fallback

Преглед на печата за 12 май

07:49 | 12.05.16 г.

Държавата си купи военния завод "Авионамс" в. Капитал Daily

Пловдивското предприятие за ремонт на авиационна техника "Авионамс", което се продаваше заради необслужван кредит към Корпоративна търговска банка (КТБ), вече има нов собственик. На търг в началото на седмицата, организиран от частен съдебен изпълнител по искане на синдиците на фалиралата банка, е бил продаден целият пакет акции на "Хедж инвестмънт България", която държи почти 100% от дружеството. Купувач е Държавната консолидационна компания (ДКК), която е предложила минималната търсена цена от 28.9 млн. лв. Информацията беше потвърдена от икономическото министерство, откъдето посочиха, че ще финансират сделката със свои средства и банков кредит, без да уточняват от коя банка. По информация на "Капитал" става въпрос за Българската банка за развитие, което беше потвърдено от Министерство на финансите, но без повече подробности.

"Баумит" планира да строи втори завод за строителни смеси до две години в. Капитал Daily

"Баумит България" планира да изгради втори завод в страната най-късно до две години. Това каза управителят Николай Бъчваров на събитие в сряда по повод 20-годишнината на компанията в България и десетилетие от започването на производствената дейност. Пред "Капитал Daily" Бъчваров разкри, че дружеството планира изграждането на втора инсталация за сухи строителни смеси. "Този ход е обоснован, след като се създаде голям пазар и потребление. Но и от гледна точка на това, че нашите продукти не търпят транспорт на дълги разстояния", коментира управителят на "Баумит". Точната локация за новото производство още не е избрана. Но със сигурност ще се намира на минимум 300 км от сегашната база в Елин Пелин, за да може производителят да покрие по-голяма част от територията на страната. Засега няма параметри по планираната инвестиция. Настоящият завод е открит през 2007 г. и е с капацитет от 200 хил. тона строителни смеси годишно. А инсталацията за пастообразни продукти произвежда седем вида мазилки и може да предложи на пазара до 20 тона на смяна.

Горанов пак се разбърза с пенсионните промени в. Сега

Финансовият министър Владислав Горанов не смята за необходимо да изчаква стрес тестовете на пенсионните фондове, преди да прокара промените за втората пенсия, става ясно от негово интервю за "Медиапул". За изчакване настояват и дружествата, и редица експерти. "Ако имам рационални аргументи за това, че промените в законодателството биха попречили на качествената оценка на активите, можем да предложим влизане с различна дата. Но логично погледнато, въвеждането на по-прецизни изисквания към инвестирането, към акционерите и въобще към управлението на фондовете е стъпка в правилната посока и не виждам икономически обоснована причина да бавим този процес", казва Горанов. Според него е възможно още тази есен да се появят случаи на жени, родени през 1960 г., които искат предсрочно да получават пенсия от втория стълб. "Приемам всякакви упреци, но не и че този дебат не трябва да се състои", заявява министърът.

"Изолаторите" за шофьорски изпити ще глътнат над 800 хил. лв. в. Сега

Над 800 хил. лв. се готви да похарчи Министерството на транспорта за мерките срещу измами на изпитите за шофьори. Парите ще отидат за кабинките, в които кандидатите ще бъдат затваряни като в изолатор, за да не им се подсказва и да не преписват, стана ясно от думите на ресорния министър Ивайло Московски вчера в парламентарната комисия по транспорт. Московски съобщи, че до две седмици ще бъде обявен търг за изработка и доставка на изпитните терминали. Шумоизолираните кабинки с камери са част от мерките, които министърът обяви след корупционния скандал в подчинената му Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", известна като ДАИ. Плановете са новата система да заработи идната година.

Летищата Варна и Бургас очакват повече туристи в. Стандарт

Очакваме ръст на туристическия трафик на летищата Варна и Бургас през предстоящия летен сезон. Това заявиха за "Стандарт" от концесионера на двете морски аерогари - Fraport Twin Star Airport Management. Цифрите за очаквания ръст се уточняват, тъй като планирането на полетите все още е в процес.

Летище Варна планира ръст на туристите от Германия, Русия, Полша и Турция. Увеличение на трафика по редовните линии ще има от Русия, Германия, Великобритания и Белгия. Редовните полети между Варна и Истанбул на авиокомпания Turkish Airlines се увеличават от 7 на 11 седмично, а редовните полети до Лондон (Лутън) на Wizz Air - от 4 на 7 седмично.

Сериозен ръст очаква летище Варна и на чартърните полети с групи туристи. Новите дестинации спрямо 2015 г. са Остенде (Белгия), Бърно (Чехия), Тур, Лил и Лион (Франция), Фридрихсхафен и Росток (Германия), Краков (Полша), Екатеринбург и Калининград (Русия), както и от Глазгоу (Великобритания).

Слънчев бряг и Банско хит за бала в. Стандарт

Абитуриентите и техните родители се изплашиха от атентатите в Турция и стачната активност в Гърция. Тази година след бала няма да се ходи на екскурзия в близки нам държави, а ще се празнува по родното Черноморие и планини. Преди купона обаче ще има матури, а на тях са взети мерки за локализиране на телефоните срещу преписване и помагане при изпита.

Абитуриентите масово предпочитат да празнуват втора бална вечер у нас. Досегашният хит Турция вече не е актуален, малко са и желаещите да посетят Гърция. За сметка на това пък хотелите и ресторантите в Слънчев бряг, Златни пясъци и Банско са резервирани за дните между 24 и 31 май. Туроператори си обясняват сериозния отлив на зрелостници от турските курорти заради атентатите в южната ни съседка. Дори има много откази от цели класове, които първоначално са избрали екскурзия в Турция и са направили резервации още през февруари и март. Месец по-късно са се отказали срещу съответните неустойки.

ДАНС и НАП погнаха "Илиянци" в. Новинар

ДАНС, НАП и МВР погнаха търговските обекти в базар "Илиянци". Спецакцията е заради данъчни и митнически измами.

Операцията се проведе под ръководството на Междуведомствения център за противодействие на контрабандата в ГДБОП, съобщиха от МВР.

В нея участваха и служители на „Национална полиция“, СДВР, агенция „Митници“ и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Контролът е насочен към фирми, търгуващи със стоки от страни извън ЕС. Целта е да се пресекат измамите, които ощетяват фиска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:52 | 25.08.22 г.
fallback