fallback

Преглед на печата за 15 декември

07:42 | 15.12.15 г.

Акцизните стоки ще останат без автоматизиран контрол в. Капитал Daily

Производителите и вносителите на акцизни стоки няма да бъдат контролирани автоматизирано още поне година, а по-вероятно - никога. Причината е, че приетото през миналия декември задължение да се сложат измервателни уреди в акцизните складове за горива, цигари и алкохол не влезе в сила, ще бъде отменено и чак тогава ще се търси одобрение от Брюксел. Тогава в последния момент депутати вкараха в текста условието уредите да бъдат нотифицирани и в ЕК. Подозренията бяха, че това условие е в полза на местни производители на алкохол и цигари, за които отчитането значи разходи и засилен контрол. Около година отне на двете ангажирани ведомства - на финансите и на икономиката, да "открият", че Европейската комисия се пита предварително. Резултатът е, че автоматизирано отчитане няма, а митничарите не могат постоянно да присъстват физически в цехове и складове, т.е. контролът остава слаб.

Арестуваните митничари от "Капитан Андреево" взимали до 300 евро на тир в. Капитал Daily

По време на операцията на прокуратурата, ДАНС и МВР, проведена в неделя сутринта на ГКПП Капитан Андреево, са изети от задържаните митничари пали в брой в различни валути, чиято обща стойност е 150 хиляди лева. Това съобщиха на пресконференция председателят на Апелативна специализирана прокуратура Даниела Попова и временният ръководител на Специализирана прокуратура Андрей Андреев, който е и наблюдаващ прокурор по делото. Като обвиняеми са привлечени 22-ма митничари, като за 14 от тях ще бъде поискано постоянно задържане, а за останалите - "парична гаранция". Обвинението срещу задържаните е за организирана престъпна група, създадена с цел извършването на подкупи и длъжности престъпления. Наказанието за такова престъпление, ако бъде доказано, е от три до 10 г. затвор. Това е първата подобна акция, извършена от Специализираната прокуратура.

За направление за лекар ще се чака до 2 месеца в. Сега

Насочването за консултация със специалист в извънболничната помощ, за хоспитализация и медицинската експертиза за работоспособност могат да бъдат отлагани до 2 месеца от личния лекар. Това предвижда наредбата на здравното министерство за основния и допълнителния пакет лечение, плащани от здравната каса. Тези "дейности и услуги, които по преценка на общопрактикуващия лекар могат да бъдат отлагани за изпълнение или преоценка във времето, съставляват допълнителен пакет", пише в нормативния акт. В него за пръв път се въвежда и таван на отлагане - максимум 2 месеца.

И в момента за направления за специалист и изследвания се чака, когато лимитът на общопрактикуващия лекар се изчерпи. За в бъдеще обаче това положение се официализира. По своя преценка джипито ще може да разсрочва консултациите със специалист, подготвянето на документация за влизане в болница, приема след хоспитализацията. Ще може да се отлага и цялата дейност по медицинска експертиза - изготвяне на медицинско удостоверение за встъпване в брак, за постъпване на работа на лица от 16 до 18 години, издаването на болнични, насочването за медицинска експертиза към лекарска консултативна комисия и подготвянето на документи и насочване към ТЕЛК.

МО пак се отказа да пенсионира самолетите МиГ-21 в. Сега

Заради неяснотите около бъдещия ремонт на изтребителите МиГ-29 в Полша Министерството на отбраната (МО) ще преразгледа плановете си за сваляне от въоръжение на ветераните МиГ-21. Това става ясно от съобщение на МО до списание "Аеро". Бойният самолет, който вече 52 години се използва от военновъздушните сили (ВВС), трябваше да бъде пенсиониран този месец. Ако се забави ремонтът на МиГ-29 обаче, бойната авиация буквално ще бъде приземена.

"Командването на ВВС не планира снемането от експлоатация с последващо снемане от въоръжение на самолетите МиГ-21." Визията за МиГ-21 ще залегне в Плана за развитие на въоръжените сили 2020", пише в становището на ВВС. Това означава, че предстои поредното удължаване на ресурсите на изтребителите. Годността им, определена от производителя РСК "МИГ", изтече през 2012 г., когато машините навършиха 30 години. През август 2012 г. част от изтребителите от този тип бяха удължени до края на годината. Планираше се през 2013 г. самолетите да преминат през още една процедура по удължаване на живота им, но правнонормативни пречки попречиха това да се случи. Така самолетите не летяха през цялата 2013 г., а след февруари 2014 г. беше решено да се използват до 31 декември 2015 г.

Бизнесът пести 73 млн. от електронни болнични в. Стандарт

Близо 73 милиона годишно ще спестява бизнесът след въвеждането на електронното подаване на болничните листове от фирмите към НОИ. Това ще се случи от 1 януари 2016 година, след като от началото на 2015 година се реализира първият етап на електронизацията - лекарите онлайн да подават информация за болничните листове към НОИ. Така от януари за работодателите вече ще отпадне необходимостта да посещават НОИ, за да предават на място болничните листове на своите служители. 5834 фирми вече са се регистрирали с електронните си подписи в НОИ за подаване на данните за своите болни служители по електронен път. Други 19 600 са упълномощили близо 4000 счетоводни къщи да подават от тяхно име тези данни. Удовлетворява ни тази активност на бизнеса, тя е само за десет дни, след като регистрацията започна от 1 декември, заяви шефът на НОИ Бисер Петков.

Вдигат агроцентър за изложби за 2,8 млн. лв в. Новинар

Асоциацията на земеделските производители в България настоява за изграждането на агроцентър за изложби в Добрич за около 2,8 млн. лв. Предвижда се разкриване на 80 работни места.

Инвестиционното предложение ще бъде разгледано във вторник от общинския съвет. Предлага се създаване на акционерно дружество, в което общината да апортира терен за ползване, а останалите акционери да предоставят финансов ресурс за реализация на проекта.

Добрич е избран поради предимствата си като най-голям селскостопански център в България, изтъкнаха от асоциацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 08.09.22 г.
fallback