fallback

Преглед на печата за 11 март

07:52 | 11.03.16 г.

Нови 35 млн. евро за млади предприемачи

В. Сapital daily

След като за три години инвестираха над 20 млн. евро в стартиращи компании, Eleven и LAUNCHub се променят и порастват. Те скоро ще имат свеж ресурс за инвестиции от около 35 млн. евро през следващите 2-3 години. Леко се променя и стратегията им - двата фонда ще са по-селективни, ще финансират по-малко компании, но с по-големи суми.

Eleven вече подновява подбора - от днес до края на април те набират първите идеи на предприемачи. Ресурсът на Eleven 2.0, който ще е набран до средата на годината, ще е 15 млн. евро. Очакванията са две трети да дойдат от институционални инвеститори, а останалата една трета от частни. "Очакваме най-късно до май или юни да сме приключили напълно с набирането на капитала и веднага след това да започнем да инвестираме в стартиращи компании", казва Ивайло Симов, един от съдружниците в Eleven. Отново до юни нов капитал от 18-20 млн. евро ще е привлякъл и LAUNCHub. При този фонд срокове за подаване на проекти няма, кандидатстването става по всяко време.

Общините ще получават по-малко пари при злоупотреби с поръчки

В. Сега

Общините ще бъдат глобявани за нарушения при обществените поръчки, особено при повтарящи се грешки и умишлени злоупотреби с държавни пари. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на европейските фондове Томислав Дончев. Вчера той участва в дискусия на Камарата на строителите в България по новоприетия закон за обществените поръчки.

Механизмът за налагане на санкции и новият модел на финансов контрол тепърва ще се обсъждат и разработват. Но от думите на Дончев стана ясно, че реално става дума за орязване на годишната субсидия от държавния бюджет към общините. 

Сметната палата се усъмни в два конкурса на СЕМ

В. Сега

Съветът за електронни медии (СЕМ) е извършил нарушения и в двете си обществени поръчки от 2013 г., става ясно от публикувания вчера ревизионен доклад на Сметната палата. Нередностите обаче не са големи и процедурите са изрядни нормативно, констатираха одиторите. Проверката обхваща периода от януари 2013 до юни 2014 г. Първата поръчка е за поддръжка, обслужване и оптимизиране на интегрираната система за мониторинг на СЕМ. "В публичната покана е поставено изискване участниците да са юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон, които имат в предмета си на дейност IT услуги. По този начин необосновано е ограничено участието на лица, които не отговарят на това условие, но биха могли да изпълнят конкретната обществена поръчка", констатира палатата.

Над 270 млн.лв. от домашна ракия потъват в сивата икономика

В. Стандарт

Производителите на домашна ракия у нас прибират поне 370 милиона лева чиста печалба и ощетяват държавата с минимум 200 млн. лева акциз и 74 млн. ДДС всяка година

„Арестуваха" още три тона нелегална ракия. В последните три дни бяха заловени общо 4 000 литра домашна ракия, с които държавата е ощетена с минимум 18 000 лева акциз и 6000 лева ДДС. Три хиляди литра нелегална ракия задържаха служители на Митница Пловдив и мобилна митническа група при проверка в с. Варвара, обл. Пазарджик. В депото са открити както резервоари с алкохол, така и вече готови за пласиране разфасовки. Митническите служители направили находката в таванско помещение на частен дом, разположен точно до търговски обект. Изловени са два еднотонни резервоара, 1000 еднолитрови пластмасови бутилки и 30 туби по 11 литра, пълни с течност с мирис и характеристики на етилов алкохол.

Показваме БГ занаяти и вино в Берлин

В. Новинар

Страната ни ще блесне с традиционни български занаяти, както и с фолклорната си магия на международно туристическо изложение в Берлин, което се провежда от 9 до 13 март в германската столица. Посетителите на експото ще имат възможност да опитат и селекция от най-добрите родни вина.

По време на тазгодишното издание България ще участва за поредна година в стратегията за развитие на Дунавския регион – кампанията включва посещения на журналисти и професионална публика на българския щанд, както и участие в традиционния Дунавски салон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 13.09.22 г.
fallback