fallback

Преглед на печата за 26 април

07:55 | 26.04.16 г.

Ремонтът на Централна гара се оскъпи с 4.3 млн. лева в. Капитал Daily

Ремонтът на софийската Централна гара ще се оскъпи с 4.3 млн. лв., става ясно от обявление в регистъра на обществените поръчки. Допълнителните дейности по подмяна на контактната мрежа ще бъдат възложени на обединението, което изпълни рехабилитацията - "ГБС - Централна гара" с партньори "Главболгарстрой" и "Водстрой 98". Договорът с тях беше сключен през 2013 г. за 67 млн. лв. с ДДС, а обновлението трябваше да приключи до края на 2015 г. В последствие срокът беше удължен до 22 март, а от съобщение на транспортното министерство става ясно, че официалното откриване на Централна гара е насрочено за утре - 26 април.

Всички срещу затварянето на секции в чужбина в. Капитал Daily

През 2011 г. български студенти във Великобритания успяват да инициират създаването на първите две изборни секции извън Лондон – тези в Глазгоу и Дънди. Александър Колев, тогава студент - първокурсник по статистика, си спомня как е търсил българските си състуденти почти човек по човек, за да събере пословичните 100 подписа, нужни за създаването на секция. През същото преминава и Живко Желязков, тогава второкурсник по право в Дънди. В крайна сметка и двете инициативи успяват и дават възможността на около 300 души да подадат своя вот. Нито Живко, нито Александър си правят илюзии, че гласовете в секциите им са били ключови за крайния резултат в изборите. Но от три през 2011 г. секциите стават 13 за парламентарните избори през 2013 г. и цели 40 за тези от 2014 г. На последните избори там гласуват почти 5900 души. Миналата седмица почти всички партии с огромно мнозинство гласуваха секции извън посолства и консулства вече да не могат да бъдат създавани. Като "компенсация" по предложение на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и на председателя на правната комисия към парламента Данаил Кирилов въвеждането на електронното гласуване може да се "форсира" още за президентските избори тази есен.

10 млн. лв. на година ще струва чуждата охрана на небето ни в. Сега

Близо 10 млн. лв. на година ще струва чужди военни да охраняват небето ни, научи "Сега" от източници в Министерството на отбраната. Според тях вече тече подготовка Полша да охранява заедно с нас въздушното ни пространство. Когато се договаряше с Полша за ремонт на двигатели за МиГ-29, ръководството на МО твърдеше, че ще се спестят пари.

От септември 2015 г. ведомството е започнало разработването на концепция за съвместна охрана на въздушното пространство, която вече е готова и е била изпратена на българския представител в съюзното командване на НАТО. Документът е бил изпратен, без да бъде одобрен от началника на бойната авиация ген. Румен Радев.

Шефът на столичния транспорт се размина с оставката в. Сега

"Катарзисът" в ръководството на столичния транспорт, предизвикан от скандала със спирките, се оказа частичен. След като в петък кметът Йорданка Фандъкова поиска оставките на всички в борда на директорите на Центъра за градска мобилност, вчера се оказа, че изпълнителният директор Симеон Арнаудов остава на поста си. Той само ще излезе в отпуск, докато траят проверките на всички обществени поръчки на центъра, възложени пак от Фандъкова. Целият борд иначе се съобрази с кмета и вече е депозирал оставки в Столичния общински съвет.

Лечението на деца в чужбина от фонда ще се затрудни в. Сега

Ще има забавяне в превеждането на суми към клиники в чужбина за лечението на деца, изпратени от фонда, обяви новият председател на структурата проф. Владимир Пилософ пред Bulgaria on Air. Може да има проблеми и при решаването на някои казуси с болни пациенти, допълни той. Причините са "чисто технологични", обясни Пилософ - след арестите миналата седмица фондът в момента няма администрация.

Затова и на заседанието си утре общественият съвет ще иска информация как се движат документите на вече одобрени за лечение деца. Ще бъдат разгледани за одобрение още документи, но те не са спешни и забавянето на работата на фонда не би трябвало да им се отрази.

НАП чака 200 000 декларации в. Стандарт

Всяка трета декларация за облагане на доходите е подадена по интернет с безплатния персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис, обявиха от НАП. До 20 април са подадени 305 000 декларации, като по интернет са пуснати близо 100 000. До крайния срок за обявяване на доходите от 2015 г. - 3 май, от НАП очакват още 200 000 формуляра.

От НАП предупреждават, че който чака до последния ден да подаде декларацията си на място, може да чака продължително. Подаването на данъчните декларации може да стане от домашния компютър с ПИК, издаван в произволно избран офис на НАП. Формулярите могат да бъдат изпратени и по пощата с препоръчано писмо с дата на пощенското клеймо не по-късно от 3 май.

По-евтина сянка за българи на Слънчев бряг в. Стандарт

По-евтини чадъри и шезлонги за българи в Слънчев бряг и зониране на ивицата. Това ще предложат концесионерите в курорта на Министерството на туризма, съобщи Дарик радио. В момента цената на сянката и удобствата в курортния комплекс е еднаква за българи и чужденци. Чадърът е 8 лева, толкова струва и шезлонгът. Сега предложението е те да станат по пет лева за нашенци. "Снижаването на цените ще е жест към българския летовник. Дължим му това, за да не се чувства той като втора ръка турист", каза Владимир Кисьов, концесионер на Слънчев бряг-Север. Предстои да се обсъди възможността и да има точно определение места, където нашенците да се ползват с преференции.

Овцевъди на загуба с 14 лв. за агне в. Новинар

Ниските цени, на които се изкупува агнешкото месо, са един от основните проблеми за овцевъдите през последните години. Това съобщи пред БНТ Красимир Бурмов, който се занимава с животновъдство повече от 30 години. Той изчисли, че за отглеждането на едно 30-килограмово агне средно влага по 141 лв. в храна и лекарства.

Продава го на цена от 4,70 лв. за килограм. Така не само не печели, а дори губи по 14 лв. В момента в стопанството му във великотърновското село Руня има над 1000 овце и агнета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:15 | 02.09.22 г.
fallback