fallback

Преглед на печата за 12 декември

08:11 | 12.12.15 г.

От Монтана за IKEA в. Капитал Daily

Дузина са българските фирми, чиито продукти могат да се намерят в магазините на IKEA. В списъка с партньори на шведската верига влизат най-различни доставчици – от предприятия за мебели и компоненти за тях до производители на дървени играчки и текстилни изделия. В България обаче се намира и основният доставчик на оборудване за самите магазини на IKEA. Става дума за завод "Балкан" в Монтана, който произвежда стелажи и рафтове за обектите на веригата по целия свят. Съвместната работа продължава вече 17 години и ако се съди по плановете за ново оборудване и модернизация на предприятието, сътрудничеството ще продължи да се разраства.

IKEA всъщност е основният клиент на "Балкан". За шведската верига компанията започва да работи скоро след приватизацията й през 1997 г., когато се ориентира основно върху производство на оборудване за магазини, както и на велосипедни стойки за автомобили за холандски клиент. Контактът с шведската верига всъщност е установен благодарение на холандската компания. Тогава от IKEA са посетили България, разгледали са завода и са започнали да правят дребни поръчки, за да видят как работи предприятието и какво е качеството. Постепенно поръчките са се разраснали и "Балкан" се е наложила като основен партньор на веригата, разказва главният счетоводител Теодора Илиева.

Проекти за 800 млн. лв. трябва да се завършат ударно за 20 дни в. Сега

Около 100 проекта трябва да се довършват инфарктно до края на годината по оперативна програма "Регионално развитие". В противен случай ще се загубят 800 млн. лв. Това стана ясно вчера от думите на зам.-министъра на регионалното развитие Деница Николова. В риск са проекти, свързани с градската среда и туристическата инфраструктура. Един от тях е Северната скоростна тангента, която все още се строи и няма изгледи да е близо до завършване. Ако обаче проектът не е готов до 31 декември, част от разходите по строежа ще трябва да се поемат от бюджета.

Николова уточни, че по всеки от проектите, които трябва да бъдат приключени до 31 декември, има свършена някаква работа. "Разчитаме изключително много на мобилизацията на изпълнителите, защото остават десетина дни, в които може да се изпълняват и разплащат дейности", заяви тя. Според зам.-министъра 34 проекта са високорискови и се проследяват всеки ден. Конкретно обаче бе назован само един от тях - за така наречената Северна скоростна тангента в столицата. Ако той не бъде завършен до края на годината, Европейската комисия може да не признае направените разходи и те да останат за сметка на бюджета.

Министър Танева избяга от въпросите за скъпите джипове в. Сега

Министърът на земеделието Десислава Танева се измъкна от парламентарния контрол в петък и не даде обяснения за скандала със скъпите джипове, поръчани от няколко държавни горски предприятия. Питането за луксозните "тойоти" с цена към 200 000 лева с ДДС бе отправено от депутата Георги Кадиев. Танева обаче поискала и получила отлагане на отговора със 7 дни.

През последните дни медиите не спират да нищят конкурсите, обявени от горските предприятия - в Сливен, Смолян, Габрово и Благоевград, за покупка на високопроходими автомобили. В условията са заложени всякакви екстри - кожен салон, седалки с монитори и отопление, камери за обратно виждане, автоматично затъмняване на страничните стъкла, волан с управление на аудио системите и прочее. Най-скандалното е, че заданието стеснява кръга на възможните участници в кръга до един доставчик. "По случайност" се оказва, че това е фирма на бизнесмен, който е приятел от детските години и съученик на министър Танева.

Фирма до Гриша Ганчев уличена в измами за 3 млн. в. Стандарт

Прокурори от звеното за борба с данъчни престъпления в спецпрокуратурата, антимафиоти и данъчни претърсиха адреси на на фирма в София, Варна и Ловеч. Става въпрос за "Нафтекс петрол", дъщерна на "Петрол" АД, контролирана от бизнесмена Гриша Ганчев, съобщиха разследващи. Акцията е за разкриване на данъчна измама с ДДС за 3 млн. лв. Според източници от Варна в четвъртък е посетен фирменият адрес на ул. "Ген. Колев" в морската столица. Дружеството се проверява от експертите към специализираното звено за данъчни престъпления, което бори крупни измами в сферата на бизнеса у нас. Магистратите са установили, че то е намалявало данъчните си задължения, като е ползвало фактури на фирма от типа "липсващ търговец" и е отчитало неосъществени доставки на стоки. По този начин дружеството е приспадало неследващ се данъчен кредит в размер на 3 милиона лева, което се явява и щета за държавния бюджет. Данните са разкрити след извършена насрещна проверка по ДДС. Извършва са анализ на събраните доказателства и ако са достатъчни, ще има повдигане на обвинения, увериха прокурорите.

БГ курортите биха Гърция по цени в. Новинар

Българските курорти биха Гърция по цени. Имотите край морето в северната част на южната ни съседка в момента са възможно най-евтини.

Спадът е с до 50 на сто спрямо преди кризата и ако искате да си купите апартамент или вила край плажа, сега е най-подходящият момент, обявиха брокери.

В Халкидики може да се намери малък кокетен апартамент от 50 квадрата между 30 000 и 50 000 евро. На 20 километра от Солун пък ваканционните имоти вървят по 500 евро на квадрат, което е по-малко от тези в родния Слънчев бряг например, където средните стойности са 600 евро на квадрат.

Скъпи остават по-големите вили в самия Солун, за които български тузари броят общо по 200 000 – 500 000 евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 13.09.22 г.
fallback