fallback

Преглед на печата за 7 март

07:43 | 07.03.16 г.

Кабинетът е налял крупна сума в избрани общини преди вота през 2015 г. в. Сега

Близо 97 млн. лв. извънредни субсидии към общините е превел кабинетът в изборната 2015 г. 77 млн. от тях са отишли за общини на ГЕРБ, като сумите са дадени точно преди провеждането на местните избори.

Това показа проверка на "Сега" по повод окончателните данни за изпълнението на бюджет 2015 и предложената от финансовото министерство нова методика за подкрепа на общини в затруднено финансово състояние. От МФ категорично отказват по-детайлна информация за общините, при които ще се стигне до задължително приемане на оздравителни програми. Докато едни местни управи от години се мъчат да кърпят бюджета си и имат хроничен дефицит, други се ползват от щедростта на централната хазна.

Жалбите по обществени поръчки ще се таксуват от 1000 до 5000 лева в. Сега

Правителството пусна за обществено обсъждане проект на нова тарифа за таксите, които се събират при обжалване на обществените поръчки. В документа се предвижда фирмите да плащат между 1000 и 5000 лева за оплакване до Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Отделно, ако решат да продължат оспорването в съда, това ще им струва от 500 до 2500 лева.

Таксите са на три "етажа" - според големината на поръчката. Ако прогнозната стойност, обявена от възложителя, е до 1 млн. лева, жалбата пред КЗК ще струва 1000 лева. При стойност на заданието до 5 млн. лева таксата ще е 3000 лв., а за всички по-едри поръчки - 5000 лева. За оспорване на следваща инстанция - във Върховния административен съд, фирмите ще дължат 50% от размера на таксите, предложени за оплакване пред КЗК.

Одобрени през 2016 г. блокове може да се санират чак догодина в. Сега

Одобрени за саниране блокове през тази година може да се наложи да чакат за начало на строителните дейности, които да започнат чак през 2017 г. Това става ясно от новите указания за изпълнението на безплатната програма, приети от правителството.

Причината да се запише това предупреждение за общините е в неяснотата как ще върви харченето на парите. Според правилата, качени на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, общините могат да приемат заявки и да одобряват сгради за обновяване. Кметовете могат да придвижват кандидатите към Българската банка за развитие (ББР) за подписване на договори. Те обаче трябва да имат предвид, че изпълнението на дейностите по одобрените от тях сгради може да започне едва през 2017 г. От банката пък ще преценяват дали да подпишат споразуменията в зависимост от останалия неусвоен финансов ресурс.

Турската Akgun Seramik купи завода за плочки в Нови пазар в. Капитал Daily

Турската компания Akgun Seramik е купувачът на почти завършения завод за керамични плочки в Нови пазар. Това съобщиха от "Хета асет резолюшън", която предложи активите на длъжника си "Керамика Плиска И.П.". Цената не беше съобщена, но по информация на "Капитал" продавачът очакваше да получи около 10 млн. лв. Справка в имотния регистър показва, че земята и сградите са закупени за 2.1 млн. лв. от регистрираното в края на януари дъщерно дружество на турската група "Дюра-тайлс БГ". В сумата не влиза оборудването, което беше доставено и монтирано още преди шест години, но така и не беше пуснато. Сделката на практика означава, че скоро фабриката най-накрая ще може да заработи.

Компютър в НАП избира богаташи за проверка в. Стандарт

Софтуер на Националната агенция за приходи определя рисковите за хазната граждани, чиито официални доходи не отговарят на придобитите имоти и автомобили. Измежду посочените от софтуера граждани данъчните определят на кого да се направят проверки и ревизии. Софтуерът използва около 30-40 критерия, по които селектира хората, които най-вероятно крият налози, научи "Стандарт". За целта софтуерът използва огромно количество информация, а по този начин се ограничава и човешкият фактор при набелязването на хората за проверка. Наскоро от НАП обявиха, че проверяват 300 души, които през последните години са се осигурявали на минималния праг, а в същото време са си купили скъпи имоти и автомобили. Сред тях има собственици на "Мерцедес" S-класа и на къща на два етажа в престижен район.

Агрокредитите са най-търсени в. Стандарт

Банките в момента работят предимно за фермерите. Най-много се теглят кредити за селското стопанство, казват финансисти, които са в системата от много години. Тези думи се потвърждават и от статистиката на БНБ - от няколко години секторът "Селско, горско и рибно стопанство" набира скорост и се нарежда сред най-кредитираните браншове - преди добивната промишленост и производството на електрическа и топлинна енергия. Докато общата сума на отпуснатите заеми за бизнеса през изминалата година е намаляла от 31,102 млрд. лв. в края на 2014 г., до 30,614 млрд. към 31 декември 2015 г., то земеделските кредити растат за същия период от 1,552 млрд. на 1,747 млрд. лв. Няколко родни банки са разработили поне по един специализиран продукт за сектора като всички те са много гъвкави и максимално адаптирани към нуждите на бранша.

Над половин милион пенсионери живеят със 157 лв. в. Новинар

520 000 пенсионери преживяват с минимална пенсия от около 157 лв. на месец, сочат данни от Националния осигурителен институт (НОИ) за изминалата година.

Това прави около 24 на сто от българите в пенсионна възраст и се равнява на една четвърт от тях.

Две трети разполагат с до 10 лв. на ден в джоба, ако нямат странични доходи, а с максималната пенсия от 910 лв. живеят около 36 000 души.

Намаляват времето за чекиране на Летище София в. Новинар

Времето за чекиране, както и за цялостно обслужване на пътниците на летище София ще се намали многократно, след като България сключи споразумение с китайска компания, която ще ни предостави безвъзмездно нов софтуерен и хардуерен продукт.

Това съобщиха от аерогарата вчера и допълниха, че освен улеснение за пътниците, новите програми ще спестят и пари на летището.

„Проектът все още е в ранен стадий и не можем да кажем с колко ще се намали времето за обслужване на пасажерите, но работата ще се улесни многократно, защото подобренията ще са във всички сфери на обслужване“, обясниха за „Новинар“ от аерогарата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:03 | 04.09.22 г.
fallback