fallback

Преглед на печата за 4 март

08:56 | 04.03.16 г.

Картели всякакви, наказания никакви в. Капитал

След като през миналата седмица българският антимонополен орган обяви намеренията си да разследва "Лукойл България", "Петрол", "ОМВ България", "Шел България", "Еко България", "Ромпетрол България" и "НИС Петрол" за възможен картел на пазара на горива на дребно и "Лукойл Нефтохим Бургас" за евентуална злоупотреба с господстващо положение, вероятността такъв обиск да даде резултат е минимален - компаниите са вече предупредени.

Това показва или че КЗК не се надява да намери доказателства при такава проверка, или че комисията е предварително обезкуражена от възможното разследване, тъй като евентуално нарушение е много трудно доказуемо. Друга хипотеза е, че на прощаване сегашните комисари са искали да излязат с нещо гръмко и силно. Последният вариант е регулаторът да очаква чудо.

Моят пръст е моят ключ в. Капитал

Биометрията навлиза с пълна сила в различни сектори и из целия свят и една българска компания има амбиции да се намести на този пазар с прогнозирана стойност 15 млрд. долара през 2024 г. "Биодит" произвежда системи за контрол на достъпа чрез биометрична идентификация и точно преди седмица получи финансиране за близо 3 млн. лв. от инвестиционния фонд NEVEQ.

Целите, които "Биодит" си поставя амбициозни. "Първоначалната ни цел е Европа, защото познаваме пазарите и имаме директни контакти със застрахователни компании и дистрибутори", обяснява стратегията си собственикът на фирмата Юлиан Софрониев и допълва, че следващата стъпка е в посока Азия и Африка. Там според него през последните три години има тенденция за огромен ръст за използване на биометрична технология. И доказателства за това не липсват - поне 20 африкански страни през последните години са използвали подобна технология по време на изборите си.

МВР призна, че повечето камери на границата с Турция не работят в. Сега

Въпреки че през последните години МВР е изхарчило повече от 78 млн. лв., за да изгради видеонаблюдение на границата с Турция, такова все още липсва. Именно това е причината нелегални мигранти да преминават безпроблемно през браздата в участъците, които не са покрити от граничните полицаи. Признанието за неработещата система беше направено от самото МВР по време на заседание на вътрешната парламентарна комисия. Видеонаблюдението по българо-турската граница се изграждаше на два етапа. Първият - от 58 км от ГКПП "Капитан Андреево" до ГКПП "Лесово", започна на 8 септември 2010 г., когато е сключен договор за 24.3 млн. лв. Проектът е приключен на 18 септември 2012 г., когато бе предаден на МВР. Но се оказва, че днес системата не работи.

Антокорупционното бюро ще гледа под лупа половината държава в. Сега

Бъдещото Национално бюро за борба с корупцията се очертава като мегаструктура, която ще концентрира в себе си огромна информация и ще има право да проверява имуществото и доходите на огромен брой представители на властта на централно и местно ниво. Това става ясно от последния вариант на антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, който вчера най-накрая беше приет от правителството. След като парламентът го бламира през есента, проектът беше преработван няколко пъти. Общинските съветници, главните архитекти на общините, ректорите на държавни висши училища, управителите и изпълнителните директори на болници, финансирани от здравната каса, администраторите на средствата от ЕС и организаторите на обществени поръчки, членовете на управителните съвети на държавните предприятия по Закона за горите, ръководителите на областните дирекции по безопасност на храните, на ДНСК, фонд "Земеделие", на автомобилната администрация, офицерите от висшия команден състав и много други ще попаднат в обсега на антикорупционния орган. Причината е, че работата им е свързана с повишен риск от даване и получаване на подкупи.

Може да имаме до 36 зимни курорта в. Стандарт

В интервю за медията Бранимир Ботев, бивш заместник-министър на икономиката казва: "Аз лично не мисля, че страни като Австрия, Италия, Швейцария и Франция и други не си обичат природата и я пазят по-малко от нас. Но това не им пречи да имат много повече ски писти и съоръжения от нас. В интерес на истината аз никъде не съм видял толкова агресивно поведение на природозащитниците както в България. Може би в етапа на подготовка на документи, планиране и проучванията за инвестиционен процес, там диалогът между природозащитници и вложители е много интензивен. В този процес голяма роля играят и местните хора, за които туризмът е поминък. Затова и според мен природозащитниците трябва да се научат да излагат аргументите си първо пред тях."

БГ председателството на ЕС гълта нови 5,8 млн. лева в. Новинар

Национален щаб и център ще подпомагат българското председателство на Европейския съюз през 2018 г., предвижда предложение на вицепремиера Меглена Кунева за постановление на Министерския съвет, публикувано за обществено обсъждане. Предвижда се центърът да започне да функционира още през тази година. Той трябва да обезпечи административно родното председателство на Съвета на ЕС. Ще отговаря за координацията, логистиката и комуникацията. Така за времето от 2016 до 2019 г., когато центърът трябва да спре да съществува, ще са нужни 5,8 млн. лева. Само за тази година ще бъдат отпуснати близо 1,5 млн. лв. 500 000 лв. от тази сума са за персонала. В центъра ще бъдат временно назначени общо 50 чиновници.

Мароко се учи от нас да бори безработицата в. Новинар

Мароко ще заимства от българския опит в борбата с безработицата. Кралството ще черпи идеи от нас за преквалификация на безработните. Това стана ясно след среща на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин и неговия марокански колега Абдеслям Садики.

Двамата обсъдиха финализирането на Спогодбата за социална сигурност, която предстои да уреди социалните права на българите и мароканците, работещи или работили в другата страна. По време на разговора Калфин изрази готовност за споделяне на добрия опит на България в професионалното обучение. Вицепремиерът даде пример с Българо-германския център за обучение и преквалификация, който реализира успешно политиките, насочени към обучение и преквалификация на безработни у нас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 31.08.22 г.
fallback