fallback

Преглед на печата за 24 декември

09:08 | 24.12.15 г.

Посочваме и децата в данъчните декларации в. Стандарт

Новите годишни данъчни декларации за облагане на доходите на гражданите и за корпоративните налози вече са публикувани на сайта на НАП - www.nap.bg. От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите от 2015 г. изтича на 3 май 2016 г., тъй като 30 април е в събота, а 2 май е официален почивен ден - Великден. Новото във формулярите за облагане на годишните доходи е, че сега за първи път може да се ползва данъчно облекчение за децата. Законът позволява един от родителите да намали годишните си облагаеми доходи с 200 лв. за едно ненавършило пълнолетие дете, с 400 лв. за две деца и с 600 лв. за три и повече деца. 

Коледа на прицел в. Стандарт

Тази година Париж няма да е същият по Коледа и Нова година, макар че по принцип е сред предпочитаните дестинации по това време. Френската столица попадна под удара на терористите преди месец и половина в момент когато започваше да се готви за празниците в края на годината. Часове преди нападенията на 13 ноември врати отвори коледният базар на "Шан-з-Елизе", който ежегодно привлича чуждестранни и френски терористи. Как терористичните атаки се отразиха на коледната атмосфера и какви загуби претърпя Париж? "Стандарт" провери на място. 

Горанов очаква по-нисък дефицит в. Новинар

Дефицитът в държавния бюджет в края на годината ще бъде по-нисък от очакваното. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов, който даде отчет за дейността на ведомството през годината. Министърът уточни, че очакванията са хазната да завърши на минус с 2,5 - 2,6 процента от брутния вътрешен продукт, а не да превиши 3 процента. Горанов подчерта още, че дългът не е самоцел на нито една политика, а министерството на финансите винаги е настоявало за консервативен бюджет с минимален дефицит. Той изтъкна и пласирането на държавните облигации. „За първи път България успя да пласира 20-годишен инструмент, което досега не се е случвало.

210 млн. лв. ще бъдат похарчени за чиновниците за 4 години в. Сега

Вместо разходите за чиновници да намалеят със старта на е-правителството, който е обявен за 2016 г., държавната администрация ще струва още най-малко 210.65 млн. лв. до 2020 г. Това става ясно от приетата вчера от правителството пътна карта, с която "Сега" разполага. Става дума за план с конкретни мерки, за които са отделени стотици милиони левове. Парите ще дойдат както от държавния бюджет, така и от оперативната програма "Добро управление". Кабинетът вече взе решение за създаване на Държавна агенция "Електронно управление" и прие стратегия за цифровизация до 2020 г., чиито цели бяха именно намаляване на бюрокрацията. 

МВР ще плати около 100 млн. лв. обезщетения на 5500 чиновници в. Сега

В близките месеци МВР ще трябва да плати на 5500-те чиновници обезщетения за общо около 100 млн. лв. Това ще се случи, тъй като договорите им по Закона за МВР ще бъдат прекратени, а след това те ще бъдат преназначени по Закона за държавния служител. Това ще им даде възможност при бъдещо пенсиониране да получат още 6 брутни заплати.Това в крайна сметка е реформата на администрацията, за която са се разбрали МВР и финансовият министър Владислав Горанов, научи "Сега" от свои източници в МВР. Те над два месеца търсиха отговор на въпроса как да се прекратят привилегиите на чиновниците във вътрешното министерство. Не е ясно дали са осигурени пари за тази реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:36 | 03.09.22 г.
fallback