fallback

Преглед на печата за 29 декември

07:52 | 29.12.15 г.

Саботират старта на ски сезона на Витоша

в. Стандарт

Желанието на шепа хора да няма ски сезон в любимата на софиянци планина Витоша е на път да се осъществи, научи агенция „Стандарт". Важни компоненти на три от ключовите оръдия за технологичен сняг са били откраднати дни преди очакваното трайно застудяване, съобщиха от „Витоша ски".

Съоръженията от години се поставят около пътеката за Меча поляна от дружеството стопанисващо единствената хомологирана писта „Витошко лале" 1. След много явни и тайни обявления, че на Витоша е лошо да се карат ски, „крадците" са използвали тъмнината и са атакували оръдията в нощта на 27-ми декември. Саботажът е извършен чрез кражба на захранващи и информационни кабели и куплунги, без които оръдията не могат да функционират.

Гаф с визите за руснаци

в. Стандарт

Гаф на министъра на туризма Николина Ангелкова може да ни докара ядове с братушките. Вчера от Асоциацията на руските туроператори изненадващо обявиха, че входните визи за България вече ще струват 10 евро вместо досегашните 35 евро. Новината съобщи руската държавна агенция ТАСС.

От родното външно министерство, което координира визовата политика, обаче отрекоха информацията. И заявиха, че цените на визите за руски граждани си остават 35 евро. Съобщението на руските туроператори има основания, научи от свои източници "Стандарт". Министър Ангелкова е огласила новината за предстоящо намаляване на цената на визите при посещението си в Москва в началото на декември, потвърдиха трима представители на туристическия бранш. "Ангелкова може да ни докара и дипломатически скандал", опасяват се хотелиери.

Започват доставките на четиривалентни ваксини

в. Стандарт

В последните три работни дни от годината регионалните здравни инспекции могат да започнат да се снабдяват с четиривалентни ваксини, съобщава Нова телевизия. След дълго забавяне препаратите са вече налични в централния склад на Министерството на здравеопазването. С четиривалетните ваксини трябва да се реимунизират всички 6-годишни деца.  От здравното ведмоство припомнят, че личните лекари трябва да ваксинират първо децата, за които още през 2014-а година не са стигнали препаратите.

Социалните приемат заявления за безплатни винетки

в. Новинар

Социалните служби в страната вече приемат заявления за безплатни винетни стикери, съобщиха от дирекция „Социално подпомагане”. От винетките могат да се възползват хора с намалена работоспособност над 50%, както и семейства, в които има деца с увреждания. Освобождаването от таксата е за един лек автомобил с мощност до 160 коня.

Пакетът от документи се подава заедно с копие от големия талон на колата, както и застраховка „Гражданска отговорност”. В случаите, когато автомобилът е съпружеска собственост, а любимият не е с увреждания, се представя и документ за сключен граждански брак. Винетките вече са получени от агенция „Пътна инфраструктура”, допълниха от „Социално подпомагане”.

Изтича срокът за права на лозарите

в. Новинар

Крайният срок за закупуване на национални права за засаждане на нови лозя с винени сортове изтича след броени дни, обяви изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев пред БНР. „Правата на националния резерв, с които разполагаме, важат до 31 декември”, уточни той. Коев обясни, че това важи единствено и само за тези, които до този момент не притежават лозя, а земя под формата на нива като собственост, под аренда или под наем.

Коев допълни, че закупувайки правото срещу 1.50 лв. на декар, земеделците могат да засадят лозя по Европейската програма за финансиране за развитие на лозаро-винарския сектор. Субсидията е 75 на сто от цялата инвестиция.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 03.09.22 г.
fallback