fallback

Преглед на печата за 1 март

07:45 | 01.03.16 г.

Повече нови пенсионери и растящи разходи в. Капитал Daily

Разходите за пенсии трайно растат, а новите пенсионери се увеличават. Скачат и плащанията за болнични, но се свиват обезщетенията за безработни. Това са тенденциите, очертани в предварителния отчет на НОИ за изпълнението на бюджета на държавното обществено осигуряване през 2015 г.

Разходите в консолидирания бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) към декември 2015 г. са надвишили плана със 139.9 млн. лв. и достигат 9.76 млрд. лв. Превишението се дължи основно на еднократните "великденски" и "коледни" добавки (на стойност около 100 млн. лв.) и на по-голямата сума, платена за болнични. Така общите разходи превишават с 4.9 млрд. лв. приходите в бюджета на ДОО. Оставащите необходими 4.9 млрд. лв. са били набавени чрез получени трансфери от държавния бюджет, т.е. от данъци.

Поръчки за 122 млн. лв. ще бъдат открити за жп инфраструктура в. Капитал Daily

Обществени поръчки за близо 122 млн. лв. предстои да възложи Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ) през тази година. Това става ясно от обявлението за предварителна информация, което дружеството е задължено да публикува. Списъкът включва 26 поръчки, голяма част от които ще бъдат финансирани с европейски средства. Освен проекти за модернизация на отсечки и ремонти, в близките месеци предстои да започнат процедурите по изграждането на интермодален терминал в Русе. Предвиждат се и няколко поръчки по проекта за рехабилитация на железопътната инфраструктура по линията Пловдив – Бургас (фаза 2).

Армията опипва почвата за връщането на казармата в. Сега

След като тества настроенията с предложението за зачисляване на военен отчет на мъже и жени от 18 до 32 г., Министерството на отбраната сюрпризира с нова идея - за връщането на задължителната наборна служба. Военният министър Николай Ненчев обяви, че ще бъде създадена специална комисия, която да разгледа всички възможности за възстановяването на казармата. Дебатът бе подхванат от депутати след информацията за военния отчет за всички младежи, които не са служили.

"След започналата дискусия ние проведохме разговори в МО. Може би днес или утре ще назнача комисия, която въз основа на експертизата, с която разполагаме, въз основа на опита на други страни ще направим нашето предложение и ще изложим нашите тези пред народните представители", обяви Ненчев. Въпреки че комисията е още в перспектива, министърът даде да се разбере, че в МО вече имат готова позиция по въпроса. "На този етап това, което мога да кажа, е, че ако се обсъжда военна служба в рамките на 3, 4 или 5 месеца, тя е напълно недостатъчна. Нашите разчети и това, с което разполагаме като информация, е, че за такава подготовка е необходима поне една година", допълни Ненчев. Той все пак направи уговорката, че ако Народното събрание реши, от МО ще изпълнят закона "независимо какво ще ни коства".

КЗК може да започне проверка за картел и при млякото в. Сега

Нова проверка за картел - този път за пазара на мляко, може да започне Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). През почивните дни земеделският министър Десислава Танева съобщи, че предлага да започне такова разследване. Повод за него са съмненията на животновъди, че мандрите изкуствено свалят изкупните цени. Фермерите от години се оплакват, че прекупвачите масово предлагат значително по-ниски цени и така обезсмислят производството на мляко.

"Към момента нямаме получена информация от земеделското министерство. Но ако те ни изпратят данни за евентуалните си съмнения, ние можем да започнем проверка", каза пред в. "Сега" говорителят на КЗК Марио Гаврилов.

Брокери менте взимат депозити за несъществуващи имоти в. Новинар

Ако ще взимате апартамент под наем или ви предстои да купувате жилище, бъдете внимателни, защото имотни измами и различни нелоялни практики дебнат отвсякъде, предупредиха експерти.

Фалшиви брокери често събират депозити за наем за несъществуващи имоти. Други използват снимки от тузарски жилища в чужбина и ги представят за апартаменти в София.

Това са двете най-често срещани некоректни и заблуждаващи трикове, които подвеждат потребителите, обясни за „Новинар” зам.-председателят на управителния съвет на Националното сдружение „Недвижими имоти” Добромир Ганев.

Пускат авиовръзка от Доха до Варна в. Новинар

Работи се за директна самолетна връзка Доха - Варна за следващия летен сезон. Това съобщи пред БНР посланикът ни в Катар Метин Казак.

"Българите в Катар са около 450 души, но броят им се увеличава заради наемането на работна ръка от цял свят, включително от Източна Европа. Катар е своеобразна строителна площадка в подготовката на страната за домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година", допълни посланикът. Той подчерта, че българските компании и специалисти могат да се включат в тези мащабни инфраструктурни проекти.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:24 | 02.09.22 г.
fallback