fallback

Преглед на печата за 29 февруари

07:55 | 29.02.16 г.

София търси кой да чисти "Люлин" и "Младост" срещу 80 млн.лв.

В. Сapital daily

Столична община скоро ще обяви една от най-големите си поръчки за годината - търси се компания, която да почиства кварталите "Младост", "Люлин", "Триадица", "Овча купел" и "Витоша" в продължение на четири години, като по предварителни сметки това ще й струва 80 млн. лв. без ДДС. Това става ясно от предварително обявление, публикувано от общината. В документа не са определени сроковете, в които ще бъдат приемани документите на участниците. В момента тези райони се обслужват от австрийската фирма "Заубермахер", чийто договор изтича през 2017 г. Това означава, че общината ще трябва да се справи с цялата процедура, включително и евентуалните обжалвания, до края на годината.

Десетки хиляди българи живеят на помощи в Европа

В. Сега

На фона на дебата в Европа за ограничаване на социалните помощи за чужденците десетки хиляди българи получават обезщетения за безработица и детски надбавки в страните от ЕС. Това показват данни, предоставени на "Сега" от няколко европейски държави.

Най-голям е броят на българите, които разчитат на социалната система, в Германия. Там към януари тази година близо 32 хил. българи получават детски за общо 47 686 деца, съобщиха от германската служба, отговаряща за семейните помощи. Не е ясно колко от тези деца живеят тук - според европейския регламент родителите имат право на детски в приемащата страна, дори децата им да не живеят с тях, а в родината си. Тази година сумите в Германия бяха увеличени и за първо и второ дете се вземат по 190 евро, за трето - 196 евро, а за всяко следващо - по 221 евро.

АДФИ даде шест ВЕИ фирми на прокуратурата

В. Сега

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е готова с проверките на ВЕИ централите, която бе започната през миналото лято. Проверени са общо 44 фирми, като АДФИ е изпратила на прокуратурата шест доклада за ВЕИ фирми, при които са били открити несъответствия. Става въпрос за зелени централи на трите ЕРП-та - ЧЕЗ, "ЕВН Електроснабдяване" и "Енерго -Про", както и за инсталации на "Уинд Форс БГ", "Солар Рейнбол" и "ЕВН Каварна", потвърдиха от финансовата инспекция пред в. "Сега".

Омбудсманът иска отделни фактури за парно и топла вода

В. Сега

Месечните фактури на "Топлофикация-София" да бъдат две отделни - едната за топла вода, а другата - за парно. Това предлага в свой доклад омбудсманът Мая Манолова. За последните четири месеца в институцията са получени близо 350 жалби, които са най-вече за плащането на сградна инсталация, дяловото разпределение и сметките за парно. "Думата "топлофикация" е станала нарицателна за крепостничество, за ограбване и това трябва да се промени", коментира Манолова.

Отменят комисията за Русия и Турция

В. Стандарт

Временната парламентарна комисия за разследване на твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България ще бъде заличена тази седмица. Това потвърдиха тази вечер пред "Стандарт" високопоставени източници от ГЕРБ.

В последните два дни председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов е възложил на шефа на въпросната временна комисия Валентин Радев да направи консултации със съответните институции, които трябва да вземат отношение по работата й. Цветанов е инициирал разговори за разформироването на комисията и с останалите политически партии в Народното събрание.

Блокадата удари наши фабрики

В. Стандарт

Продължилата повече от месец блокада на граничните ни пунктове с Гърция води до стотици хиляди лева загуби за всяка родна фирма, която търгува с южната ни съседка. Фермерите в страната на Алексис Ципрас обявиха, че вече ще пускат всички тирове и коли, но родните превозвачи не им вярват.

Блокадата на гръцките фермери на общата ни граница удари по бизнеса на родни фабрики. Стотици работници са в принудителен отпуск, други пък ще вземат доста по-малко пари. Най-засегнати от продължаващата повече от месец барикада на браздата са фабрики за дрехи, обувки, маслини, дърводобив в Южна България, които имат пряк или косвен бизнес с Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:15 | 09.09.22 г.
fallback