fallback

Още една спънка пред проектите за превенция на хазарта

Организациите, които искат да изпълняват проекти за превенция, ще трябва да внасят обезпечение или банкова гаранция в размер на 30% от стойността на проекта

14:37 | 21.06.16 г.

Финансовото министерство затяга правилата за изразходване на средствата, предназначени за социално отговорно поведение и превенция на хазарта. Това става ясно от проект за изменение на наредбата към чл. 10 от Закона за хазарта, който е публикуван за обсъждане на портала за обществени консултации strategy.bg.

Становища по текстовете могат да се пращат до 4 юли.

Предвижда се фирмите и организациите, които прланират да осъществяват проекти за предпазване на младите хора от хазарт, превенция и лечение на хазартна зависимост и/или социално отговорна реклама и маркетинг, да предоставят обезпечение в размер на 30 на сто от одобрените за финнасиране средства по проекта.

Обезпечението може да е и безусловна и неотменяема банкова гаранция със срок на действие минимум 12 месеца.

Ако организацията не предостави обезпечение след одобряване на проекта ѝ, Комисията по хазарта автоматично избира следващия в списъка с резервни проекти, става ясно от проектопромените в наредбата.

Обезпечението ще се усвоява при неизпълнение на дейности по проекта. При приключено изпълнение на проекта обезпечението се отблокира в тридневен срок.

Мерките и бюджетът за превенция на хазарта бяха въведени в българското законодателство по препоръка на Европейската комисия (ЕК). Законодателните промени бяха приети през 2014 г.

Средствата, предназначени за превенция, се събират от операторите на хазартни игри. При разпределянето им обаче избухнаха скандали заради ограничаващи критерии за участие в процедурите по подбор на проектите и прекалено тесен кръг от дейности, които се финансират.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:34 | 13.09.22 г.
fallback