fallback

Преглед на печата за 21 март

07:54 | 21.03.16 г.

Делян Пеевски продаде миноритарния си дял в "Булгартабак"

В. Сapital daily

Два миноритарни пакета от акции на "Булгартабак" бяха прехвърлени в сделки на нерегулирания пазар на фондовата борса в петък за общо 59.4 млн. лв., стана ясно от съобщения на инвестиционния посредник по двете транзакции – "Капман". Двата дяла – от малко под 5% и 7.22% – съответстват на собствеността на депутата от ДПС Делян Пеевски и на италианския бизнесмен с български паспорт Едоардо Миролио, като сделката с книжата на Миролио е втората поред в рамките на седмица.

И при двете цената е 66 лв. за акция, т.е. много над текущата пазарна цена от около 50 лв. за акция. Така платените суми за двата пакета са съответно 24.3 млн. лв. и 35.1 млн. лв. Няколко дни по-рано, на 15 март, при първата сделка за дела на Миролио книжата бяха изтъргувани за 26.6 млн. лв. Така неизвестният за момента междинен собственик на пакета от 7.22% е спечелил близо 9 млн. лв. от разликата. За момента няма яснота за купувачите и по трите сделки от седмицата – повече детайли трябва да станат ясни в понеделник от бюлетина на Централния депозитар.

4200 младежи ще кандидатстват за 50 млн. лв. за свой бизнес

В. Сега

50 млн. лв. ще бъдат заделени по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за младежи, които искат да започнат собствен бизнес. Според прогнозите сумата се очаква да стигне за 4200 младежи, обясниха от социалното министерство пред "Сега". От ведомството на Ивайло Калфин се аргументират с "идентифицирана необходимост и засиления интерес" от страна на безработните младежи до 29 г. Парите обаче ще се използват като допълнение за привличане на финансов ресурс - от институции и от частни инвеститори. За европейски средства ще могат да кандидатстват още "Фонд мениджър на финансови инструменти в България" ЕАД и Националният осигурителен институт.

4 университета искат изследователски статут

В. Сега

Четирите най-силни в научно отношение висши училища у нас ще кандидатстват за статут на изследователски университети, показа проверка на "Сега". Това са Софийският университет "Св. Климент Охридски", Техническият университет - София, Медицинският университет - София и Химикотехнологичният и металургичен университет. Това означава и допълнителна акредитация от Националната агенция за оценяване и акредитация.

С наскоро приети промени в закона за висшето образование, въвеждащи нов модел на финансиране на вузовете, бяха регламентирани и нов тип висши училища - изследователските. Те трябва да отговарят на същите условия като обикновените университети - да обучават по-широк кръг специалности от професионални направления - в поне 3 от 4-те основни научни области, да разполагат с материална база, с академичен състав на основен трудов договор, който да води поне 50% от лекциите и т.н., плюс новодобавеното изискване да разполагат и със система за защита на интелектуалната собственост.

Фалират 300 малки соларни централи

В. Стандарт

Около 300 малки фотоволтаични електроцентрали (ФЕЦ) с над 1800 работни места са в процес на фалит. За това алармира пред "Стандарт" Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум (БЕМФ). Причината за масовите фалити е драстичното намаляване на изкупната цена на електроенергията от малките ФЕЦ. Тя е паднала осем пъти, обясни Хиновски. Това не е оправдано, тъй като общата мощност на тези 300 мини-ФЕЦ е само 28 мВт. Това е едва 0,2% от общата инсталирана мощност у нас, като те произвеждат едва 0,007% от общото количество енергия и поради това влиянието им върху крайните цени е близо до нула, обясни Хиновски.

Млади руснаци пак инвестират в имоти

В. Стандарт

Младите семейства и руснаците с високи доходи се завръщат на родния пазар на ваканционни имоти. Това става ясно след международното изложение в Москва. Основната разлика през тази година е промяната на профила на купувачите. През 2014 г. и 2015 г. основните сделки се сключваха от семейства на предпенсионна възраст, които търсят ново място за постоянно живеене, обясни търговският директор на инвестиционна компания GreenLife Антоанета Тодорова. Докато сега отново се завръщат фамилии със средни към високи доходи, които се нуждаят от място за дълга морска ваканция, коментира тя. Въпреки че общият интерес към покупка на жилища у нас намалява, шанс имат добрите ваканционни комплекси, които предлагат възможност за качествена ваканция на семействата с деца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 10.09.22 г.
fallback