fallback

Преглед на печата за 21 април

07:45 | 21.04.16 г.

Делян Пеевски излиза и от "Юрий Гагарин"

В. Сapital daily

След като преди месец депутатът от ДПС Делян Пеевски прехвърли участието си в "Булгартабак холдинг" на дубайското TGI Middle East FZE, той е продал и своите 18% в пловдивската фабрика за цигарени опаковки и гилзи "Юрий Гагарин". Това става ясно от съобщение за извънборсова сделка на сайта на инвестиционния посредник "Капман", през който минаха и предишните сделки. Прехвърлянето е станало на 20 април при цена 38 лв. на акция, или общо 6.87 млн. лв. Страните по сделката не са посочени, но бройката прехвърлени книжа - 180 703, съответства напълно на пакета на Пеевски. Купувачът засега не е известен, но тъй като се прехвърлят над 5% от капитала на публично дружество, името му трябва да стане ясно от бюлетина на Централния депозитар следващата седмица.

Сивият сектор при таксиметровите превози е близо 90%

В. Сapital daily

Общите приходи в бюджета от таксиметрова дейност през 2015 г. са 9.6 млн. лв. Това показват данните на Министерството на финансите (МФ), предоставени на депутати. В сметките освен корпоративен данък и осигуровки влизат приходите от ДДС, които са малко над 3 млн. лв. Основната част от тях са по линия на автомобилите, които лицензираните оператори дават на лизинг на шофьорите. От справката на МФ се вижда, че през последните пет години постъпленията почти не се променят.

От финансовото ведомство цитират анализ на Националната агенция за приходите (НАП), който показва, че само 11% от извършваните таксиметрови услуги се отчитат и съответно се облагат с данъци. НАП оценява пазара на таксиметрови услуги на близо 900 млн. лв.

Превозвачите затварят гръцката граница за Великден

В. Сега

Затваряме границата с Гърция за празниците на 29 април от 10.00 часа. Това каза председателят на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт Миролюб Столарски, след срещата на ръководствата на превозваческите съюзи, предаде Фокус.

Блокадата ще бъде за всякакви МПС. Единствено ще бъдат пропускани автомобили с болни хора и живи животни. Блокадата ще е пълна по цялата българо-гръцка граница. Ще има режим на пропускане по 4 часа, 20 часа ще са затворени, така както правиха гръцките фермери, казаха още асоциацията. Решението на превозвачите за блокада на границата е за Великденските празници, а за тези по Гергьовден предстои да се реши. Пътната карта за съдебната реформа вече е факт

В. Стандарт

Министрите одобриха Пътната карта на актуализираната стратегия за съдебната реформа. На днешното си заседание кабинетът прие документа, в който са разписани конкретни действия по мерките на стратегията, очакваните резултати, срокове за тях и отговорните институции. 

Сред най-важните мерки са въвеждането на новите правила за проверка и оценка на интегритета на магистратите, укрепването на Инспектората към ВСС, въвеждането на програмно бюджетиране във всички съдилища, изработването на съдебната карта с оглед регулиране натовареността на съдилищата и магистратите, въвеждане и прилагане на новите правила за атестиране на магистратите и дисциплинарните производства.

Държавни пари за сърдечно-съдови заболявания

В. Стандарт

Министерският съвет одобри промени в постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2016 година. С него се създава възможност със средства от държавния бюджет да се осигуряват медицински изделия за интервенционално лечение на мозъчно-съдови заболявания, които не се заплащат от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. За прилагане на приетия от министрите текст не са необходими допълнителни финансови средства - те са разчетени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:09 | 09.09.22 г.
fallback