fallback

Преглед на печата за 10 декември

07:54 | 10.12.15 г.

Поръчка за съученика на земеделския министър

В. Капитал Daily

Четири почти огледални обществени поръчки за луксозни джипове за горски стопанства за 650 хил. лв. повдигат два въпроса - нагласени ли са условията за една компания и в конфликт на интереси ли е земеделският министър Десислава Танева. Една и съща компания - сливенската "Кале ауто", която е дилър на Toyota, Lexus и Mazda в региона, спечели конкурсите на три държавни предприятия - в Смолян, Сливен и Благоевград. Четвъртото - в Габрово, трябва да обяви победителя до края на месеца. Стопанствата търсиха по един високопроходим автомобил 4х4, който да бъде използван за скъп ловен туризъм. 

Фирмата победител е собственост на Калоян Ганев, който е съученик на земеделския министър Десислава Танева, която пък е принципал на горските дружества. Според сайта Offnews той е и един от най-близките й приятели от детинство. "Кале ауто" е единственият кандидат в трите поръчки, чиято максимална възможна цена беше 165 хил. лева без ДДС. Именно с такава оферта са спечелени търговете на "Южноцентрално държавно предприятие" - Смолян, и "Югоизточно държавно предприятие" - Сливен, докато този на "Югозападно държавно предприятие" - Благоевград, дилърът на Toyota печели с предложение от 160 000 лева без ДДС.

Софтуерната "Булпрос" придоби дялове в германска и в българска IT компания

В. Капитал Daily

Една от най-младите и бързо растящи български софтуерни компании - "Булпрос", купи дялове в две по-малки IT дружества. Първо е приключена сделката за миноритарен пакет в германската innotec Marketing. Тя е добър бизнес сама по-себе си - има обучени екипи за продажби на услуги на големи компании към по-малки фирми, но може и да помогне на "Булпрос" да достигне до нови клиенти. Второто придобито дружество е местно - консултантското "Интекрити" (InteQrity), което въвежда решения на Oracle. Тук делът е мажоритарен.

Сделките стават, след като в самата "Булпрос" от лятото на тази година има нови миноритарни партньори - инвестиционният фонд BlackPeak Capital и частно лице – банкер от Германия, които инвестираха 2 млн. евро. Причината - от петимата души, които учредяват софтуерната компания през 2010 г., в момента за нея работят 500 души, а оборотът й всяка година се удвоява.

София и Бургас водят класацията по открито управление

в. Сега

София и Бургас са градовете с най-прозрачно, отговорно и некорумпирано управление. До такъв извод води изследване на Асоциация "Прозрачност без граници". Неправителствената организация представи за първи път вчера т.нар. Индекс на местната система за почтеност - годишна сравнителна оценка на антикорупционния капацитет, роля и значение на редица ключови институции на местно ниво. Оценяват се кметът, общинският съвет, администрацията, бизнес, медии, гражданско общество, съд и полиция. Проучването обхваща 28-те областни центрове на страната.

По петобалната система на индекса класацията оглавяват София и Бургас с 3.59 пункта. Според изследователите столицата дължи високата си положителна оценка най-вече на работата на екипа на кмета Йорданка Фандъкова. Устойчив капацитет и добро взаимодействие демонстрират общинският съвет, местната администрация, бизнес и НПО. Парадоксално софийските съдилища, където би трябвало да работи цветът на съдебната власт, заемат последното 28-о място при сравнение с останалите областни градове. Сред причините за това са натовареността на съдиите, бавенето на дела, множеството отменени решения и др.

Бензинът под 2 лв. след Нова година

в. Стандарт

Цените на бензина и дизела ще паднат под 2 лв. по всички бензиностанции в страната след края на новогодишните празници. Това ще бъде резултатът както от драстичното поевтиняване на петрола на световните пазари през последните дни, така и от традиционното намаляване на търсенето на горива веднага след поредицата празнични дни. Дори и днес някои бензиностанции, като например веригата от 20 търговски обекта "Круиз", по-голямата част от които разположени в Южна България, предлагаха бензин А95 и дизел за 1,95 лв. за литър. Единствената бензиностанция на фармацевтичния бос Веселин Марешки във Варна пък предлагаше А95 и дизела съответно за 1,87 лв. и 1,78 лв., като за редовните клиенти с карти цените им бяха съответно по 1,80 лв. и 1,73 лв.. На фона на тези ниски цени основните вериги продаваха масовия бензин между 2,03 лв. и 2,06 лв., а дизела - от 2,06 лв. до 2,09 лв.

ЕС забранява улова на калкан

в. Стандарт

Брюксел предлага да се забрани уловът на калкан в български и румънски води през 2016 г. заради намаляване на запасите. Според научния комитет по рибните запаси към ЕК ситуацията с калкана и с черноморската бодлива акула се влошава. През миналата година двете страни имаха разрешение за улов на калкан за по 43,2 т. Позицията на България е, че не подкрепя намаление на квотата или забрана за улов на калкан и черноморска бодлива акула. Решението за квотите за улов ще бъде взето в понеделник в Брюксел от аграрните министри на ЕС.

Получаваме 400 евро, ако сме безработни в Германия

в. Новинар

Ще можем да получаваме близо 400 евро месечно, ако сме безработни в Германия. Това е последното решение на съда в Касел след години спорове по темата, съобщи Дойче веле. Единственото условие да сме с пълно портмоне, без да ходим на работа, е да сме граждани на ЕС и да живеем в Германия от поне 6 месеца.

„Размерът на класическите социални плащания в момента е 399 евро на месец за несемейни лица и 360 евро за семейни. Това право ще зависи от продължителността на престоя във Федералната република“, обясниха експерти. По думите им решението на съда ще засегне близо 130 000 граждани на ЕС, пребиваващи в Германия, а това са предимно българи и румънци. Това не се хареса на повечето общински власти, защото класическите социални помощи се плащат от общинските бюджети, а средствата за дълготрайно безработни идват от федералната хазна. Анализатори са категорични, че тази промяна ще засили социалния туризъм към страната, и то предимно на неквалифицирани кадри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:57 | 27.08.22 г.
fallback