fallback

Преглед на печата за 24 февруари

07:57 | 24.02.16 г.

Новите пътни такси ще погълнат 200 млн. лева

В. Сapital daily

Държавата е готова с нова мегапоръчка - за 200 млн. лв. без ДДС. Търси се компания, която да измисли и изгради системата, която да удържа тол-такса от камионите и суми за електронни винетки за автомобилите. Стойността се вижда от предварителното обявление на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), като самата поръчка ще бъде отпусната през април. Целта е новите пътни такси да влязат в сила най-късно в началото на 2018 г.

Вариантът на тол-система беше представен през ноември 2015 г. и е изготвен по модел на Световната банка. Той предвижда леките автомобили да останат с винетките, като разликата спрямо сегашното положение е само че те ще са електронни. Това би трябвало да намали разходите за отпечатване, съхранение и разпространение на стикерите, както и да свие възможността за злоупотреби, например от фалшиви или откраднати лепенки.

Плащането на данъци отнема най-много време в България

В. Сapital daily

България продължава да е държавата в Европейския съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП), която отнема най-много от времето на бизнеса при плащане на данъците. Десетият годишен доклад Paying Taxes на PricewaterhouseCoopers (PwC) показва, че данъчните дейности през 2015 г. са отнемали на фирмите средно около 423 часа (52 работни дни) годишно. Анализаторската компания сравнява и данъчната тежест в общо 189 икономики, като по този показател продължаваме да стоим много добре. С отнемането на само 27% от печалбата на фирмите България се нарежда на шесто място в ЕС и ЕИП с най-ниска обща данъчна тежест и на 16-о място в целия свят.

Всички младежи минават на отчет в армията

В. Сега

Армията ще води на военен отчет и младежи, които не са ходили в казармата след отмяната на наборната военна служба. Министерството на отбраната е подготвило промени в Закона за резерва, които предвиждат задължително мъжете между 18 и 32 години да бъдат зачислени във военните окръжия. Така от МО се надяват да попълнят резерва за военно време, който става все по-малък след въвеждането на професионалната армия. Това става ясно от съобщение на МО за готвените промени. Самите промени все още обаче не са публикувани. След премахването на наборната служба в резерва се зачисляваха само мъжете, които са минали казарма, и бившите военни. С професионализацията на армията бяха отменени и военните комисии, на които се явяваха всяка година момчетата в гимназията. Така няколко поколения не бяха зачислени в окръжията и реално във военно време е невъзможно да бъдат мобилизирани. С промените военните целят да попълнят именно този законов вакуум. 

Чистачката се оказа виновна за изхвърлените документи от КТБ

В. Сега

Чистачка в столичната следствена служба е изхвърлила в контейнера документи по делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Това установи проверяващата комисия, назначена по спешност от главния прокурор Сотир Цацаров. Чистачката е дала писмени обяснения по проверката и е заявила, че е изхвърлила два чувала с нарязани на машина листове. "Не й е направило впечатление да има изхвърлени цели документи", пише в доклада на проверяващата комисия, оповестен снощи. 

НСО не знае нищо за заплахата срещу премиера

В. Сега

Националната служба за охрана (НСО) е научила след журналистите новината за изпратеното писмо със смъртоносна заплаха до премиера Бойко Борисов, съдържащо снимка и боен патрон, съобщиха източници на "Сега". Това е доста странно, тъй като писмата се получават в приемната на Министерския съвет и те задължително първо се проверяват от НСО.

Заплахите за атентати срещу Борисов и депутата от ДПС Делян Пеевски приличат на пиар акция, коментираха и експерти от службите по телевизиите вчера.

Режат приема в икономика

В. Стандарт

Държавата започва да реже предложените от университетите места за прием на студенти тази година. Това ще бъде най-важната последица от приетите в края на миналата седмица промени в Закона за висшето образование, заяви заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков. В последните години страната ни бе достигнала до парадокса да имаме по 70 000 места в университета за 50 000 абитуриенти. Сега това е на път да се промени.

Най-силно ще бъде редуциран приемът в специалностите Икономика и Администрация и управление. В момента в тях се учат около една трета от българските студенти. Друга една трета учат във всички специалности, свързани с математика, инженерни и природни науки, където в момента се усеща дефицит на кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:02 | 11.09.22 г.
fallback