fallback

Преглед на печата за 7 януари

07:58 | 07.01.16 г.

Здравната каса е свила плащанията към топ 30-те болници с 1/3 в. Капитал Daily

Зад ведрия анонс на здравно министерство, че здравната каса няма дефицит за миналата година, всъщност стои драстично орязване на средствата на най-големите болници, а оттам вероятно увеличаване на доплащането от пациентите и забавени плащания към европейските здравни каси.

Рекапитулацията само от плащанията към 30-те най-големи болници, които извършват 62% от лечебната дейност, е, че те са получили с близо една трета по-малко в сравнение с 2014 г., показва справка на НЗОК, изготвена по запитване на "Капитал". Това означава, че ако през 2014 г. клиниките са взели от касата за лечение 959 млн. лв., през миналата година те са получили от здравната каса 686 млн. лв., като в това число са включени и лекарствата за химиотерапия.

И тази, и миналата година в бюджета на касата са предвидени 1.3 млрд. лв. за болници, като през 2016 г. лимити няма, но има риск някои клиники да отпаднат заради все още неясната здравна карта.

Ските отново получават най-много от държавата за домакинства в. Капитал Daily

Българската федерация по ски отново е шампион по получени средства от държавата за домакинство на международни състезания. Въпреки че тази година ски федерацията "почива" по отношение на състезанията за Световната купа в Банско, тя се е преборила да получи пари за двете европейски купи в Пампорово и Боровец.

Състезанията в Пампорово се върнаха в календара на FIS преди няколко години и за последно се проведоха през 2013 г., а в Боровец - през 2014 г. Но досега оставаха в сянката на стартовете в Банско, които обираха средствата по тази програма на Министерството на младежта и спорта.

Сумата за двете състезания дори надвишава средствата, които ММС отдели за Банско през 2015 г. Ако тогава бяха заделени 1.265 млн. лв., сега федерацията ще получи общо 1.4 млн. лв. (по 700 хиляди лева на състезание). Всеки от ски стартовете през февруари ще струва повече от което и да е друго домакинство в България през годината.

За 5 г. министерствата са обявили поръчки за 6 млрд. лв. в. Сега

Близо 1.2 млрд. лв. на година са изразходвали министерствата за обществени поръчки от 2010 г. до края на миналата година. Общата сума за петилетката е 5.936 млрд. лв., а проведените търгове са 14 416. Това показват изчисления на "Сега" от информацията, публикувана на сайта оpendata.government.bg.

Обемът на обществените поръчки в България бързо расте и вече е около 10 млрд. годишно. В огромната сума влизат всички възложители по Закона за обществените поръчки (ЗОП) - държавни институции, местни администрации, държавни фирми, както и частни компании с обществени задължения, които също трябва да си купуват необходимите стоки и услуги на състезателен принцип. Проблемът е, че тази сфера генерира огромна корупция и злоупотреби.

В отчета за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) през м.г. беше посочено, че при 38% от процедурите през 2014 г. са установени нарушения. През въпросната година в България са възложени 12 661 обществени поръчки на обща стойност 9.7 млрд. лв. На практика това е една десета от целия брутен вътрешен продукт на страната ни. Лошото е, че системата работи зле и не осигурява доставки на най-добро качество срещу най-приемлива цена.

Бедни общини пак даряват на МВР коли и гориво в. Сега

МВР, което има бюджет от над 1 млрд. лв. всяка година, отново разчита на дарения от гориво, авточасти и коли дори от бедни общини. През август вътрешният министър Румяна Бъчварова тихомълком е отменила заповедта на Цветлин Йовчев за забраната им, съобщи "Труд". Той остави само възможността да се получават дарения от по международна линия с аргумента, че ако общините и държавата дават, това е скрито финансиране.

Сега обаче практиката с подаръците се възстановява. МВР вече ще може да получава дарове от общини и държавни фирми, както беше по времето на Цветан Цветанов. Тогава заради скандал, последвал от разследване на "Сега", той бе принуден да забрани даренията от частни лица. Преди това МВР получаваше подаръци дори от хора, които разследва. Години наред МВР се самодаряваше за милиони чрез фирмата си "Безконтактни мултиплексорни вериги" (БМВ). След това обаче тя бе прехвърлена на транспортното министерство.

По един инвеститор на ден е питал за бизнес в България в. Сега

Средно по една чуждестранна компания на ден се е интересувала как може да започне бизнес в България. Инвестиционните запитвания за 2015 г., постъпили в Българската агенция за инвестиции (БАИ), са над 260, което е средно по едно за работен ден. Данните са към средата на декември.

"В последните години интерес към страната ни са проявили бизнесмени от Холандия, Русия, Люксембург, Швейцария, Белгия, САЩ и др.", обясни шефът на БАИ Стамен Янев. Въпреки това обаче не всяка фирма решава да вложи парите си тук. По различни причини част от инвеститорите отлагат решението си. Други напълно се отказват от "дестинация България", а трети все пак идват у нас.

Лавина от дела срещу Карфур и Пикадили в. Стандарт

Стотици дела са завели родни производители срещу "Карфур" и "Пикадили". Причината е, че двете вериги са завлекли доставчиците си с милиони левове. Това алармираха пред "Стандарт" от Съюз "Произведено в България". "Карфур" бави разплащанията за получените стоки от 3 г. Задълженията й надвишават 20 млн. лева. "Пикадили" също започна да ни разиграва, съобщи Пламен Грозданов, шеф на "Произведено в България".

Той е категоричен, че е крайно време държавата да се намеси. "Предполагам, че тези фирми дължат огромни суми и на НАП", заяви шефът на съюза. Според промените в Закона за защита на конкуренцията и Закона за храните търговците са длъжни да се разплащат с доставчиците в срок от 1 месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 03.09.22 г.
fallback