fallback

Преглед на печата за 22 февруари

07:42 | 22.02.16 г. 1

Лондонски фонд придоби втори имот в София с оценка 100 млн. лв. в. Капитал Daily

Лондонският фонд Revetas Capital е придобил Sofia Airport Center (SAC), става ясно от информация в Търговския регистър. Това е втората инвестиция на фонда в страната, след като през 2014 г. Revetas купи столичния мол City Center Sofia. Досегашният собственик на комплекса до летището беше американската група Tishman International Companies, чиято единствена инвестиция в България е именно продаденият обект.

Сделката е сред най-големите на пазара - балансовата стойност на актива е 100 млн. лв., а според оценката на експерти четирите сгради и теренът от 125 декара могат да се оценят на 50 - 60 млн. евро. Горе-долу толкова е дългът на дружеството към централата на Raiffeisen, така че както при сделката за мола, така и тук вероятно цената е символична и придобиването е на сума, близка до дълга.

Затруднените компании ще могат да бъдат оздравявани преди фалит в. Капитал Daily

Жизнеспособни компании в затруднено финансово състояние ще могат да преминават през процедура за оздравяване и преструктуриране на задълженията си. Това предвиждат предложени от Министерството на правосъдието промени в Търговския закон, публикувани за публично обсъждане в портала за обществени консултации strategy.bg до 4 март.

С проекта се предлага създаването на отделна нова част в закона, в която се регламентира производството по стабилизация на търговец. Промените следват препоръка на Европейската комисия от март 2014 г., с която се цели фокусът на законодателството в страните - членки на ЕС, да се измести от процедурите по несъстоятелност на търговците към такива, които подкрепят ранното оздравяване на дружествата при финансови затруднения, като се запазва стойността на предприятието.

Пенсионерите намаляват, но разходите за тях растат в. Сега

По-малко пенсионери и по-големи разходи за пенсии отчита в изпълнението на бюджета към края на декември Националният осигурителен институт. Разходите на НОИ за пенсии и обезщетения през 2015 г. са около 9.8 млрд. лв., сочат предварителните данни. От тях 8.5 млрд. лв. са само за изплащане на пенсии, което е увеличение с 271 млн. лв. спрямо 2014 г. В същото време общият брой на възрастните хора продължава да намалява, въпреки че миналата година заради спряната пенсионна реформа отново имаше значителен ръст на новите пенсионери. През 2015 г. НОИ е изплащал пенсии на средно 2 177 716 българи, което е с близо 4200 души по-малко спрямо 2014 г.

И магистрала "Хемус" ще бъде понижена в скоростен път в. Сега

Недовършената част от магистрала "Хемус" вероятно ще бъде "понижена" в ранг скоростен път. Това вече се предвижда за други важни трасета - София-Калотина, магистрала "Черно море" и дори за частта от "Струма" през Кресненското дефиле.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов първо анулира скандалния търг за изграждане на "златни" 60 км от "Хемус" след Ябланица, а после обяви, че ще се търси по-евтин вариант на трасето. "Сега препроектираме, ако се мине през друго трасе и се махне голямата лента между двете платна, ако намалим скоростта на 120 км/ч и радиусите на завоите, това води до намаляване на цената на строителството", посочи той. Това на практика са параметри, присъщи на скоростен път. При такъв вариант цената няма да падне "драматично", но е възможно да се спестят 20-25%, обясниха пред "Сега" пътни специалисти.

Тристранката отхвърля 100% осигуровки от шефа в. Стандарт

Синдикатите, работодателите и правителството не приемат идеята на Реформаторския блок да се узакони осигурителните вноски на работниците да се внасят от работодателя изцяло за негова сметка. Такъв законопроект бе внесен в Народното събрание от депутати от Реформаторския блок и днес той ще се обсъжда на заседание на съвета за тристранно сътрудничество. Целта на мярката е да се задържат ценни работници и служители, като по този начин се увеличи крайното им възнаграждение. Прилагането й да е доброволно и максимално опростено, предлагат вносителите.

"И сега работодатели осигуряват изцяло за своя сметка определени работници и служители, но този разход не се признава за данъчни цели", коментира депутатът Петър Славов. Затова от РБ искат да се направи и промяна и в Закона за корпоративното подоходно облагане.

Избираме БГ курорти в. Стандарт

За четирите почивни дни покрай 3 март нашенците масово залагат на почивки в родината. Причината са неразбориите на границата ни с Гърция и несигурността в Турция.

Бум на туристи в курорта Банско ще има за Националния празник на България. Заради четирите почивни дни се очакват близо 10 000 нашенци, които да съчетаят отдиха с каране на ски в Пирин планина. Поне 15 000 ще са гостите на града, тъй като резервации има от румънци, сърби и македонци. Добрата новина е, че ще има достатъчно сняг, за да се отдадат на любимия си спорт по пистите в ски центъра. "Този уикенд валя сняг, в нощта срещу неделя работиха на пълни обороти и 400-те оръдия за изкуствена снежна покривка. Сигурно е, че пистите ще са отлично обработени и няма да липсва сняг след две седмици", увери Иван Обрейков, маркетинг директор на фирмата концесионер на ски зоната над Банско.

Китай стъпва в Европа през Варна и Бургас в. Новинар

Китай ще стъпи в Европа през Варна и Бургас. България ще подпише споразумение за бърза жп връзка от Китай през Бургас за Европа.

Това стана ясно след среща на кмета на Бургас Димитър Николов с китайска делегация, водена от заместник-председателя на Националната комисия за сътрудничество Нинг Дзиджъ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:57 | 05.09.22 г.
fallback