fallback

Преглед на печата за 17 май

07:53 | 17.05.16 г.

Започва най-голямата програма за субсидии за малки фирми

В. Сapital daily

Най-голямата програма за субсидии за бизнес тази година започва. Малки и средни предприятия ще могат да кандидатстват за общо 90 млн. евро (176 млн. лв.), с които да купят енергийно по-ефективни машини, да построят цех или ВЕИ захранване на фабриката си. Максималното безвъзмездно финансиране на компания ще е 1.5 млн. лв. Срокът за внасяне на проекта изглежда дълъг - почти пет месеца, но задължително преди това всеки кандидат трябва да премине и през енергиен одит, който да бъде одобрен от Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Повече пари за малките Процедурата "Енергийна ефективност за малките и средните предприятия" беше открита с известно закъснение в края на миналата седмица. По нея отделните проекти могат да получат между 50 хил. и 1.5 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

Комисията за конфискация отчете ръст на отнетото имущество

В. Сега

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) отчете вчера, че от началото на годината до момента по нейни искове съдът е конфискувал имущество за 6.8 млн. лв. За сравнение за цялата минала година числото е малко над 6.2 млн. лв.

Последните две успешни дела са за близо 800 000 лв. и са срещу осъден за фалшификация на документи и срещу осъден за разпространение на наркотици.

Кунева ще променя реда за отпускане на стипендии

В. Сега

Студентите и просветният министър заедно ще се борят за по-високи държавни стипендии за успех. Редът за отпускането им пък ще бъде променен, за да се даде възможност на университетите с бюджетни излишъци да насочват част от тези пари за увеличаване на помощите за отличните си студенти. Това се разбра вчера след среща между просветния министър Меглена Кунева и представители на протестиращи студенти по медицина. Младежите са против изключването им от списъка на приоритетните специалности, за които от тази година ще са предназначени европейските стипендии за успех.

Войници масово напускат армията заради ниски заплати

В. Сега

Министерството на отбраната среща все по-големи трудности не само да набира професионални войници, но и да ги задържи в армията. Причината е в ниските заплати - сега кадрови войник започва с 609 лв. Заради ниското възнаграждение се увеличават рапортите за напускане, научи "Сега" от източници в МО. Само в 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово са били подадени около 300 рапорта за напускане.

Тревожната тенденция стана повод военният министър Николай Ненчев да бъде изслушан в комисията по отбрана в парламента миналата седмица. След срещата с депутатите той заяви, че заплатата на войника би трябвало да стане 2500 лв. Според Ненчев сегашното възнаграждение е неприемливо. На въпрос колко ще се стреми да постигне като увеличение, министърът каза, че "каквото постигнем повече от това, ще бъде от голяма полза". 

София по-скъпа от Москва

В. Стандарт

Българската столица е на 111 място от 133 изследвани градове, с цена на живот наполовина на тази в Ню Йорк. В сравнение с година по-рано цените в София са намалели леко / EIU ги изчислява в долари / и са по-ниски от тези в Белград, но си остават по-високи от Букурещ и значително по-високи от тези в Москва. Руската столица, която в миналото бе сред десетте най-скъпи града в света, се срина в класацията заради икономическата криза в страната и обезценката на рублата. 

Сингапур си остава за сега най-скъпият град за живеене, показват резултатите от традиционното годишно изследване на Economist Intelligence Unit, с което се отчитат 50 000 цени от хляб и цигари до луксозни стоки. След азиатския град-държава се нареждат Цюрих, Хонконг, Женева, Париж, Лондон, Ню Йорк, Копенхаген, Сеул и Лос Анджелес. Най-евтините градове за живот са Карачи / Пакистан/, Бангалор и Мумбай / Индия/, както и далечната Лусака в Замбия.

Две трети от българите искат да учат навън

В. Стандарт

65 на сто от младите българи искат да учат навън. И 60 на сто от тях все пак остават да учат в България. Това сочи проучване на Advent group, организация, базирана в Париж, София и Монреал. От възникването си през 2004 година досега тя ориентира кариерно по 30 000 завършващи ученици и студенти всяка година.

Проучването показва, че сред желаещите да учат навън 60% искат да се насочат към университети в Европа. Най-предпочитаните дестинации са Великобритания и САЩ. Посочено е, че младите, които кандидатстват за бакалавърска степен, по-често избират Острова. По-опитните студенти се ориентират към САЩ.

Рокади във Външно след вълна нови посланици

В. Стандарт

Външно министерство ще си търси нови зам.-министър и постоянен секретар, тъй като досегашните титуляри заминават посланици. 16 нови ръководители на наши мисии в чужбина са били одобрени на заседание на правителството миналата седмица. Сред тях са настоящият заместник на дипломат номер 1 Даниел Митов - Румен Александров, постоянният секретар на министерството Василий Такев, както и четирима души от екипа на президента Росен Плевнелиев.

Онлайн регистърът за фестивали готов до месец

В. Новинар

Очакваме до месец-два да представим онлайн регистъра за събития у нас, като към момента имаме 680 фестивала. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя допълни, че до края на годината ще бъде разработена и мобилна версия.

Министърът обясни, че регистърът ще бъде отворен, за да могат общините сами да допълват информация за нови събития. „Успоредно с това работим и за връзката на всяка туристическа атракция с Google и с TripAdvisor. Към момента около 200-300 обекта имат връзка онлайн с тях”, каза още Ангелкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
fallback