fallback

Преглед на печата за 23 ноември

07:45 | 23.11.15 г.

Държавата няма да финансира задгранични изложения до средата на 2016 г. В. Капитал Daily

През първата половина на 2016 г. държавата със сигурност няма да финансира участието на български фирми в задгранични изложения. Възможно е това да не се случи и през следващите шест месеца на годината. Причината е, че Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия ще получи средства за тази дейност най-рано в средата на годината. По правило България организира национални щандове на панаири в чужбина чрез агенцията, която поема разходите на компаниите за наем на изложбената площ, проектиране и изграждане на щанда, наемане на оборудване и обзавеждане, регистрация на изложителите и включването им в официалния каталог, както и за рекламиране на участието.

МО ще привлича оръжейни гиганти с апетитни търгове В.  Сега

Плановете на правителството да повиши военния бюджет за 2016 г. отново върнаха Министерството на отбраната (МО) във фокуса на редица оръжейни гиганти. Причината е поредицата от търгове за стотици милиони левове, които ще започнат от следващата година. МО вече обяви обществена поръчка за над 41 млн. лв. за доставка на 13 бойни бронирани машини. През 2016 г. се очаква да започне и проектът за покупка на осем нови изтребителя, както и за построяването на нови бойни кораби. Цената за това въоръжение ще достигне общо почти 1.5 млрд. лв. И това не е всичко - на 30 септември Министерският съвет одобри Програма за развитие на отбранителните способности, на която ще се базира планът за модернизация. Той ще включва девет проекта. Програмата ще бъде гледана утре от Народното събрание заедно с проекта за ремонт на МиГ-29 от Полша.

Четири фонда оспорват в съда прехвърлянето на втората пенсия към НОИ В. Сега

Четири от деветте частни пенсионни дружества обжалват в съда наредбата за реда, по който парите за втора пенсия се прехвърлят към НОИ. Наредбата бе подготвена от финансовия министър и влезе в сила в началото на септември. С нея реално бе въведена възможността на осигурените, родени след 1959 г., да изберат да внасят пълната си вноска за пенсия само в държавния фонд. За два месеца над 1000 работещи са подали заявления до данъчните, за да се осигуряват само в държавния фонд.

IT спецове с обратен билет В. Стандарт

IT спецовете ни се връщат да работят у нас. Основната причина за това са добрите заплати, които получават в родните компании. Средното брутно възнаграждение в сектора стига 3358 лв. През 2015 г., което е с 8% повече спрямо миналата година, сочат данните на Българската асоциация на софтуерните компании.

Глад за производители на конци в Хасково В. Новинар

Шивашкият бизнес в Хасково продължава да се разраства. В последните години фирмите в този бранш дават хляб на най-много работници. В града са обявени нови 30 свободни позиции за оператори за производство на конци. Изискването е единствено те да имат основно или средно образование. Не се изисква и предварителен опит. През изминалата седмица в дирекцията "Бюро по труда" са обявени близо 180 свободни работни места. Освен в производството на конци, работа се предлага и в транспортния бранш. Търсят се 20 шофьори на автобус с категория Д+Е.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:25 | 11.09.22 г.
fallback