fallback

Преглед на печата за 22 декември

07:47 | 22.12.15 г.

Десетият софийски мол е продаден за 23 млн. евро в. Капитал Daily

Вторият люлински мол и последният от строящите се в София - Plaza West, вече е с нов собственик и по него отново се работи. Гръцкият фонд за имоти NBG Pangаea е придобил 89.4% от търговския център за 23 млн. евро. Сделката идва след известно забавяне - преди почти година Комисията за защита на конкуренцията я разреши. Продажбата на собственика на незавършения обект "Стърлинг пропъртис България" е била финализирана в края на септември тази година, съобщава Property Xpress. Сумата, за която е придобит молът, е с около 10 млн. евро по-ниска от първоначално обсъжданата преди година. През януари гръцкият фонд беше заявил, че покупка ще има само при готов търговски център, но тъй като строежът остана недовършен, това явно е довело до по-ниската цена.

Откриването на мола беше обявено за тази есен, но беше отложено. За Plaza West това е поредно забавяне - първоначално търговският център трябваше да отвори още през пролетта на 2014 г. Все още не е ясно кога новият собственик ще открие отдавна чакания обект. Предвид раздвижването и присъствието на строители на обекта по-скоро догодина София ще има своя десети мол. Пазарът обаче е наситен и от години план за нов голям търговски център не е обявяван.

Над 60 000 гръцки фирми са имигрирали в България само за няколко месеца в. Сега

Само за няколко месеца - от лятото насам, над 60 000 гръцки фирми са потърсили убежище в България. Това твърди гръцкото Сдружение за търговия на дребно ESEE. Част от фирмите са пренесли дейността си, други просто са предпочели да се регистрират данъчно у нас и да открият банкови сметки в наши банки. Тази "миграция" не е ново явление, тя е отчетлива, откакто България въведе ниския плосък данък, но се усили преди месеци, когато Гърция водеше тежки преговори с кредиторите си и поради безпаричие първо затвори временно банките, а после наложи ограничения в тегленето и превеждането на пари.

В последните няколко месеца десетки хиляди гръцки предприемачи са поискали да получат данъчна регистрация в България, сочат данни на сдружението ЕSEE, цитирани от в. "Катимерини". Много фирми се опитват да се измъкнат от хватките на невероятната бюрокрация и икономическата несигурност в страната. "Данъчните закони се променят постоянно, което затруднява бизнеса", коментира Ана Зилаку, говорителка на бизнес мрежата Endeavour Greece, пред "Дойче веле". България не е идеалното място за бизнес, но на фона на гръцките проблеми очевидно е за предпочитане.

Раждаемостта намаля с 6.5% в. Сега

4037 деца по-малко са се родили у нас в периода 1 януари - 20 декември в сравнение със същия период на 2014 г., показва информационната система на МЗ за ражданията. Според данните в нея новородените тази година са 58 140 при 62 177 за м.г. Намалението е с 6.5%.

Традиционно и тази година най-много бебета са се родили в София - 14 742, но въпреки това броят им е с 423 по-малко спрямо 2014 г. Най-голям срив обаче има раждаемостта в област Варна. Там родените през т.г. са 3595, което е с 1097 по-малко спрямо миналата. 267 бебета по-малко има и в Пловдив - 6687 до 20 декември. Новородените в Пазарджик са с 204 по-малко, или 1931. Това е и областта, в която раждаемостта спада от 2013 г., когато новите бебета бяха 2265. Доста по-малко деца са се родили и в област Бургас - 3231 за сметка на 3415 преди една година.

Пазарен туризъм за Коледа в. Стандарт

Броени дни преди Коледа българите в пограничните райони тръгнаха на празничен шопинг в съседните страни. До 70% намаления примамват нашенци да пазаруват в Румъния. Предколедното пазаруване на един мост разстояние е в разгара си. В един от най-големите аутлет центрове може да се купят изгодно маркови дрехи или аксесоари, коментират русенки. По думите им при единични бройки е възможно да се открият дори 90 на сто по-евтини стоки.

Освен това реално по-изгодно излизат някои от дизайнерските дрехи и облекла по моловете. Сред туроператорските оферти продължават да са хитови предложенията за еднодневни или двудневни екскурзии по магазините в румънската столица.

Строят тунела под Шипка от 2017 г. в. Стандарт

Строителството на тунела под връх Шипка може да започне през 2017 г., каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова при посещението си в Габрово. Министър Павлова и председателят на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров инспектираха работата по трасето на обхода, отвеждащ към тунела през Стара планина. Програмният период изтича, затова строителството на обходния път на Габрово няма да бъде финансирано изцяло с европейски средства, а ще бъде довършено с пари от държавния бюджет. Тромави процедури, съдебни обжалвания и забавяне от страна на строителя са възпрепятствали темповете на работа, обясни министър Павлова.

"За 7-годишния период 2007-2013 г. Габрово беше най-активният, най-упоритият бенефициент с най-много и най-успешно изпълнени проекти. Габрово не пропусна нито една възможност и няма приоритетна ос от ОП "Регионално развитие 2007-2013", по която да няма успешно реализиран проект", заяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Почват третия лъч на метрото след 15 януари в. Новинар

Дългоочакваното строителство на централния участък на третия лъч на столичното метро – от Малък градски театър "Зад канала” до кв. „Красно село” ще започне след 15 януари на пет работни площадки.

Те ще бъдат при парка „Заимов”, Орлов мост, „Патриарх Евтимий”, НДК и ВМА. Това съобщи за „Новинар” директорът на „Метрополитен” Стоян Братоев.

Все още обаче не е ясно кога ще бъде тържествената церемония по първата копка, датата предстои да се уточни с кмета Йорданка Фандъкова.

До пролетта ще започне поетапно строителството и на двата участъка на подземната железница при булевардите „Иван Гешов” и „България” и в „Красно село”, а до края на 2016 г. ще се открият четири работни площадки и в кв. „Овча Купел”.

За строителството на метрото през следващата година общината ще вложи 178 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 05.09.22 г.
fallback