fallback

Преглед на печата за 24 март

07:52 | 24.03.16 г.

Оптимизмът на мениджърите за икономиката расте в. Капитал Daily

Българските мениджъри стават по-големи оптимисти за икономиката на България и бизнеса на компаниите през тази година. Тенденцията личи от няколко проучвания сред представители на средни и големи фирми от последния месец. Най-новото е на Deloitte и то показва очакване сред финансистите за повишаване на приходите, инвестиции и разширяване на нови пазари за сметка на съкращаването на разходи и персонал. Директорите прогнозират и повече сливания и придобивания през годината и смятат да ползват повече кредити и капиталово финансиране за проектите си.

Резултати са от Седмото проучване на Deloitte сред 489 главни финансови директори от 11 страни в Централна Европа (включително България), проведено през последното тримесечие 2015 г. и предоставено на "Капитал". В страната са отговаряли близо 50 финансови директори на средни и големи компании с местни и чужди собственици.

Съкратени служители искат среща с премиера и реалния собственик на "Булгартабак" в. Капитал Daily

Среща при премиера Бойко Борисов с истинския собственик на "Булгартабак" и изпълнителния директор на Агенцията за приватизация поискаха служителите на софийската цигарена фабрика, която се планира да бъде затворена. Желанието е разбираемо, защото контакт с мажоритарния акционер няма от две години, тъй като той е скрит зад верига от офшорки. А всички твърдения сочат към Делян Пеевски.

Друг важен детайл, който работещите и синдикатите разкриват с документ, е, че съветът на директорите на холдинга обяснява решението за спирането на фабриката и прекратяването на износа към Близкия изток с "драстичното намаляване на поръчките и висок репутационен риск за групата "Булгартабак".

Военни може да патрулират по улиците на София в. Сега

Военният министър Николай Ненчев допусна включване на военни в охраната на улиците на София. Това е един от сценариите, разиграни на среднощното учение на МВР и армията във вторник вечерта. Съвместни патрули между полицаи и военни са вече честа гледка по улиците на европейските столици след зачестилите атентати. "Ако се наложи - да", каза Ненчев на въпрос дали може армията да патрулира по същия начин из София.

Антитерористичното учение на МВР предизвика вълнения в социалните мрежи, след като очевидци заявиха, че минувачи са били принудително задържани и са им взети документите за проверка само защото са се оказали в неподходящо време на неподходящото място. От полицията съобщиха, че ще има репетиция на атентат, но не казаха къде, нито предупредиха хората да не минават оттам. Граждани, прекарали дълго време в тревните площи край НДК, където полицията е обособила "филтровъчен пункт" за проверките, се оплакаха, че не са получили информация защо стоят на открито под дъжда, а униформените са подходили още по-небрежно към случайно попаднали на мястото чужденци.

София за пръв път купува електрически автобуси в. Сега

190 нови автобуса ще заменят част от старите автобуси в автопарка на общинското дружество "Столичен автотранспорт" до 2018 г. Това стана ясно на представяне на тригодишна програма на Столична община, която цели обновяване на превоза в парка. С подмяната на машините средната им възраст трябва да падне на 7 години, стана ясно от думите на зам.-кмета по транспорта на София Любомир Христов. В момента тя е 13 години и 9 месеца.

Покупката на новите превозни средства предвижда автобуси, задействащи се с различни горива. 30 единични автобуса са с "чисти" дизелови двигатели, 120 - с двигатели на природен газ, 20 от автобусите са електрически. Други 20 пък са хибридни или с други алтернативни горива. "Програмата е част от мерките за подобряване на качеството на атмосферния въздух в София. Всички нови автобуси, които Столичната община купува, ще отговарят на най-високия стандарт за екологичност "ЕВРО 6", посочи Христов.

Чужди топмарки пестят 50 на сто с ишлеме у нас в. Новинар

Известни чужди топмарки облекла се шият у нас и модните фирми пестят до 40-50 на сто от това.

Модели дрехи за френски и италиански дизайнери се внасят вече скроени в България, след което се ушиват и отиват директно за бутиците зад граница, съобщиха за "Новинар" от фирма, която работи на ишлеме.

Известни всекидневни и официални тоалети, дънки, поли, рокли и палта за популярни марки от Франция, Италия и Германия се изработват в цехове в Бяла Слатина, София, Берковица, Казанлък, Тетевен, Монтана, Русе.

Правят кадастър на пистите в Банско в. Новинар

Специализирана кадастрална карта на ски зоната в Банско ще бъде изготвена от експерти.

Освен това ще бъде направен и регистър на активите на пистите. Това съобщи министърът на околната среда Ивелина Василева, цитирана от БНР.

Тя беше категорична, че докато не се постигне консенсус между еколозите, инвеститорите и държавните институции, няма да се взима решение за изграждане на втори лифт.

Министърът допълни, че вече е сформирана работната група за изготвянето на кадастъра. В нея влизат представители на екоминистерството, строителното ведомство и Агенцията по кадастъра.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 14.09.22 г.
fallback