнеса за ток падат до 15% в. Стандарт

Малките фирми ще продължат масово да излизат на свободния пазар и след промяната на цените на електроенергията от 1 юли. Това коментира за "Стандарт" Павлин Павлов, търговски директор на "Синергон Енерджи". Компанията е един от големите лицензирани търговци на електрическа енергия на свободния пазар и координатор на стандартна балансираща група. Излизането на фирмите ще продължи не само заради по-ниската цена на електроенергията на свободния пазар, а и защото свободният пазар дава по-голяма сигурност от регулирания, обясни Павлов. Причината за това е, че като сключим договор с клиент, му гарантираме цена за активната електроенергия поне за година, а нерядко дори и за две години напред, което е голям плюс за фирмите, обясни Павлин Павлов. И за сравнение припомни, че по закон КЕВР вече може на всеки 3 месеца да променя цената на електроенергията. Разбира се, КЕВР определя и размера на мрежовите съставки (цените за достъп и пренос), но те съставляват около 20% от крайната цена на тока, така че фирмите имат договори за останалите 80%, което им гарантира дългосрочна сигурност.

Рекламираме туризма с кампании във Фейсбук в. Стандарт

На кампании в социалните мрежи като Фейсбук и Инстаграм залага Министерството на туризма в програмата за национална туристическа реклама за 2017 г. Онлайн активностите са сред основните акценти в документа, който е представен пред бранша по време на Националния съвет по туризъм.

Освен промотиране в социалните мрежи е предвидена оптимизация на функционалността на туристическия ни портал, реклама в Google, популяризиране на създадения регистър на туристическите атракции и налагане на единна визия за онлайн присъствие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 13.09.22 г.
fallback