fallback

Преглед на печата за 15 януари

07:48 | 15.01.16 г.

Съдебният съвет козирува на Борисов в. Капитал Daily

В България разделението между властите е неприкрито фиктивно до степен, в която премиерът, изглежда, си позволява многозначително да предупреждава председателя на Върховния касационен съд със sms, който пък е получил услужливо от член на съвета.

За това поне говорят събитията, разиграли се в четвъртък на заседанието на Висшия съдебен съвет, на което окончателно бе сложена точка на проверката по казуса около записания разговор между съдиите Янева и Ченалова, придобил публичност като "Яневагейт". В диалога задочни герои са и премиерът, и главният прокурор, и няколко от членовете на ВСС.

Събитията от четвъртък включваха "къртица" от ВСС, която информира Борисов какво се случва на обсъждането на съвета със sms със съдържание: "Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме", препращане на съобщението от премиера към председателя на ВКС Лозан Панов, който пък от своя страна го показа на медиите.  Това стана причина Борисов да отиде "на крака" във ВСС, където призна, че е препратил sms-а, получен от "трето лице". Отрече да има каквото и да било общо със скандала "Яневагейт" и предупреди непряко председателя на ВКС да не се занимава с политика.

Млада българска компания създава нанотехнологии за медицината в. Капитал Daily

Млада българска компания създава продукти в областта на нанотехнологиите за медицински цели. "Нанотехплазма" е на две години, но вече има няколко патента в Швейцария, ЕС и САЩ, където се очаква да са и основните пазари. Неин създател е българският учен Валери Сербезов, а партньор е Георги Василев, бизнес ангел, който има 30 години стаж като финансист в Швейцария. В момента той е и основният инвеститор в компанията.

Ако в момента човек го заболи глава, той взима хапче и чака през кръвоносните съдове то да достигне до мозъка и така да премине болката. При нанотехнологията се използва имплант или стент, които се поставят на болното място и контролирано и пряко отдават лекарство. При това в микроколичества, така че страничните ефекти да ги няма. "Нанотехплазма" е регистрирана в София, но има лаборатория и база в Пловдив, където са и високотехнологичните машини на компанията и нейният развоен екип. Дружеството има и търговско дружество в Швейцария.

САЩ може да променят критерия за падането на визите в. Сега

Възможно е САЩ да променят методологията, по която се преценява дали да отпаднат визите за България. В момента основен критерий е нивото на отказаните туристически визи. То трябва да е под 3% за предходната фискална година. Този процент обаче е трудно постижим. Отказите за 2014 г. са 15.2%, а година по-рано - 19 %. Източници на "Сега" издадоха, че в САЩ е изготвен законопроект, който предвижда премахването на визовия режим да бъде обвързан с процента на останалите след разрешения период в страната българи. Дали обаче това ще се случи ще реши Конгресът.

При всички случаи визовият въпрос ще бъде тема на разговорите между българското правителство и помощник-държавния секретар Виктория Нюланд, която ще пристигне в България на 19 януари. Тя ще има срещи с премиера, президента, външния министър и в Народното събрание. Според съобщение на Държавния департамент Нюланд ще обсъди у нас енергийната сигурност и диверсификацията, модернизацията на отбраната, както и усилията за реформи на правителството.

2/3 от съдебните помощници в СГС ще бъдат уволнени в. Сега

14 от 25-те съдебни помощници в Софийския градски съд (СГС) ще бъдат уволнени, защото са показали слаби резултати на атестационните тестове, съобщи "Правен свят". Резултатите от изпита, проведен изненадващо от шефа на съда Калоян Топалов, показали, че повечето помощници не могат да пишат съдебни актове и да правят анализ на практиката.

Преди два дни медията съобщи, че Топалов е уволнил петима сътрудници, сред които синът на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев - Радослав Вичев, и зетят на бившия член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Георги Шопов - Йордан Колев. Сред скъсаните на теста са и съпругите на съветника на премиера Яне Янев - Галя Янева, и на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров - Доника Лазарова. Лазарова обаче ще запази поста си, тъй като се ползва от закрила за уволнение като майка на дете под 3 г. Синът на Александър Еленков от Върховния административен съд - Еленко Еленков, е напуснал по взаимно съгласие, без изобщо да се яви на теста. Свободните места за съдебни помощници ще бъдат запълнени след конкурс.

Българи почиват на Антигуа и Барбуда в. Стандарт

С 10% е нараснал броят на покупките в чужбина с български карти Visa около Коледа и Нова година. Данните са на Visa Европа и включват POS трансакции, електронни покупки от чужди сайтове и всички останали електронни и мобилни покупки. Броят на покупките достига 495 хил., като те са на стойност 23 млн. евро. Употреба на български Visa карти на POS терминали през отминалите празници е регистрирана в екзотични дестинации като Антигуа и Барбуда, Аруба, Бахамските острови и Бонер.

Покупките, направени онлайн към чуждестранни сайтове, са на стойност 11,7 млн. евро, което е ръст с 7,4%. През празниците българите са предпочели да пазаруват онлайн преди всичко при търговци, регистрирани във Великобритания, Люксембург, САЩ и Унгария.

Румен Гайтански взема летище Горна Оряховица в. Стандарт

Международното летище "Горна Оряховица" от март ще бъде отдадено на концесия на консорциума "Гражданско летище Горна Оряховица", 5% от който държи държавата. Това съобщиха от транспортното министерство. Според запознати бъдещият концесионер е свързан с известния бизнесмен Румен Гайтански. Победителят е избран от работната комисия на ведомството в проведената втора поредна тръжна процедура за отдаване на концесия на аеропорта. Вече тече съгласуване на решението със заинтересованите ведомства, след което то ще бъде гласувано от кабинета. До два месеца след решението на кабинета концесионният договор трябва да бъде подписан. Инвестициите в летището ще бъдат над 32 млн. лева, като е заложено удължаване на полосата и изграждане на нови сгради. Предложен е 4-годишен гратисен срок за плащането на концесионните такси, през който инвестициите трябва да са над 7 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 06.09.22 г.
fallback